Wasmachine maakt brommend geluid

GewoonMezelf

  • #1
Vandaag heb ik van een 2e hands witgoed handelaar een wasmachine gekocht. (AEG ÖKO-Lavamat Carat 74748 Update, €150)

Tijdens de eerste was (leeg, 95 graden om het 'schoon te spoelen') kwam ik erachter dat het ding een brommend geluid maakt, ook als er niet word afpompt. Het geluid is er zelfs als de trommel stil staat.

Het geluid doet mij denken aan een transformator of een pomp. Alleen - dit is zeker weten niet de afvoerpomp. Die werkt namelijk gewoon tijdens het centrifugeer proces. Ook de kraan staat gewoon vol open.

Onderstaand 2 filmpjes die het probleem laten zien (of nou eigenlijk, horen).





Volgens de man bij wie ik 'm gekocht heb, heb ik 3 maanden garantie. Is dit gewoon normaal? Of heb ik een spreekwoordelijke kat in de zak gekocht...
 

Techrax

  • #2
Indien er boven in in het manchet een tuitje zit, is dit geluid volkomen normaal omdat er uit dit tuitje water gespoten/gesproeid word. Het brommende geluid wat u hoort is dan het pompje die het water naar het tuitje pompt, deze pomp heet een circulatiepomp.
 

GewoonMezelf

  • #3
Als het zo is dat er een circulatiepomp inzit, dan vind ik het gek dat ik geen water van boven naar beneden zie lopen tijdens het wasproces.
 

Techrax

  • #4
Zit er in het manchet bovenin een "gaatje"? Waarschijnlijk wel want ik hoor een pomp lopen. Indien er een gaatje in het manchet zit vermoed ik dat het slangetje verstopt is, om deze te kunnen reinigen moet het hele voorpanneel eraf.
 

GewoonMezelf

  • #5
Dat klinkt niet best. En ja, er lijkt boven in de manchet wel een gaatje te zitten.

Mijn vraag is heel concreet. Dit ding is gisteren gekocht, zij het van een tweedehands 'dealer', met 3 maanden garantie. Moet ik terug gaan met dit probleem?

En zoja, is er een beter argument dan "het ding maakt een geluid wat 'ie niet hoort te maken"?
 

Techrax

  • #6
Kunt u voor alle zekerheid een foto plaatsen van het gaatje? Als dit gaatje idd van het circulatiesysteem is, zou ik terug gaan en zeggen van dat het ding niet normaal functioneert en dat u wilt dat het apparaat gerepareerd word of een gelijkwaardig vervangend apparaat wilt.
 

GewoonMezelf

  • #7
Zoals u vroeg, hier wat plaatjes. Ik heb ook aan de binnenkant van de trommel een foto gemaakt.

afbeeldingen niet meer beschikbaar
 

Techrax

  • #8
Zo aan de plaatjes te zien heeft deze wasmachine een circulatiepomp. Als er geen water uit het gaatje komt is de slang verstopt of de pomp kapot. Beslist niks veranderen of repareren hiermee verspil je je garantie. Contact opnemen met degene waar u de machine heeft gekocht. Wat is het pnc nummer en het s. No./ser.no? Hiermee kan ik de productiedatum achterhalen.
 

GewoonMezelf

  • #9
Techrax, bedankt voor uw reactie weer!

PNC: 914 002 369 00
S-No: 22188410
IPX4 (Made in Germany)

Zoals u kunt zien op de filmpjes, stroomt er geen water door de trommel heen terwijl de circulatiepomp dus blijkbaar wel aanstaat.
 

Techrax

  • #10
Productiedatum wasmachine: week 21, jaar 2002. Als de circulatiepomp draait en er komt geen water uit het gaatje, is het slangetje verstopt.
 

GewoonMezelf

  • #11
Aanstaat is natuurlijk relatief. Het ding maakt herrie, maar het kan ook stuk zijn natuurlijk. In ieder geval, ik ga die man bellen.

Bedankt voor nu, ik laat jullie weten hoe het verder gaat.

Edit: Zojuist gebeld met de verkoper. Ze komen later deze week langs om te kijken.
 

GewoonMezelf

  • #12
Even een update, zoals beloofd.

De mensen zijn vandaag langs geweest, en hebben de circulatiepomp vervangen. Er komt nu water boven het manchet uit en alles lijkt naar behoren te werken.

Bedankt voor jullie hulp!
 

GewoonMezelf

  • #13
Tijdens het centrifugeren hoorde ik iets vallen in de machine (althans, daar leek het op). En - u raad het al - wederom een bromtoon en géén water meer boven het manchet.

Aangezien ik moet wassen, kan het kwaad? Die pomp(motor) is blijkbaar geblokkeerd. Kan dit ervoor zorgen de betreffende pomp na een wasje of 4 al stuk is? Of maakt dat niet al te veel uit?

Ik ga maar weer eens bellen met die mensen...
 

Techrax

  • #14
Waarschijnlijk is er iets in de circulatiepomp gevallen wat het schoepje blokkeerd.
 

GewoonMezelf

  • #15
Dat snap ik.

Maar, kan ik er een paar keer mee wassen? Of help ik dan de betreffende pomp naar de vaantjes?

Zojuist heb ik die mensen gebeld - ze komen er volgende week naar kijken. Ze gaven aan dat ik er gewoon mee kon wassen, die pomp zou niet stuk gaan zeiden ze. Denken jullie daar ook zo over?

Ik heb geen zin in rokende machines of geknalde zekeringen... :P
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Pomp kan je, normaal gesproken, eenvoudig zelf schoonmaken.
 

GewoonMezelf

  • #17
We hebben het hier niet over de afvoerpomp, maar over een circulatiepomp. Als u het topic even gelezen had, zou u gelezen hebben dat het schoonmaken van die pomp niet kan zonder de hele machine te demonteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu