Wat is de beste plek voor mijn watermeter?

tacobos

 • #1
Goedemiddag!

Ik ben bezig een zolderverdieping (voormalige bergingen, vierde verdieping) om te zetten in een appartement met een eigen meterkast. Ik heb van de installateur een checklist gekregen met eisen waaraan de meterkast moet voldoen.

Daar staat o.a. op:

- Voorgeschreven beugel voor watermeter is geplaatst.
- Watermeterbeugel is aangesloten op leidingen en onder druk.

Ik heb daar een paar vragen over:

1. Het liefst plaats ik de watermeter in de meterkast, maar het nadeel is dat er dan vanaf de hoofdleiding een aardig stuk waterleiding bij komt. In dat geval legt de waterleiding een meter of drie horizontaal door het plafond af, vervolgens gaat de leiding 2 meter omlaag richting de watermeter, dan weer 2 meter terug omhoog, en 3 meter horizontaal terug door het plafond. Als ik de watermeter in de badkamer plaats hoef ik maar 2 meter door te lussen vanaf de hoofdleiding. Is die omweg problematisch, of merk je weinig verschil als je voldoende dikke leidingen gebruikt? De waterdruk is niet optimaal (+/- 1,6 bar)
2. Ik heb begrepen dat ik zelf niet mag klussen aan de leidingen vóór de watermeter. Wie mogen dat wel? Loodgieters, of alleen het waterbedrijf zelf? En bij een loodgieter: moet ik nog letten op een keurmerk oid?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • tacobos

  • #3
  @ABCDE dank voor je reactie! Heb ik gedaan, en toen kreeg ik die checklist. Kennelijk moet ik alsnog eea zelf (laten) voorbereiden.

  Weet je of die omweg in de waterleiding een probleem is bij 1,6 bar?
   

  ABCDE

  • #4
  Waterdruk neemt af met 1 bar per 10 meter dat je hoger gaat....

  Zou ook kunnen dat het waterleidingbedrijf helemaal geen nieuwe aansluiting wil maken zo hoog. Die moeten namelijk 2,5 bar garanderen bij de (hoofd)meter.

  Drukverlies door lengte kun je compenseren door een grotere diameter te pakken.
   

  tacobos

  • #5
  Helder, dankjewel! Levert 6 meter horizontaal ook veel drukverlies op? En maakt het veel uit als ik 2 meter omlaag ga en na de meter weer 2 meter omhoog? Of maakt dat nauwelijks uit bij voldoende dikke leidingen?
   

  ABCDE

  • #6
  Horizontaal levert geen statisch drukverlies op.

  Omlaag en weer omhoog maakt ook niet uit. Maar extra leidinglengte is wel meer drukverlies bij stromend water. Grotere leiding en ruime gebogen bochten versus dunne leiding met kniestukken helpt daar goed tegen.
   

  tacobos

  • #7
  Dank voor het meedenken, in dat geval plaats ik 'm toch gewoon in de meterkast!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu