Wat als je fasedraad direct doorschalelt naar aarde

Luukbos1

  • #1
Goedemiddag,

Ivm met een projectje heb ik een extra kabel nodig tussen 2 wandcontactdozen waar schakelaren op zitten. Hier loopt alleen al wel een aardedraad tussen die eerst door een centrale doos in het plavond gaat.

Wat als ik nu spanning (door de fasedraad er op aan te sluiten) op de aardedraden 1 voor 1 zet om er achter te komen bij welke wandcontactdoos hij uitkomt, door dus bij de 2 wandcontactdozen de aardedraad te meten op spanning met een schroevendraaier met spanningsmeter.

2 aardedraden zullen dus bij die 2 wandcontactdozen uitkomen maar er zitten nog enkele andere dus dus gewoon ook naar stopcontacten etc.

Ik ben nog zeker een beginner dus kan zo zijn dat dit een vreselijk domme vraag is. Zo ja, is er een andere oplossing om te testen waar ze uitkomen.

Groet,
Luuk
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een schroevendraaier is geen meter.

Waarom niet gewoon met een multimeter met een veilige spanning meten?
 

Luukbos1

  • #3
Zo'n spanningsmeter schroevendraaier, met een lampje die brand als er spanning op staat.

Hoe zou ik het kunnen meten met een spanningsmeter + veilige spanning? Dan zit ik toch nog met de vraag of ik spanning over een aardedraad kan sturen die of wel of niet gewoon aan een stopcontact zit aangesloten
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Zo'n schroevendraaier is geen betrouwbare 'meter.

Als je spanning zet op een aangesloten aardedraad dan zal de aardlek uitschakelen.

Sowieso vind ik het een slecht idee om met 230 volt te gaan experimenteren op draden die wel of niet aangesloten zijn en wel of niet een verbinding met aarde maken.
 

Luukbos1

  • #5
Mijn idee zal dus alles behalve handig zijn, bedankt voor je antwoord.

Is er een andere optie om er achter te komen naar welke doos welke draad gaat? Trekken/duwen zo kunnen werken maar misschien erg lastig uitvoerbaar gezien de afstand (4 meter)


Quotes verwijderd, die zijn overbodig, mod.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Wat ben je van plan als je hebt uitgevogeld welke aardedraad waar naartoe gaat? Een extra draad door die leidingen trekken neem ik aan? De aardedraad gebruiken voor een ander doeleinde is namelijk absoluut niet toegestaan!! Plus je hebt op beide plaatsen de aardedraad natuurlijk gewoon nodig als aardedraad, want er zitten ook contactdozen zeg je.

De juiste leiding vinden over 4 meter lukt inderdaad ook wel door met de bedrading te bewegen. En anders voer je vanaf de wandcontactdozen een kunststof trekveer in, dan zie je vanzelf waar in de centraaldoos deze uitkomt. ;) (Liever geen stalen trekveer gebruiken ivm kans dat je de rest van de bedrading beschadigd). Kun je meteen die extra draad trekken als de trekveer toch al door de leiding zit.

Jouw idee is hoe dan ook een slechte. Als het je enkel gaat om uitzoeken welke leiding naar welke contactdoos gaat, kun je ook gewoon de fasedraad loskoppelen en meten op welke contactdoos je geen spanning meer hebt. 100x veiliger dan meten op welk aardcontact je wél spanning hebt.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je geeft al aan dat je een leek bent.
Sowieso een slecht idee, en als je totaal niet weet waar je mee bezig bent, ook een gevaarlijke missie.

Vingertjes af en er iemand bij halen die er meer verstand van heeft en weet waar die mee bezig is.
 

Blomm

  • #8
Eventueel met een multi meter op piepstand ...
1 draad verlengen zodat je met de meter aan beide kanten kan komen.
Hoeft er ook geen stroom op te staan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu