Wasmachine en droger aansluiten op voorm. kookgroep

Salis

  • #1
Ik heb een nieuwe wasmachine en een nieuwe droger gekocht en wil ze in de berging zetten, maar heb daar geen stopcontact.

Ik heb in mijn meterkast naast mijn aardlekschakelaar een lege groep zitten (vroeger stond daar een electrisch fornuis op aangesloten) van het merk holec.

Deze bestaat uit 3 stoppen die geen van alle gebruikt worden, dus als je hem openschroeft, zie je alleen de bekabeling vanuit de aardlekschakelaar naar deze groep toe zittten.


Mijn excuus voor mijn slecht tekentalent :D

De groep rechts is de lege.


Nu mijn vraag:

Kan ik vanuit deze groep 2 draden trekken en daar 2 aparte stopcontacten van maken (1 voor de wasmachine en 1 voor de droger) Dus achter elke stop 1 machine (stopcontact).

Tweede vraag

Als vraag 1 wel kan, kan iemand dan een schema voor me maken hoe ik in die groep mijn bekabeling vast maak, dus onder welk schroefje welk kleur draad gaat?

Bvd,

Salis
 

Gerrit

  • #2
Nee, dat mag niet. Elke 1-fase eindgroep dient een groepsschakelaar te hebben.

Dat kastje moet dus vervangen worden door een kast met 2 1-fase eindgroepen vanwaar je 2 leidingen legt naar de opstelplaats van wasautomaat en droger. Als je één leiding kunt leggen (b.v. omdat je buis er al ligt) moet je aan het eind een kastje plaatsen met 2 automaten er in om er zo toch twee 1-fase groepen van te maken.

Ik heb echter 3 opmerkingen:
Ik weet niet waar die kabel voor bedoeld is die links boven op de foto te zien is, maar de kontaktdoos rechts boven heeft geen veiligheidsaarde en dat kan gevaarlijk worden.

Ik zie een vrij nieuwe hoofdschakelaar zitten met daar boven wat oudere kasten met maar één aardlekschakelaar. Waarom is dat niet meteen vervangen en voorzien van een tweede aardlekschakelaar. Je hebt straks 6 eindgroepen achter één aardlekschakelaar en dat geeft op een gegeven moment toch problemen.

Als ik je laatste vraag lees - hoe alles aan te sluiten - dan lijkt het me niet verstandig dat je zelf aan je groepenkast gaat werken. Voor je eigen bestwil: haal er een vakman bij.
 

Ronald42

  • #3
De hoofdschakelaar is waarschijnlijk geplaatst ten tijde van de 3 fase kookgroep. Deze is bij 3 fase verplicht.

Haal deze kast weg je hebt er niets meer aan. Vervang hem zoals Gerrit al zegt voor een 2 groeps kastje. Te verkrijgen bij de bouwmarkt.

Zorg ervoor dat de verbinding (Fase + Nul) tussen de 2 kasten uitgevoerd wordt met 6mm2 VDdraad.

Haal die stekker, waarvan die dan ook is, van de YMvK kabel dit is niet toegestaan.
Leg hem in een pijp naar de doos waarop de wandcontactdoos zit en sluit hem daar, inc. de aarde, netjes aan.

Dan heb je wel geen ideale situatie maar wel één welke aan de voorschriften voldoet. Zover we kunnen zien.

Bij de minste twijfel raadpleeg installateur 400 V~ is niet iets om mee te hobbieën
(230 V~ trouwens ook niet)

Suc6
 

Salis

  • #4
Hele duidelijke antwoorden, en die kabel die loshangt is voor een buitenlicht die nooit gebruikt wordt.

Enig idee wat een vakman zou vragen voor hetgeen wat ik wil?
Dus dat ik in de berging een aansluiting krijg dat zowel mijn wasmachine als zowel mijn droger tegelijk kan draaien.

Met heel vriendelijke groet

salis
 

Salis

  • #5
En als ik toch een vakman laat komen zou ik dan niet meteen mijn meterkast up to date laten maken?
Of zijn daar erg hoge kosten aan verbonden?
In welke richting moet ik dan denken?


En weer met vriendelijke groet :wink:

salis
 

Ronald42

  • #6
Het ligt eraan wat je laat doen.
Je zou de kabels zelf kunnen leggen en afmonteren. Deze in de meterkast laten eindigen.

Het vervangen van het kastje en aansluiten van de kabels mag een goede monteur dan niet meer dan een uur over doen.
Ik kan mij niet voorstellen dat dit meer dan € 150 zou kosten inclusief de eventuele voorrijkosten. Maar de meeste installateurs kunnen U dit telefonish wel vertellen.

Eventueel aanpassen van de rest van de kast zou de kosten heel hard omhoog gooien en daarom zou ik het zelf hierbij laten.

Suc6
 

Salis

  • #7
Dank je wel, Ronald, voor je snelle reactie!

Ik denk dat ik dat maar ga doen dus zelf twee stopcontacten plaatsen kabels trekken naar de meterkast en een vakman de kastjes laten plaatsen en aansluiten.

Nog tips voor welke kabels ik moet nemen voor een wasmachine en een droger? En ik neem aan gewoon geaarde stopcontacten?

Bedankt,

Salis
 

Ronald42

  • #8
Indien de kabels door de tuin lopen dan YMvK-as kabel nemen deze heeft een pantser. 2x2,5 mm2 is dan voldoende want de aarde word aangesloten op de aardlitze welke onder de bepansering meeloopt.
Als de kabels los in een natte kruipruimte liggen dan zou ik ook deze kabels gebruiken.

In andere gevallen kan worden volstaan met YMvk 3x2,5 mm2. Leg indien mogelijk waar de leidingen in het zicht zitten een buis om de kabels dit zit er gewoon veel netter uit en een PVC buis kost bijna niets.

Uiteraard geaarde stopcontacten.
 

Salis

  • #9
Heb vandaag ff bij een bouwmarkt rondgesnuffeld en een kast gezien.

Het is een installatiekast 110x220mm, 2 installatie automaat 1 polig N16A.
Ik neem aan dat dit de juiste kast is? Of is 16a te weinig voor een droger?

Ze hadden geen ymvk kabel maar wel dus ymvk-as of xmvk 3 x 2,5mm.
Allebei goed? Of gaan voor de YmVk-as?

En tuurlijk gaan we het keurig in buizen wegwerken


Vriendelijke groet,

Salis
 

Ronald42

  • #10
Kast is goed alleen zou ik geen XMvK nemen deze is wat dunner. Mantel niet de aders. En er zijn nogal wat regels wanneer deze wel of niet te gebruiken.

Reden waarom ze deze wel hebben zal prijstechnisch zijn: kabel is ernstig goedkoop. Loop even een deurtje verder.

Indien YMvK-as niet nodig is ook niet doen zo'n mantel is alleen maar lastig maar als het moet (in tuin bijv.) dan moet het.
 

R.J

  • #11
De hoofdschakelaar is waarschijnlijk geplaatst ten tijde van de 3 fase kookgroep. Deze is bij 3 fase verplicht.
In dat geval verplicht ongeacht aantal groepen of aantal ALS :?:
 

Salis

  • #12


Zoals je ziet is dit een poging tot tekenen van de binnenkant van mijn instalatiekast.
Kast 110x220mm
2 installatieautmaten 1 polig +n 16 A

Kan iemand me vertellen onder welk nummer welke draad moet?

Tussen 5 en 7 zit een ijzer staafje,
en tussen 6 en 8 zit ook een ijzeren constructie.

En ik ben 4 verschillende bouwmarkten afgelopen maar een ymvk kabel is niet te krijgen alleen de ymvk-as. Kan ik dan een andere kabel gebruiken? VmvK of Xmvk(al hoewel deze inderdaad erg smal is).

Alvast bedankt!

Salis
 

Ronald42

  • #13
VMvK is ook goed had ik wellicht eerder moeten vertellen maar is niet zoveel meer in gebruik.

Ik vind nog steeds dat je het door een deskundig persoon zou moeten laten aansluiten maar omdat je duidelijk alles zelf wilt doen probeer ik je dan maar zo goed mogelijk te helpen.

Je hebt 3 fasen dus kun je dat ijzerenstaafje verwijderen. Die andere U vormige doorverbinding laten zitten. Op de oude kast zaten 3 Bruine en 1 Blauwe draad. 1 van de bruine is nu overbodig. Kijk even in de grote kast welke het meestbelast wordt en verwijder deze.

De overgebleven Bruine sluit je aan op de punten die voorheen met het staafje (Is overgens blank 6 mm²) werden doorverbonden, voor alle duidelijkheid de linkerkant van de automaten grote kruiskopschroeven.

Zorg ervoor dat de draden goed vastzitten maar pas op dat je ook weer niet zo hard draait dat er iets afbreekt !. De blauwe komt dan vanzelfsprekend op de 2 contacten die nog met elkaar doorverbonden zijn.

Ik ben er wel vanuit gegaan dat de interne bedrading iets dikker (Min 4 mm²) dan de afgaande bedrading. Zeker voor de Blauwe is dit belangrijk.

Succes
 

Salis

  • #14
Vandaag is er een buurman, die bij een installatiebedrijf werkt, naar mijn meterkast komen kijken en die heeft de kast voor me gemaakt.

De draden vanaf mijn aardlekschakelaar
  1. Hij heeft de twee zwarte draden van mijn oude kast verwijderd en de bruine op schroef 5 gedaan, tussen 5 en 7 heeft hij het ijzeren staafje laten zitten.
  2. De blauwe draad heeft hij op schroef 6 gezet, en hij heeft wederom het ijzeren U-tje laten zitten.
  3. De aarde draad kwam niet vanaf de aardlek maar vanaf de stoppenkast erboven en heeft hij op schroef 11 gezet
De draden van de twee stopcontacten, ik heb daarvoor twee kabels gebruikt en keurig in twee aparte pvcbuizen gedaan.
  1. De 2 blauwe op schroeven 2 en op 4;
  2. De 2 bruine op schroeven 1 en 3;
  3. De 2 aarde op schroeven 9 en 13.
Dus eigenlijk precies zoals Ronald gezegd heeft met één verschil dat Ronald het staafje weghaalde tussen schroef 5 en 7 en er een van de zwarte draden op zette plus natuurlijk de bruine.

De vraag van mijn buurman was dan ook aan Ronald waarom niet dat staafje te laten zitten en alleen de bruine erop te zetten in plaats van een bruine en een zwarte?

Groeten, Salis
 

Salis

  • #15
En nu een vraag van mij.

Stel ik was eigenwijs en ging zelf prutsen en zette vanaf de aardlekschakelaar de blauwe op 5 en de bruine op 6 en boven vanaf de stekkers de blauwe op 1 en 3 en de bruine op 2 en 4...

Dus alles eigenlijk in spiegelbeeld wat gebeurd er dan? Of maakt dat niet uit zolang je maar blauw op blauw doet en bruin op bruin?
 

Ronald42

  • #16
Je kast zit nu dus op 1 fase werkt prima geen probleem.

Ik zou het niet gedaan hebben, omdat als je beide apparaten hebt draaien en wellicht nog iets op die fase de hoofdzekering zou kunnen springen.

Deze zal hoogstwaarschijnlijk 25 A zijn dus een maximale belasing van 5750 W wasmachine en droger zullen beide rond de 2200 W zitten dus reken maar uit. Het is niet gezegd dat het fout gaat en als ze dus op een verder onbelaste fase zitten gaat het gewoon goed.
Stel ik was eigenwijs en ging zelf prutsen en zette vanaf de aardlekschakelaar de blauwe op 5 en de bruine op 6 en boven vanaf de stekkers de blauwe op 1 en 3 en de bruine op 2 en 4
Bij sluiting zou er dan nog spanning op het apparaat blijven staan omdat alleen het linker contact is beveiligd. Deze gaat dan ook uit.

Door een mechanishe constructie is het niet mogenlijk deze handmatig alleen aan te zetten. De Nul is "slechts" een schakelaar niets meer indien je de groep handmatig uitzet gaat de fase altijd mee.

Oja er mogen niet meer dan 4 groepen achter 1 aardlek dus was dat in dit geval (5) ook nog eens fout geweest.
 

Salis

  • #17
Ik heb je verhaal voorgelegd aan mijn buurman en die vond inderdaad dat jouw mening gegrond was en heeft een extra fase draad (een zwarte) erbij geplaatst.

Mag ik jou hartelijk danken voor jouw geduld aan deze leek! :oops:

En bedankt voor al je positieve inbreng.


Groeten,

Salis
 

Ronald42

  • #18
Graag gedaan :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu