Wastafelafvoer: overstortbakje loopt over

Steenbok001

  • #1
Ik heb onder een kleine wastafel een close-in boiler.
Als ik de wastafel laat leeglopen, dan stroom het over de bovenrand van het kleine plastic bakje van de overstort.

Heb foto waarbij de close-in boiler eraf gehaald is:


Wat verdere info:
Bovenrand van het kleine plastic zit 42 cm boven vloer. Onderkant van aansluiting van geribbelde buis op sifon lopen is 37cm boven de vloer.
Afronding naar de rioolafvoer rechts op foto, zit op 35cm boven de vloer.
Alle buizen/ slangen/ onderdelen bij de sifon zijn schoongemaakt, dus daar geen verstopping.

Hoe zou dit op te lossen zijn?
 

Sewerboy

  • #2
Ten eerste lijkt het er op of het water na het sifon omhoog moet. de geribbelde slang lijkt niet af te lopen maar juist omhoog. Ten tweede kan de leiding verderop verstopt zitten toch?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Maak een gat ten hoogte bij A en zaag de pvc buis door en haal een stuk pvc er tussen weg plaats nu een sok en sluit de afvoer nu horizontaal aan en gebruik 2, 45 graden bochtenen plaats de inlaat combinatie hoger dan de aansluiting van je afvoer boven je sifon.
 

Steenbok001

  • #4
Het gat voor de pvc-buis verlagen is redelijk lastig omdat het de muur in gaat, en ik dat zou moeten gaan openbreken etc.

Maar wat ik in de reacties lees: dat de volgorde in hoogte in principe wel klopt: bovenin inlaatcombinatie, dan daaronder aansluiting op sifon, dan daaronder de pvc-buis richting riool.

Ipv andere delen omlaag lijkt me de inlaatcombinatie gemakkelijker verder omhoog te brengen (door de koperen buis te buigen of ander stukje gebogen buis aan te brengen) .
Zie foto:


Dat de pvc buis omhoog loopt is vast niet geweldig of optimaal, maar is dat strikt genomen wel nodig? Zou nl. een een hoop schelen als dat niet hoeft.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het water heeft nu veel te veel weerstand, om weg te kunnen lopen.
Water stroomt tenminste nooit omhoog.
Omdat de leiding naar beneden loopt heb je nu eigenlijk een hele grote sifon.
En omdat het water de minste weerstand kiest, komt het er nu bij het overloopje van de inlaat combinatie er uit.

Alles onder de rode streep op de foto blijft nu vol water staan, en dat is niet goed.Als je niet wilt gaan hakken, kun je eerst proberen om de onderste bocht van de bestaande sifon om te draaien.
(bij de rode pijlen de beide buisjes omwisselen.
Dan komt de afvoer al wat hoger te zitten, en loopt het water op afschot weg.Of je koopt een ander soort sifon, zoals deze.
En zorg er voor dat het water niet hoger in de sifon blijft staan dan in de bocht onderin, en de leiding verder naar beneden afloopt.Eventueel kun je het lange buisje met de extra aansluiting ook wat inkorten, zodat alles wat beter komt te zitten.

En ook moet je de inlaatcombinatie hoger zetten, en dan het afvoer slangetje niet door laten hangen zoals het nu zit.
 

Steenbok001

  • #6
Geweldige tip met het omdraaien van het onderdeel van de sifon!

Het ziet er gelijk een heel stuk netter en beter uit:Maar nog wel steeds dat het water nèt overstroomt over de bovenrand van het kleine plastic bakje van de overstort.
Daarbij lijkt het niet uit te maken hoe de dunne geribbelde slang gaat (of het naar onder gebogen is, of dat het horizontaal erg vlak loopt).
Als goede oplossing zou ik verwachten de inlaatcombinatie hoger te hangen.
De hoogte daarvan wordt bepaald door de koperen buizen en aansluitingen. Ik dacht eerder om het stukje koperen buis (ongeveer 10cm lang) te buigen, maar dat is voor mijzelf volgens mij ook niet goed te doen zonder goede tools.

Zou het mogelijk zijn om een aansluiting met 45 graden aan de brengen bij de rood omcirkelde aansluiting (zodat het stukje van 10cm buis omhoog wijst)?

Zoiets als dit (draadfitting messing 45 graden)?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Inderdaad moet de inlaatcombinatie met bijbehorend afvoertje hoger geplaatst worden.

Alles wat nu onder de rode lijn zit, blijft vol water staan dus ook het kleine afvoertje loopt zo over.Je kunt de inlaatcombinatie hoger zetten, door gebruik te maken van 2 haakse knelkoppelingen , en een stukje koper buis zoals op de foto met blauw aangegeven.


Het T-stuk wat er nu zit dat er tussenuit halen, en daar een haakse bocht op zetten.
Dan een stuk buis er op, en dan weer een haakse bocht met daaraan het bestaande T-stuk weer op met de inlaatcombinatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu