Wastafelmeubel ophangen aan 15mm OSB

Zakraket

  • #1
Ik wil een badkamermeubel maken van twee van deze beugels met daarop een werkblad (130x60x33mm gelamineerd hout) en twee waskommen. Daaronder komt nog zo'n plank plank (100x50) net een zelfgemaakte lade onder tegen de onderste plank gemonteerd.

stalen-wastafelbeugel-rechthoek-set-45x20-cm-zwart.jpg

Bij de twee beugels zijn 6mm zwarte houtdraadbouten geleverd en pluggen (bedoeld voor bevestiging in bijv. stenen muur)


Ons huis is een SIP woning, sandwichplaten van 15mm OSB - PURkern 180mm - 15mm OSB. Ik kan de beugels dus direct in de muur schroeven, dan schroef ik in het OSB (door de badkamergipsplaten heen)

Mijn vraag is: is 15mm OSB daar sterk/dik genoeg voor? Kan ik de houtdraadbouten gebruiken (met voorboren), of kan ik beter spaanplaatschroeven gebruiken?

Ik vertrouw de OSB dikte niet helemaal, ook al weet ik dat het materiaal supersterk is. Nu is de plaat met twee waskommen ook weer niet zo heel erg zwaar, maar ik wil ten alle tijde voorkomen dat de boel van de muur zou scheuren.

Ik zou meer "vlees" kunnen maken door eerst een strook MDF met dezelfde hoogte als de beugels - zwart geverfd - tegen de muur te schroeven, zodat de houtdraadbouten meer hout pakken, maar het vergt redelijk wat extra werk
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou sowieso overwegen om drie van die beugels te plaatsen, want je hebt best wat lengte en het werkblad hangt anders misschien door. Ik weet niet of er constructietabellen bestaan, waarin staat hoeveel last een OSB-plaat kan hebben. Heeft zo`n SIP-muur geen staanders, waar je de beugels vast aan kunt zetten? Ik zou anders toch iets van hollewandpluggen gebruiken. Het is natuurlijk geen holle wand, maar als je iets hebt wat een beetje van achteren achter de OSB-plaat grijp, dan geeft wat extra stabiliteit.
Je moet ook nagaan hoe stevig de muur in zichzelf is. Als de OSB-plaat bol komt te staan, krijg je er ook ellende van. (scheuren in stuc- en tegelwerk).
 
  • Like
Waarderingen: Tim de beginner

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Er zijn wel uittrekwaardes voor schroeven in osb te vinden op het www.
 

Zakraket

  • #4
Ik wilde al wel een extra beugel in het midden plaatsen (dat wordt dan wel een andere vorm beugel) om idd doorbuiging van het blad te voorkomen. Nu wordt het een 33mm werkblad, dat kan volgens mij wel wat hebben maar goed.

Ik had wel wat gevonden qua waarden maar kon de waarden niet interpreteren

Er zitten wel staanders in de SIP muur, maar niet op die plek. In de keuken moeten een paar bovenkasten opgehangen worden, daar zitten wel staanders op die plek waar ik iig wat extra's in kan draaien.

Echte hollewandpluggen gaan niet werken omdat het PUR best hard is en er geen holte is voor het uitklappen van een hollewandplug, maar ik heb inmiddels deze gevonden:
Deze stropen als het ware op als je ze in een holle wand gebruikt. Ze zijn ook geschikt voor massieve wanden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je kan ook eerst een (extra) plaat tegen de muur bevestigen en het daar aanhangen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Zo'n soort plug bedoelde ik inderdaad.
 

Zakraket

  • #7
IJkenhout schreef:
Je kan ook eerst een (extra) plaat tegen de muur bevestigen en het daar aanhangen.
Dat heb ik overwogen, dat zou een plaat MDF kunnen zijn, zwart gelakt, die doorschroeven tegen de muur en dan de beugels helemaal doorschroeven tot in het OSB. Dan hebben de beugelschroeven meer vlees.
Maar dat is een hoop werk extra, en ik vraag me dus af of dat nodig is als ik de juiste pluggen gebruik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
MDF is niet zo geschikt om zware dingen aan op te hangen. In feite is het houtpoeder dat samengeperst is met een lijm erdoorheen. Multiplex bestaat uit op elkaar gelijmde lagen hout, veel geschikter om in te schroeven.

Als je een plaatje hout ertussen zet, gebruik dan dus multiplex (bijv 18 of 20 mm dik). Bij een de zagerijafdeling van een bouwmarkt hebben ze vaak restmaterialen in een bak staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Multiplex is beter inderdaad. Als het in de badkamer is, kies dan een vochtbestendige versie en zet die goed in de verf.

Uit je bericht lijkt het alsof je de plaat aan de andere kant van de muur hebt bedacht, dan is de vochtbestendigheid niet nodig. En dan is een kleinere plaat (strook) al voldoende. Het is alleen de bovenkant van de beugel waar trekkracht op komt. Gebruik dan wel een draadeind/bout en moer. Best een slimme optie, dan zijn twee beugels al voldoende.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zou een chemisch anker een optie zijn?
Eventueel een klein beetje PIR in het boorgat net achter het osb wegkrabben.
(geen idee of die er zijn geschikt voor o.a. hout)
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Nee, daar is een chemisch anker niet voor geschikt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik dacht daaraan, omdat ik in lastig schroef situaties, bijvoorbeeld bij een deur die uit een mdf-kozijn valt, bruislijm in het schroef/boorgat doe, dat een dag laat drogen en zo een soort van chemische plug maak.
Misschien dat er ook zoiets is dat ervoor gemaakt is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Bruislijm is al helemaal niet geschikt. Het schuim daarvan heeft geen enkele sterkte.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
De bruis zorgt er voor dat de lijm overal komt. Het maakt het hout (mdf, osb) in het boorgat sterker waardoor het meer kan hebben.
In dit geval zat ik gewoon hardop te denken.
Houtrotvuller is niet vloeibaar genoeg op in het gat te krijgen. Hoewel.. in een lege kitkoker..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Jaren geleden is wat proefjes met bruislijm gedaan. Mij viel het wel op dat er een behoorlijk verschil is tussen een geklemde en niet geklemde lijm verbindingen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
De proef was twee raggels op elkaar lijmen. Een ril lijm op een raggel aanbrengen raggels op elkaar en met een lijmtang de raggels klemmen. Hoe meer kracht op de tang hoe sterker de verbinding.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Hier zijn ook diverse suggesties gegeven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu