Wasmachine aansluiting badkamer verplaatsen?

Kast

  • #1
Beste allemaal,
op de badkamer had ik zo'n trekschakelaar voor de wasmachine. Deze heb ik nooit gebruikt, omdat ik de wasmachine elders in huis op een eigen groep had staan. Na verbouwing van de badkamer heb ik op deze aansluiting wel het badmeubel aangesloten. Enige wat daarop zit, zijn 2 halogeen lampjes in het badmeubel, om de spiegel en wasbak te verlichten.

Nu wil ik een droger bijplaatsen bij de washmachine en deze vereist een eigen groep. De groepenkast zit al vol, met 3 aardlekschakelaars met elk 4 groepen.

Is het mogelijk om die ene aansluiting van de badkamer te gebruiken door een kabel te trekken van washok naar meterkast en aan te sluiten op de juiste groep?
en dien ik dan een andere oplossing te vinden voor de halogeenspots of mogen die er ook op blijven zitten (2x 15w).

bij voorbaat dank!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Wat in ieder geval mogelijk is om die kabel naar de meterkast te trekken en aan te sluiten op de groepsautomaat (of zekeringhouder) van de wasmachineaansluiting, waarbij je de draden naar de huidige aansluiting weghaalt (en dus zonder licht op je spiegel zit.)

Als je droger 2000 Watt of meer verbruikt dan moet die op een eigen groep en mag er dus geen lampje meer bij. In dat geval plaats je de draden die je bij de wasmachinegroep hebt weggehaald, op de automaat van de groep waar de rest van de badkamerelektra op zit.

Let op: Niet bij alle groepsautomaten mogen 2 draden onder een klem. (nakijken op website van fabrikant). In dat geval moet je een aftakblokje gebruiken).



Eventueel moeten er nog speciale dingen in acht worden genomen, omdat het gaat om een badkamer. Daar kunnen anderen hier nog hun zegje over doen.
 

Kast

  • #3
Zolang ik onder de 2000w blijf geen probleem dus, ok. Even kijken dus wat dat apparaat doet... hoe herken ik of mijn zekeringen 1 of 2 draden mogen aansluiten, ivm dat blokje?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Kijk even wat voor merk en type die automaten zijn. Misschien dat iemand het hier weet.
Meestal is de beltrafo samen met andere draden op dezelfde automaat aangesloten. Als er hiervoor aftakblokjes zijn gebruikt, dan zul je die voor jouw klus ook nodig hebben.
 

Kast

  • #5
Er zijn bij andere automaten geen aftakblokjes gebruikt dus zal nu ook niet nodig zijn. Dank voor de hulp!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Plaats voor de zekerheid nog even een foto van je geopende groepenkast.
 

Kast

  • #7
Ik heb het van nieuw stopcontact door kruipruimte tot meterkast vanmiddag aangelegd. De rest gaat worden uitgevoerd door een specialist die is opgeleid voor sleutelen in de meterkast. Dat is niets voor mij en ik wil het wel veilig hebben.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Wijze beslissing. Die man of vrouw zal dan ook wel raad weten met de aftakblokjeskwestie.
 

Kast

  • #9
Ja daarom ook oa :).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu