Aansluiting lampjes van combi-schakelaar wasmachine/droger

Daveriz

  • #1
Hoi,

Ik heb een klein probleem bij het aansluiten van de lampjes van een combi-schakelaar (trekschakelaar).

Voor de duidelijkheid: met zo'n combi-schakelaar (trekschakelaar) kan je óf de wasmachine óf de droger voorzien van stroom (of beide niet via een stand er tussenin). Ik heb de apparaten aangesloten volgens het schema (zie onderstaande figuur) en dat werkt prima: als de ene machine aan staat kan de andere niet aangezet worden.

Het probleem is echter dat de lampjes op de schakelaar niet op de juiste manier werken. Deze twee lampjes zouden moeten aangeven in welke stand de schakelaar staat, op de wasmachine of op de droger. Dat zie ik op zich ook aan de schakelaar zelf (aangegeven met een 'W' en een 'D'), maar die lampjes zitten er nu eenmaal op en ik wil ze gewoon werkend krijgen :)

Als ik de lampjes aansluit volgens het schema (zie links onderaan in de figuur), dan brandt het lampje voor de wasmachine-stand op de juiste manier (dus alleen als de wasmachine-stand is geselecteerd), maar blijft het lampje van de droger altijd uitstaan, welke stand ik ook kies.



Ik heb al wat draadjes verwisseld, maar zonder resultaat (en gelukkig tot nu toe zonder dat er een stop is uitgevlogen of een apparaat is doorgebrand). Ik heb al de suggestie gekregen dat mogelijk de draden uit de snoeren van één van beide apparaten zijn omgewisseld (blauw en bruin omgewisseld).

Voor de droger heb ik die toen omgewisseld, maar toen werkten de lampjes ook niet goed (wel op een andere manier, maar ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe precies). Ik weet wel dat het andere lampje wel werkt.

Ik ben benieuwd of iemand suggesties heeft wat de oorzaak hiervan is (of hoe ik daar achter zou kunnen komen) en natuurlijk hoe ik het op zou kunnen lossen.

Alvast bedankt!

Groeten,

David
 

Jacovrie

  • #2
Kan het schema niet goed lezen. Daar is het te klein voor. Maar, dergelijke schakelaars schakelen de fase en de nul (bruin of zwart en blauw).

Ga er van uit dat aansluitdraad van droger en wasmachine goed zijn aangesloten.
Blijkbaar zit het lampje voor de wasmachine ook goed aangesloten.

Het lampje van de droger zit zo te zien met hetzelfde nulpunt verbonden als de nul van de wasmachine.

Kijk nu goed welke fase en nul naar de droger gaan en op welke punten deze op het aansluitblok zijn aangesloen. Hiertussen moet het lampje worden aangesloten. Volgens mij moet het dan werken. Kan echter ook zijn dat lampje kapot is.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #3
Je kunt er op klikken dan wordt ie groter :mrgreen:
 

Ronald42

  • #4
Je kunt de lampjes gewoon parallel zetten met de machine aansluitingen dan moet het werken. Let wel op dat alle draden goed vast zitten.

Man wat heb ik de schurft aan die ondingen. :cry: Maar soms moet je wel.
 

Gerrit

  • #5
Doe maar wat Ronald zegt, dan komt het goed.

Er zit een fout in de beschrijving bij de schakelaar.

Als je de tekst volgt, hangt één lampje met beide aansluitingen aan dezelfde draad, en dan doen ze het nu eenmaal niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu