Wasmachine afvoer omhoog

2RH

 • #1
In een oude flat, waar nooit een wasmachine heeft gestaan! moet er nu wèl een komen. Da's leuk, maar er zijn twee slechte opties voor de afvoer van het afvalwater:

1: afvoer naar een 40mm leiding die voorheen dienst heeft gedaan als wastafelafvoer. Ik krijg dan ook 1 haakse bocht om aan te sluiten op de oude afvoer. De rest kan ik met 2x 45 oplossen.

2: Afvoer naar de 75mm afvoer in de keuken, maar deze loopt zo'n 40 cm boven de vloer en ik moet met m'n leiding door de dekvloer van de badkamer. Die kan ik wel wát ophogen, maar geen 45 cm!

Morgen maak ik foto's en die zal ik dan uploaden.
Op de plattegrond is de rode stip de voormalige wastafelafvoer. De blauwe lijn is de verplaatste doucheafvoer. Ik ben trouwens ook nog bang dat de doucheafvoer, net voorbij de wastafelafvoer, aansluit op dezelfde buis.
De rode lijn is de keukenafvoer naar de standpijp in het toilet. De keukenafvoer zit waarschijnlijk boven het T-stuk voor het toilet, aangesloten op de standpijp, vandaar de hoogte. De onderkant van het T-stuk voor het toilet zit onder vloerniveau, dus daar kan ik ook niets mee. De ruimte met het kruis erin is een ventilatieschacht en daar is alleen met veel hak- en breekwerk in te komen. Dus liever niet.
De leidingen in de vloer uithakken en vergroten ofzo gaat niet, want ze komen bij de onderburen uit het plafond (tja, die gouwe ouwe jaren 60).

Is de 40 cm hoogte van de keukenafvoer te groot? De opening van de afvoerbuis achter de wasmachine kan ik natuurlijk veel hoger houden. Er zou dan wel altijd water in de leiding onder de vloer staan.

Kun je op de achterkant van een T-stuk ook nog een zadelstuk lijmen, zodat ik eventueel naar de standleiding kan afwateren? Of komt het wasmachinewater dan door de wc omhoog?

Hoe groot is de kans dat het wasmachinewater via de douchput omhoog komt als de wastafelafvoer inderdaad op dezelfde (40mm)leiding zit?

Gr.,
Rob

 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #2
wastafelafvoer inderdaad op dezelfde (40mm)leiding zit?
Zit er in de douche nog een stand leiding wil ook wel vaak vooral in oudere woningen. Kijk evt bij de buren naar leiding verloop, want u zult wel bovenste bewoner zijn.
Zolang afvoer niet verstopt is, kan je afvoer met overleg boven buren niet verzware naar 50 bij de buren en dan naar boven.

Je had over een dek vloer van 40 , je zou ook evt. een gleuf zagen in bestaande beton vloer maken uit hakken zodat die eerst 1 1/2 cm zakt en dan dekvloer.

Wat eigenlijk vreemd vind aan rode leiding is dat die met de bouwerij door een ventilatie kanaal loopt dat vind ik heel vreemd weet jij dat wel zeker dan.
 

2RH

 • #3
De leidingen vervangen is geen optie. Ze zitten ingegoten in het beton van de verdiepingsvloer. Ik denk, gezien de diepte van de buizen vóórdat ze afbuigen, dat ze over het plafond van de benedenburen lopen. Dus dat zou wel een hele zware operatie worden.

Er is slechts 1 (110mm) standleiding aanwezig en die loopt door de WC. Punt is dat deze woningen vol loden leidingen zaten en deze zijn ergens in de jaren 80 vervangen door PVC. Daar de woningcoorporaties veel woningen moesten schonen, is dit niet bepaald netjes gedaan. In dit geval is er in de WC, want die zitten allemaal boven elkaar en er zat niets in de weg, met een grote haakse slijper een hoek uit alle vloeren geslepen en daar is een PVC standleiding in gemaakt. Dáárom loopt de afvoer (die trouwens 50mm is en geen 75mm. Ik kan lekker schatten) van de keuken ook door de ventilatieschacht. Alles is zo slordig gedaan dat het achter het keukenblok waait door een te groot gat voor de afvoer in de wand van de ventilatieschacht. Ook in de koker die om de nieuwe standleiding is gemaakt trekt het. De gaten in de vloer zijn gedicht met oude kranten (jazeker) en cement

Ik ga zeker uit de betonvloer 'stelen' om mijn leidingen te leggen. Ik heb vanochtend het afvoerputje van de vroegere douche uitgehakt, en het is een knap dikke vloer. Ik heb vanmiddag ook al een sleuf gemaakt voor de waterleiding en die heb ik zeker 1,5 cm in het beton gehakt.
Putje (laatste foto) is inmiddels verwijderd m.b.v. een verfafbrander en een brandweerhandschoen :D Handig om heet PVC los te peuteren.

Correctie op:
Ik krijg dan ook 1 haakse bocht om aan te sluiten op de oude afvoer.
Ik krijg twee 90'ers, want onder de vloer zit ook nog een haakse bocht.

Helaas is de kwaliteit van de foto's erg slecht want ik was mijn fototoestel vergeten. Deze zijn gemaakt met m'n telefoon en een zaklampje.

Op de eerste en tweede foto is redelijk goed te zien waarom de keukenafvoer zo hoog zit.

De bedoeling is op de ontluchtingspijp (75mm) nog een aansluiting te maken voor het fonteintje dat in het toilet moet komen. Advies graag: beter met een zadelstuk of doorzagen en T-stuk ertussen?

Mijn oude vragen blijven staan.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #4
Hoe groot is de kans dat het wasmachinewater via de douchput omhoog komt als de wastafelafvoer inderdaad op dezelfde (40mm)leiding zit?
Dit valt meestal wel mee ligd er net aan hoe het is aan gesloten als er geen stroom t-stuk is geplaatst maar een haakse, veel haakse bochten en als er geen afloop leiding is.
En als er geen vernauwing in zit zoals een verstopping.

Die gootsteen afvoer zit ook niet goed liever 1 bocht 45 graden in dan 2 haakse op elkander.

Beter doorzagen en een t-stuk plaatsen en 2 schuifsokken anders krijg je hem niet tussen.

Bij foto 2 kan je zien dat evt de keuken leiding nog 7 cm kan zakken, en evt beetje breekwerk kan je een x-stuk plaatsen ga je zeker 20 cm naar beneden, keuken zit 2 onder zij kastjes zeker is al wat oude model denk bruinzeyl als dat zo is kan je bij schacht komen
 

2RH

 • #5
Wéér m'n fofotoestel vergeten :?
Henk, op de foto is het slecht te zien, maar het T-stuk van de keukenafvoer zit echt strak boven het T-stuk van de toilet hoor.

De keukenafvoer ga ik sowieso verplaatsen, want er komt een andere keuken in. Deze is nog origineel. D.w.z. bij de bouw geplaatst in 1962. Inderdáád een Bruynzeel blokje. Dat had jij goed gezien. 45 Jaar oud en het ziet er ook nog goed uit voor z'n leeftijd. Bewoners zijn er zuinig op geweest. Maar nu is het toch wel tijd voor iets moderners.
De twee T-stukken vervangen door 1 X-stuk ga ik serieus overwegen, want de nieuwe keuken krijg de spoelbak een stuk verder en met het afschot wat daar bijhoort kom ik dan wel erg hoog uit.
Uiteraard maak ik niet zo'n rare constructie zoals die er nu zit. Ik begrijp ook helemaal niet waarom ze niet gewoon links aangesloten hebben, want er zit 22 cm ruimte achter de kastjes (gemeten, niet geschat :wink: :mrgreen: )

Ik heb vanmiddag nog even met een van de buren gesproken, en de afvoeren in de badkamer lopen inderdaad (met een koofje erom) bij de onderburen over het plafond naar de standpijp in de wc. Weinig kans om daar iets aan te doen dus :(

Ook goed nieuws, want de VVE heeft het maken van een dakdoorvoer t.b.v. de CV-ketel goedgekeurd. Off-topic, maar ik ben er wel erg blij mee :D
 

Fiesiekus

 • #6
Als je bang bent voor afvoerwater dat in de douche omhoog komt, zou ik zeggen: hang een tuinslang vanaf de wasmachinekraan in de afvoer en zet de kraan vol open. Komt er na 5 minuten geen water omhoog, dan is er goede kans (maar niet 100%!) dat 't in de praktijk ook goed gaat.

Over dat T stuk (contra zadel): afwegen hoeveel extra werk die eerste optie is: zadel dat ik eens aanbracht lekte en bleef lekken :oops: .

Gefeliciteerd overigens met het VVE besluit !
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #7
Weinig kans om daar iets aan te doen dus
Als je nu een verlaagd plafond bij buren gaat plaatsen en dat er evt een afvoer van wasmachine met behulpvan diamantboor direct naar beneden en onder dat plafond word aan gesloten is ook een optie, kan je ook direct condens afvoer er bij in zetten.

Ik zie zeker wel dat bovenste T-stuk vlak op zit, maar dan moet je dat stuk buis uit onderste T-stuk halen ik weet wel hoe, en daarna maak je het schoon en je plaatst dan een T-stuk met spie eind die lijm je er in.
 

Pieter Jan

 • #8
Henk253 schreef:
Als je nu een verlaagd plafond bij buren gaat plaatsen en dat er evt een afvoer van wasmachine met behulpvan diamantboor direct naar beneden...
Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één buurman te vinden is, die ermee accoord gaat, dat in zijn huis gebroken/geboord wordt en een verlaagd plafond geplaatst gaat worden om de afvoer voor de wasmachine op de etage erboven te realiseren.

Een weinig realistische oplossing! :?
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #9
@ Pieter Jan Wie niet waagd wie niet wint.
 

2RH

 • #10
Het verlaagde plafond bij de onderburen ga ik maar niet aan beginnen. Die mensen hebben het al zo zwaar met mijn gehak. Gisteren heb ik ze 5 uur lang vermaakt met een boorhamer in de badkamervloer :lol:

De tuinslangtest op het teruglopen van water naar de douche ga ik zeker uitvoeren, enwel vóórdat de vloer weer dichtgaat :mrgreen:
Zadel zet ik maar uit m'n hoofd, er zitten nog 3 bewoonde verdiepingen onder dit appartementje en water heeft de vervelende eigenschap naar beneden te lopen :wink:

T-stuk met spie had ik even niet aangedacht, maar als ik dan tóch de boel los ga halen zet ik er net zo lief gelijk een X-stuk in.

Een maat van mij kwam nog met een ideetje: een 32mm leiding van de wasmachine naar de 50mm afvoer in de keuken. Slang van de wm vastzetten in de buis. Eigenlijk een soort verlenging van de slang. Zou dat kunnen werken? Hij zegt het ooit toegepast te hebben om onder een een paar stelconplaten door te gaan en dat het jaren probleemloos gewerkt heeft. Lijkt mij toch dat de wm-pomp het dan behoorlijk voor z'n kiezen krijgt?
 

Fiesiekus

 • #11
In principe heeft zo'n WM -pomp een ruim bereik. Als je 'm knijpt blijft ie gewoon pompen totdat t waswater weg is.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #12
Als je toch wasmachine leiding naar 50mm keuken leiding wilt gaan, dan kan je ook een doorvoer putdeksel gebruiken en op de douche put aan sluiten die je toch ging verplaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu