Aansluiten wasmachine badkamer

#JPS

 • #1
Ik ga mijn wasmachine aansluiten op een trekschakelaar in de badkamer. De aparte groep waar hij op aangesloten moet worden komt uit op zolder (waar hij nu staat). Dit is een beveiligde contactdoos waar ook de zonnepanelen op aangesloten zijn. kan ik vanuit deze contact doos een "verlengsnoer" naar de trekschakelaar leggen. Een andere optie is vanuit de wasmachine zelf een langer snoer monteren en de ca. 6 meter overbruggen naar de orginele contactdoos.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • #JPS

  • #2
  Dit de aansluiting nu
  16065092961722239780827288610732.jpg
   

  cool1

  • #3
  Wasmachineaansluiting bewerkstelligen door een verlengsnoer op stekker wordt u ontraden door de vereniging van huisvrouwen! De aansluiting moet geschikt zijn om tot 16ampere te kunnen verdragen. Het is nog niet duidelijk hoe u 6 meter wil laten lopen tussen zolder en badkamer ? Ik zou zoeken naar een wat elegantere oplossing, zo mogelijk en bij voorkeur uit de meterkast.
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Geen idee hoeveel kennis en ervaring u met electra hebt. Een trekschakelaar voor een wasmachine in een badkamer, waar nu niets zit, is misschien geen beginnersklus. (zone-indeling, water-dichtheid, waar komt de voeding vandaan, risico's bij fouten omdat electriciteit veel gevaarlijker is als je nat bent).
  Ofwel zoals Cool1 voorstelt een pijp of kabel vanaf de meterkast (zo enigszins mogelijk een aparte groep) en de zonneverdeler laten vervallen, ofwel een pijp of kabel vanaf die zonneverdeler op zolder. (en vast gemonteerde dingen mogen niet met een stekker in dat stopcontact)
   

  #JPS

  • #5
  De wasmachine zit nu ook met de steker in dat stopcontact. Als ik de orginele kabel vervang voor een langere van 6 meter. De wasmachine staat dan in de badkamer en is aangesloten op 6 meter in het stopcontact waar hij nu ook in zit. 6 meter mag ik toch wel overbruggen met een snoer? Van de grond af uiteraard.
   

  cool1

  • #6
  Het mag. Als u de kabel wat extra lengte geeft op de overloop kunt u daar de was te drogen aan ophangen. Zal best mooi worden. Succes !
   
  • Like
  Waarderingen: Ronny

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #7
  Geen probleem hoor, in een krakerspand knopen ze ook van alles aan elkaar.
   

  Jackd

  • #8
  Een trekschakelaar via een snoer met stekker aansluiten op dat kastje (PV verdeler) is niet de bedoeling. (niet volgens de voorschriften)
  Een trekschakelaar is een vaste aansluiting en die hoort niet met een netsnoer weer ergens anders op aangesloten te zijn.
  (dat het bij een correctie manier van aansluiten eigenlijk geen problemen veroorzaakt is weer een ander punt)

  Over het vervangen van het netsnoer of een verlengsnoer zeggen de voorschriften niks.

  Maar even een stapje terug: Zit alles achter een aardlekschakelaar?


  Wat denk ik wel kan, maar ik weet niet 100% zeker hoe dat met een pv-verdeler werkt volgens de voorschriften:
  Een vast verbinding tussen de pv-verdeler en de trekschakelaar. Het stopontact in de pv-verdeler vervalt dan.
  Als alles achter een aardlekschakelaar zit dan kan er ook een stopcontact in de badkamer geplaatst worden i.p.c. de trekschakelaar.
   

  cool1

  • #9
  @Jackd : dit is niet wat TS wil lezen....
   

  #JPS

  • #10
  @Jackd Dank voor het duidelijke antwoord.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu