Wasmachine bonkt maar schudt niet - AEG LAVAMAT W1000

Marty1

  • #1
Wanneer de wasmachine begint met centrifugeren, dan bonkt hij heftig. Met en zonder was in de machine doet hij dit. De machine staat perfect waterpas. De behuizing van de machine schudt niet en hij gaat niet aan de wandel. Wanneer je de achterplaat afneemt en kijkt wat er gebeurt, dan zie je dat de trommel en motor tegen de achterplaat aan geslagen hebben. De trommel maakt een heftige diagonale elliptische beweging in de kast. Wanneer hij op toeren komt dan wordt de uitslag minder en de trillingsfrequentie hoger.

De veren boven (2 rechts aan de wasmiddelenbakje zijde en 1 links, aan de programmaklokzijde) zitten vast en de 2 schokdempers beneden (een links en de andere rechts) zitten ook vast en lijken te dempen. Op de schokdempers staan de volgende gegevens: AEG 645147160 25-7-97.

De transportbeveiligingen zijn allen verwijderd.

Wat kan er aan de hand zijn en wat kan je er aan doen?

Elders las ik over een gebroken trommelkruis? Waar zit dit en hoe kan ik dat inspecteren? Als dat het grote wiel is, waar de snaar die vanaf de motor komt omheen loopt, dan is deze in tact. Wanneer ik de trommel vanaf de voorzijde in het midden tegenhoud (in stilstand) en per ribbe / zijde op speling controleer dan merk ik bijna geen speling (moeilijk te bepalen want de trommel veert).

De machine heeft weinig gedraaid en veel stilgestaan, maar heeft nu weer een actieve en onmisbare rol gekregen.

De machine betreft een: AEG LAVAMAT W1000-W met PCN/E-nr: 914.001.113

Wie weet wat er aan de hand is en hoe je het diagnosticeren en op kan lossen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het trommelkruis controleren kan door de trommel t.o.v.de kuip naar boven en beneden te bewegen, als daar speling op zit is het kruis gebroken.
De trommel een kwart slag verder doordraaien en opnieuw kijken of er speling te voelen is.
 

Marty1

  • #3
Dank voor je reactie.

Er zit geen noemenswaardige speling in. Moet zoiets heel duidelijk zijn?

Hoe controleer je de dempers / schokbrekers? Ze veren flink in en uit tijdens centrifugeren.
 

Marty1

  • #4
Er zit geen speling tussen de binnen- en buitentrommel op geen der lagerkruisbevestigingszijden. Het is dus geen gebroken lagerkruis.

Hoe controleer je een schokdemper?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Net als een auto 😊
 

Marty1

  • #6
Ik heb al staan duwen en trekken, maar er is een verschil met een auto: een auto hangt niet aan veren.
 

Techrax

  • #7
Schokdempers uit de machine nemen en controleren of ze makkelijk in en uit gaan. Indien dit het geval is, dienen ze vervangen te worden.
 

Marty1

  • #8
Bedankt voor je reactie. Ik heb ze er uit gehaald en ze schoven inderdaad licht in en uit. Ik heb vervangende schokbrekers besteld bij de lokale onderdelenshop (kosten +- € 50,- per twee).

Op de oude schokbrekers stond 100N en op de nieuwe 120N. Zou dat nog kwaad kunnen? De nieuwe schoven inderdaad fors zwaarder in en uit.

Ik heb ze gemonteerd en een testronde gedraaid. De schokbreker uitslag is nu één tot twee centimeter i.p.v. van wel 7 a 10 cm waardoor de kuip bijna in een omloop baan om de aarde werd gebracht. :)

De schokbrekers worden hand warm (+- 40 graden C) na een centrifuge ronde. Is dat normaal voor een schokbreker?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ja, dat is normaal, dat komt door de wrijving die ontstaat bij het bewegen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu