Wastafel sifon - een klein drama

Ruben de Boer

  • #1
Hallo Klusidee,

In onze badkamer vindt een klein drama plaats. De sifon van de wastafel lekt. Vervangen met eenzelfde exemplaar (is gelukkig maar een paar euro) heeft niet geholpen. Sterker nog, de lekkage is erger geworden.

De sifon is een model met een luchtgat bovenin (merknaam mag ik hier geloof ik niet noemen, maar is wel te herkennen op de foto). Bij zowel het luchtgat als de afdichtingsring van het 'kuipje' druppelt water.

Mijn vermoeden is dat het volgende gebeurt:
Om de sifon te kunnen plaatsen moet ik de sifon een beetje verbuigen. De afstand tussen de wasbak (1 1/4" aansluiting) en afvoerpijp (40mm) pas nét, maar om de sifon te installeren is iets meer ruimte nodig. Bij het verbuigen denk ik dat ik het model sifon beschadig en dat deze (intern) beschadigt raakt.

Mijn vragen zijn:
- De afvoer gaat omhoog direct na de sifon (zie foto). Kan dit evt. een boosdoener zijn voor lekkage uit het luchtgat en afdichtingsring (van de afgebeelde sifon)? Omdat de druk teveel is om het afvoerwater weer omhoog te duwen?
- Zijn er sifons beschikbaar die met beperkte ruimte kunnen omgaan? Of kan ik beter aanpassingen maken aan de afvoerpijp? (Opnieuw lijmen, bijv.)

Hopelijk snappen jullie het kleine drama en kunnen jullie inzicht geven op de situatie!

IMG_0664.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Idd zit de afvoer in de muur te hoog. Of de wastafel hangt te laag. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in het plaatsen van een wastafel met waste.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou de waste er uithalen.
 

Ruben de Boer

  • #4
Heel erg bedankt Walker en Ronny voor de snelle reacties!

De waste eruit halen klinkt als een reele optie. Dan heb ik genoeg ruimte voor het plaatsen van de sifon (zonder deze te hoeven forceren bij het plaatsen). De wastafel hoger hanger is dan weer geen optie. Dan kan dochterlief (4 jaar) niet meer bij de kraan / wastafel.

Nog 1 vraag: zeggen jullie dan EN de waste er tussen uithalen EN de afvoer rechter maken? Of is dat laatste niet meer nodig zolang de sifon maar goed past?
 

Haplo

  • #5
Ik zou ook de waste er uithalen en een drukplug inzetten. Dan een afvoer plaatsen zoals op de foto. Die is aan de hoogte aan te passen. Met een sifon kom je volgens mij nooit op de juiste hoogte uit.

1.jpg 2.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Je hebt ook horizontale sifons zonder water slot als de waste weg haalt en een
1677076717467.png

zie ook hier staan meerdere types.
En je hebt ook lage wastafel pluggen zodat je meer ruimte krijgt.
 

Ruben de Boer

  • #7
Ook dank voor Haplo en Henk253. Dat zijn twee reële opties die ik de komende dagen ga verkennen!

Mijn vraag is in principe beantwoord, tenzij er nog andere invalshoeken bovenkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu