Wat als eerst verduurzamen/isoleren?

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
Terugverdientijden zijn heel erg afhankelijk van het huis en je gedrag. De comfortwinst is vanaf dag 1 merkbaar. Dat zou ik nog veel belangrijker vinden.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #22
Mee eens, terugverdientijd telt natuurlijk wel enigszins, en we zullen er vast wel iets mee besparen, maar we zouden het vooral willen doen voor het comfort.


Quotes zijn overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #23
Ik lees nog eens terug. Je hebt een opslagzolder met vlizotrap. Deze ruimte zal onverwarmd zijn. Het is altijd zinvol om een dak beter te isoleren, maar in dit geval is dat niet heel belangrijk, omdat de zolder in zijn geheel een buffer is. In jouw huis zijn de ramen in de ruimtes die verwarmd worden de grootste verliespost. Tripleglas is in bestaande kozijnen te zetten, al worden dan de kozijnen de zwakste schakel. Dit wordt echter wel meer gedaan, ik ken hier uit in de praktijk geen problemen mee.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #24
@IJkenhout, dank voor je antwoord! De vliering is inderdaad onverwarmd, en we gaan er misschien eens per twee maanden op. We zijn nu aan het kijken naar de mogelijkheden van het nationale warmtefonds - voor isolatie van de vloer, het dak/opslagzolder, daar moeten we dan nog even goed naar kijken, en om gelijk een groot deel van de kozijnen te laten vervangen door kunststof met triple glas. Qua maandelijks bedrag valt dat wel mee, een deel ervan verdienen we al terug met lagere energiekosten, en de schilderbeurten die niet meer hoeven, terwijl de woningwaarde waarschijnlijk ook wel iets omhoog zal gaan. Maar grootste winstpunt is denk ik comfort. Het hangt een beetje op de kosten die zo'n investering met zich meebrengt. Dus daar zijn we nu naar aan het kijken.

Als dat niet lukt, of niet helemaal (we hebben bijvoorbeeld een lastige studeerkamer met 1 groot kozijn waarin deur en 2 ramen zitten, dat zal een dure grap zijn in kunststof denk ik), kunnen we dus altijd (deels) voor hout met triple of HR++ glas gaan? Dat is al fijn om te weten.

Zit daar qua comfort en besparing veel verschil tussen? Ik begreep dat houten kozijnen op 2,4 zitten qua u-waarde, en kunststof tussen de 1 en 2. Dat klinkt niet alsof het heel veel verschil maakt, al zou de extra investering dan waarschijnlijk nog wel de moeite waard zijn omdat je geen schilderkosten meer hebt.

Ik heb in ieder geval contact gezocht met een lokale maatwerkspecialist, hopelijk kan die een advies uitbrengen voor onze woning.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu