Wasmachine in badkamer, geen water

ybr

 • #1
Hi, ik heb mijn wasmachine verplaatst naar de badkamer (om ruimte te maken voor een vaatwasser) en hem aangesloten op een reguliere kraan. Het gaat om een Bosch Maxx WFO 122A.

Het lijkt er op dat mijn machine nu geen water meer krijgt. De kraan doet het gewoon (flinke straal). De machine geeft geen foutmeldingen. Het schermpje gaat wel uit op een gegeven moment (had het idee dat deze in het verleden het hele programma aan bleef staan) de machine pompt ondertussen wel gewoon door. Filmpje:

Iemand een idee waar dit aan kan liggen? Hieronder de aansluiting, slang is toegevoegd zodat aqua stop niet op de kop hangt.

IMG_0131.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Evenwatanders

  • #2
  Het lijkt erop, dat dit een kraancombinatie is, waarbij je de omschakelknop voor douche aan het begin van het douchen moet uittrekken of draaien. In dat geval zal die knop direct terugschieten als er geen water gebruikt wordt, tenzij je erbij blijft staan en de knop in de betreffende stand blijft vasthouden.

  Ik vraag me trouwens af, of hier wel aan de vereiste zone-afstand van 60 cm is voldaan. Staat die wasmachine hier niet veel te dicht bij de douche (of het eventuele op de foto niet zichtbare bad)?
   

  ybr

  • #3
  Bedankt voor het meedenken, ik ken de trekknop die u omschrijft. Dit is een draaiknop die gewoon water blijft geven als ik het water een aantal keer aan en uit zet. Ik denk dat het probleem ergens ander moet liggen. En ik heb gelet op de 60cm zone!
   

  Evenwatanders

  • #4
  Misschien wil de (elektrisch bediende) aquastop niet openen omdat er geen beluchte kraan boven zit. Het is in elk geval een methode van aansluiten die geen goedkeuring van het waterleidingbedrijf zou krijgen, want het is tegenwoordig verplicht om voor aansluiting van (o.a.) wasmachines en vaatwassers een beluchte kraan met terugslagventiel te gebruiken.

  Verder zou ik het zelf niet weten.
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Maak op de koudwater aanvoer een aftakking met een muurplaat, zet daar een wasmachine kraan met beluchter op, en sluit daar de wasmachine op aan.
   

  ybr

  • #6
  Bedankt voor de reactie, is er een reden dat een aquastop specifiek weigert op een onbeluchte kraan?
   

  Evenwatanders

  • #7
  Er hoeft geen specifieke reden te zijn, maar als de machine het wél doet bij aansluiting op een normale wasmachinekraan (die tegenwoordig altijd belucht is), dan zal er toch een probleem zitten in de huidige ( niet echt verantwoord aangelegde) aansluitmethode.

  Heel eerlijk gezegd heb ik het zo nog nooit gezien en zou ik het in geen geval willen aanleggen. Dus eventueel sluit je een inmiddels aanwezig defect in de wasmachine (en diens aansluitslang / aquastop) uit door de machine nog één keer terug te zetten naar de oorspronkelijk situatie (als dat nog kan).

  Maar ik zou het wel weten: (knel) T-stukje in de koudwaterleiding en daarvandaan een pijpje naar een muurplaat. Even opletten op de diameters, want het lijkt op de foto dat het 12 mm is. Dan dus ook een 12 mm knel-T-stuk en 12 mm (knel) muurplaat. En dan daarin een goedgekeurde wasmachinekraan, te bevestigen met afdichtkoord (tegenwoordig de makkelijkste methode). Half uurtje werk, dan heb je het gewoon goed in orde.

  Want je gaat er voor het gemak maar aan voorbij dat deze aansluitmethode helemaal niet is toegestaan en dat er daardoor vuil water in het waterleidingssysteem zou kunnen komen.
   

  ybr

  • #8
  Bedankt voor uw advies, ik heb er nog wat over gelezen en ga er een beluchter kraan op zetten. Helaas niet makkelijk om de machine op zijn oude plek te testen. Wil het liefst zoveel mogelijk vooraf uitsluiten omdat het momenteel niet mogelijk is om even snel langs de bouwmarkt te rijden om nog wat extra onderdelen te halen.
   

  Sleutelmeneer

  • #9
  Sluit een lange tuinslang op de oorspronkelijke wasmachine kraan aan met een gardena en verloop naar half duims en draai hier je aquastop slang op om te testen. Druk zal laag zijn. Maar dan kun je iniedergeval testen. Je kunt je aquastop spoel makkelijk nameten als je het bovenblad verwijderd. Die moet X ohm zijn en niet oneindig.

  Verder kun je met je multimeter meteen meten of hij wel 230v geeft aan de slang en aan de inlaatventielen die verderop (ook onder het bovenblad) ook nog zitten. Ook deze ventiel(en) moeten x ohm meten of Kohm. Iniedergeval niet oneindig.

  Ook kun je fysiek voelen of een aquastop slang water vraagt door een programma te starten en dan voel je aquastop "zoemen" dit is een teken dat het ventiel iniedergeval bekrachtigd wordt.

  Vaak is of slang kapot of inlaatventiel. Meten is weten.

  Maar met dit gepruts van aanvoerkraan kan het probleem ook in de kraan zitten. Zeker omdat het eerst wel gewoon werkte.
   

  Lampje45

  • #10
  Niet verder klungelen, want dit is onverantwoord en ook verboden.
  Je kunt hiermee het drinkwaternet besmetten.
  Begin eerst het advies van evenwatanders eens op te volgen.
  Dan kun je op de nieuwe kraan testen en zal het probleem waarschijnlijk opgelost zijn.

  Zo niet, dan kun je testen vanuit een verantwoordde uitgangspositie en naar de fout zoeken.
   

  Klussen.

  • #11
  Het voordeel van jouw constructie wanneer je de uitvoer van je mengkraan via een muurplaat op een wasmachinekraan hebt aangesloten is dat je wasprogramma's op hogere temperaturen met warm water kan laten draaien zodat ze minder stroom om te verwarmen gebruiken. Zet wel het warm water dicht voor het spoelen omdat dat met koud water moet.
   

  Lampje45

  • #12
  @Janklusser ,
  Dat is niet zo'n goed idee.
  Het gaat wel om een wasautomaat, die dan gedegradeerd wordt tot veredelde wastobbe.
  En hoe denk je dat je het water, wat wel eens 60 graden kan zijn, kunt terugbrengen naar de 30 of 40 graden, die de meeste programma's nodig hebben?
  Het is leuk bedacht, maar regeltechnisch dus niet uitvoerbaar.
  Als je dit wilt, dan moet je een automaat nemen, die daarvoor is ontworpen en dus ook twee aansluitingen heeft.
   

  Klussen.

  • #13
  @Lampje45 voor een "normale" situatie ben ik het helemaal met je eens maar ik denk dat TS wel van een uitdaging houdt. Als ie dan toch aan het experimenteren is vind ie het wellicht leuk om met verschillende watertemperaturen te testen. Omdat het een mengkraan is kan de temperatuur van het water ingesteld worden. Btw: mijn was machine kan 60 graden hebben
   

  Lampje45

  • #14
  Dit heeft weinig met uitdagingen te maken, maar meer met onkunde op dit gebied.
  Je zult hier maar naast wonen en je koffiemachine wordt gevuld met het onderbroekenwaswater van de buren. Of de geur heeft van de wasluis terwijl je de geur van koffie verwacht.
  Want dat is, wat hier kan gebeuren.
  Met de volksgezondheid experimenteer je niet.
  Dit soort testen moet je overlaten aan de instituten, die hier verstand van hebben en proefpersonen die van te voren weten, waar zij aan mee doen en daar vaak, ook nog voor betaald krijgen.
  En ook van te voren uitgelegd krijgen, dat er risico's aan verbonden zijn.

  Erger nog, dit valt onder de misdrijven, lees artikel 173 uit het wetboek van Strafrecht er maar eens op na:

  Artikel 173 wetboek van strafrecht
  • 1 Hij aan wiens schuld te wijten is, dat wederrechtelijk een stof in een inrichting ten behoeve van de drinkwatervoorziening of in een tot gezamenlijk gebruik van of met anderen bestemde waterleiding, wordt gebracht, wordt gestraft:
   • 1°.met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie
    4e categorie€ 21.750
    2°.met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.
    , indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
  Ik denk als je dit weet, je het experimenteren wel uit je hoofd laat.
   
  • Like
  Waarderingen: liviu2004

  Onderhoudtje

  • #15
  Waarom al dat gepruts, als de douche niet meer gebruikt wordt is het toch verstandiger om het helemaal af te toppen i.v.m legionella besmetting, dan het liefst bij een punt waar er nog wel warm water stroomt.
  Dan kan je meteen de mengkraan verwijderen en een goede waterkraan met beluchting aansluiten.

  Waarom gaan mensen eerste de vreemdste dingen bedenken en dan als het dan niet goed gaat dan pas op internet kijken hoe het wel hoort. Begrijp me niet verkeerd ik vind het zelf ook leuk om wat aan te prutsen, maar als ik er geen verstand van heb dan ga ik het altijd eerst toetsen bij iemand die de kennis wel wel heeft. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als iemand anders dat al heeft gedaan, daar heb je deze forum voor.:wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu