Kan ik timer plaatsen met wasmachine op zelfde groep?

Eddd

  • #1
Hallo allen,

Doel
Ik wil een timer plaatsen voor mijn tuinverlichting. Ik heb hiervoor een Sonoff op het oog (foto 2). Deze werkt via wifi, is bedienbaar via app en heeft een timer functie.

Situatie
Op de stroomgroep waar mijn tuinverlichting op zit, zit echter ook mijn wasmachine. De Sonoff geeft aan max 10A aan te kunnen. De AEG wasmachine heeft een piekbelasting van 2200W en heeft een zekering nodig van tevens 10A. De verlichting in mijn tuin bestaat uit 4 led lampen.

Vraag
- Ik ben bang voor overbelasting van de Sonoff en daarmee voor gevaarlijk situaties
- Is dit überhaupt probleem gezien de Sonoff op een aftakking zit (zie foto 1)? Met andere woorden: neemt de belasting van de wasmachine de andere afslag of staat deze spanning op de hele groep en daarmee ook de Sonoff?
- En als de spanning wel op de Sonoff van toepassing is, past dit nog binnen de veilige grenzen?

Hieronder 2 foto's.

Zeer benieuwd!



 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je tuinverlichting staat parallel geschakeld aan de wasmachine, dus het vermogen van de wasmachine heeft geen direct invloed op je tuinverlichting. Officieel heeft een wasmachine wel een groep voor zichzelf, maar een paar tuinlampen zullen niet voor overbelasting zorgen.

Zorg dat je de Sonoff netjes in een aparte montageopbouwdoos plaatst.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Hier in Nederland behoort een wasmachine op een eigen eindgroep te zijn aangesloten zonder dat er iets anders op aangesloten is.
Dat neemt echter niet weg dat het niet zou gaan werken als je daar een paar ledlampen bij op aan zou sluiten.
Dat je Sonoff max 10A kan verwerken wil niet zeggen dat die 10A ook gebruikt wordt.
Je ledlampen zullen waarschijnlijk een keer 5W zijn dat x 4 = 20W + wat verlies in sonoff ed. zal hooguit 30W zijn en dat zal op zich prima gaan werken.
Het probleem ontstaat echter als er ook nog even een stopcontact wordt geplaatst op de buitenverlichting omdat je dan niet kunt voorzien wat er nog meer aangesloten wordt.

Verder is het wellicht beter om of passende clips te gaan gebruiken om de buitenkabel vast te zetten of er even een buis omheen te schuiven zodat het strakker wordt en de clips passen.
 

Eddd

  • #4
Perfect, dus samengevat:

Niet de bedoeling maar kan geen kwaad aangezien a) parallel geschakeld en b) als het maar blijft bij de 4 led lampen

Dank beide!
 

R0cc0

  • #5
De eis dat een wasmachine (en andere grote verbruikers) op een aparte groep moeten worden aangesloten is vervallen in de huidige NEN1010
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu