Weet iemand wat dit kastje van Cenvax doet

Erik_r60

 • #1
Goedenavond,

Wij hebben net een huis gekocht waar een IVT water/water warmtepomp in is geinstalleerd (inmiddels 20 jaar oud) nu hebben we ook vloerverwarming en onder de vloerverwarmingpomp hangt een kastje van Cenvax. Deze maakt sinds vorige week herrie alsof hij vastloopt. Nu is de CV monteur langs geweest alleen is het onbekend voor hem waar het kastje voor is. Het lijkt een 3 wegklep die een verbinding maakt met de aanvoer een retourleiding.

Ik hoop dat iemand hier begrijpt waar het kastje voor dient. Ik heb ook nog wat documentatie gekregen van de oude bewoner hoe e.e.a. ooit geïnstalleerd is maar daar zie ik deze verbinding volgens mij niet opstaan. Wat wij niet hebben wat wel op de tekening staat is dat de warmtepomp ook voor de warmwatervoorziening zorgt. Dit wordt gedaan door een CV ketel. Deze CV ketel schakelt ook bij als de buitentemperatuur onder de 0 graden komt (aldus de documentatie)

Alvast bedankt voor de hulp,

Erik

IMG20210902220409.jpg IMG20210905201804.jpg IMG20210905080328.jpg IMG20210903141851.jpg
 

Auto-Geen

 • #2
Het lijkt geen 3 wegklep, het is een 3 wegklep, welke in de documentatie omschreven staat als shuntklep. Deze regelt met een lagere ingestelde stooklijn de temperatuur van de vloerverwarming. Komt het geluid niet uit de pomp die er boven zit ?
 

Erik_r60

 • #3
Dank je wel voor je snelle reactie. Het is niet de pomp het is echt het cenvax kastje. Ik heb nog een meetrapport gevonden van dit huis en daarin staat beschreven dat er voor de vloerverwarming een thermostaatkraan is gemonteerd die water uit de retourleiding haalt om zo de temperatuur van de vloer vloerverwarming niet te hoog te laten worden (omdat op de eerste verdieping wel met radiatoren is gewerkt die een hoge aanvoer nodig hebben).

Zou het kastje dus niet kunnen dienen als thermostaatkraan voor de watertemperatuur?

Gr. Erik
IMG20210905221321.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #4
De 3wegkraan kan ook aangestuurd worden als mengklep maar dan zal deze als hij word aangestuurd niet geheel volledig omlopen maar kleine stapjes doen, tevens zal er dan ook een temperatuur voeler zijn gemonteerd op de aanvoerbalk
 

Erik_r60

 • #5
Ja dat klopt er is een temp voeler op de aanvoerleiding van de vloerverwarming gemonteerd. Beide draden ( van de voeler en de klep) lopen naar de warmtepomp op zolder.

Omdat ze deze kastjes niet meer maken is het de vraag is er een vervanger of kan er gewoon een waterthermostaat kraan geïnstalleerd worden. De cv monteur weet dit niet.

Gr. Erik
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
Zoek is op 3 weg mengklep deze doet exact t zelfde alleen zal er wel wat leidingwerk aangepast moeten worden
 

Erik_r60

 • #7
Die wordt dan gewoon op dezelfde kabel aangesloten (dus op de warmtepomp)? Is er nog verschil in voltage/watt met dit soort systemen?

Gr. Erik
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
Er zijn kwa kleppen en regelingen heel wat verschillen kwa werking aansturing en voltages, ik zou adviseren hier iemand voor te laten komen die verstand heeft van warmtepompen en regelingen want dit moet wel goed uitgezocht worden om het goed te laten functioneren.
 

Erik_r60

 • #9
Ja dat is ook het probleem. De warmtepomp is al 20 jaar oud en niemand lijkt er echt verstand van te hebben. Daarom dacht ik al het alleen een soort thermostaatkraan is er gewoon een losse thermostaatkraan tussen te laten zetten die niet gekoppeld is aan de warmtepomp
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
Een gemiddelde installateur of ketelpoetser moet je hier niet voor bellen nee, maar een installateur die uw merk wp voert zal dit toch moeten kunnen fixen desnoods nemen ze contact op met de fabrikant.
Als u t zelf wil doen er zijn ook mechanische 3 wegmengkleppen die met een cappilair werken bijvoorbeeld h##meier en dan bijvoorbeeld de K serie, maar of de wp dit ook leuk vind durf ik zo op afstand niet te zeggen
 

Erik_r60

 • #11
Zelf kan ik dit niet helaas. Ik ga nog een keer op zoek naar iemand die wat meer verstand heeft van de warmtepomp
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu