Wasmachinekraan én kraanaansluiting op 15mm waterleiding hoe?

Knijntje

 • #1
Beste allemaal,

Op zolder heb ik een waterleiding met wasmachinekraan waar een aanrecht gaat komen. Daarvoor moet ik de 15mm koperen waterleiding wat korter maken en de wasmachinekraan die er nú zit lager monteren dan nu het geval is. Ook wil ik daar een kraanaansluiting bij maken waar een standaard flexibele slang van een keukenkraan op past.

Ik wil dit graag zo simpel en basic mogelijk. Het is voor een atelier dus het hoeft eigenlijk geen schoonheidsprijs te verdienen. Er komt dus een aanrecht boven ook. Op de plek van het fel-groene streepje wil ik de wasmachinekraan en de kraanaansluiting ongeveer hebben; daar is de leiding namelijk weer recht.

Zoals jullie zien komt de waterleiding zo maar achter de gipsplaat vandaan. Ik zal hem uiteraard wel vastzetten. En hetzelfde geldt voor de afvoer trouwens waar ik nog iets mee moet. Maar zo ver ben ik nog niet. Er moeten, voor ik de afvoer en sifon kan doen, eerst nog andere beslissingen genomen worden. Maar die vraag komt vast nog!

Ik ben benieuwd,
Alvast bedankt!


1.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Kan dit je helpen.
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Willem52

 • #3

Kijk op de link.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Na afsluiten water draai je de kraan er uit en vervolgens draai je knel koppeling los en je zaagt leiding door bij groene streepje.
De wartel schuif je om de buis met een nieuwe knelring 15mm en draaid hem vast.
Nu kan je de Y splitter 1/2 in de muurplaat draaien en dan kan je aan beide kanten een wasmachine kraan plaatsen.
Naamloos.jpg

Splitter zie hier.
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

 • #5
Het gaat mij er eigenlijk vooral om hoe ik naar een aansluiting ga voor een flexibele keukenkraanslang. Dit stond wel in mijn post maar waarschijnlijk niet heel duidelijk gezien niemand dit gezien lijkt te hebben hahaha, sorry. Dus hoe kom ik, met evt. koppelstukken, tot zo'n aansluiting waar ik een flexibele slang van een keukenkraan op kan draaien? En hoe heet zo'n aansluiting waar je het moertje van een flexibele kraanslang overheen kunt draaien?

Die muurplaat verdeler lijkt mij een uitstekend startpunt overigens! Bedankt @Wgb en @Willem52 Nu probeer ik de rest v/d koppelstukken er nog bij te bedenken. Aardig lastig als je niet weet hoe het heet allemaal... Dat is het vooral altijd. Wie o wie?

Het gaat dus om een splitsing waarbij ik behalve de wasmachinekraan ook een flexibele keukenkraanslang aansluiting krijg. Slechts één enkele btw, want er is alleen koud water.

@Henk253: bedankt voor je fotobewerking! Dat is ook een benadering. Maar zie bovenstaande
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Dan heb je een puntstuk nodig.
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
kraanaansluiting bij maken waar een standaard flexibele slang van een keukenkraan op past.
Dan had je geen kraanaansluiting maar een aansluiting moeten typen.
Net wat @Rola zegt draai je er een (puntstuk)in en eigenlijk een rechte nippel 1/2" zodat je daar een slang van 1/2"op kan zetten.
Mocht de slang wartel 3/8 dan een verloop nippel 1/2"x 3/8" buiten draad
1652526944045.png
1652526985173.png

Een puntstuk heeft een scherpe rand dat mag niet vandaar je vlak moet hebben.
aansluiting op een slang.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

 • #8
Ow yessss!! Dit is zo duidelijk! precies wat ik nodig heb. Vooral ook met de exacte maten die ik moet hebben. Lekkerrrrr. Dat scheelt me zo 30 minuten in de hornbach. Met de kennis erbij dat het vlak moet zijn ipv scherp, scheelt het me waarschijnlijk een extra ritje met de fiets en weer terug! Dank je wel Henk :):). En alle anderen natuurlijk!
 

Knijntje

 • #9
'K probeer alleen nog te bepalen of de kraan een 3/8 of 1/2 aansluiting heeft. Als ik de binnenkant van het moertje met schroefdraad meet meet ik 15mm. Terwijl 3/8 eigenlijk 17,2 mm zou moeten zijn. Maar je zit met binnen en buitenmaten. Dat maakt dit soort dingen zo ondoenlijk lastig soms voor de leek!

Maar goed, dit zal toch haast 3/8 moeten zijn toch? Want 1/2 is flink groot... Das een wasmachinekraan toch? Just checking. Zie foto's v/d kraan :)
Thx!
5.jpg
6.jpg
 

KlusserHein

 • #10
3/8
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
1652779231445.png
 
 • Like
Waarderingen: Knijntje

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu