Wasmachine aansluiten touwtje waar je aan moet trekken

Ksn

  • #1
Hallo,

Ik wil graag mijn wasmachine aansluiten in de badkamer.
Maar er is geen stopcontact in de badkamer aanwezig, het werkt nog met zo'n touwtje waar je aan moet trekken.
Hoe moet ik de wasmachine aansluiten?

Groetjes!
 

Gerrit

  • #2
Haal het snoer van de machine.
Vervang dit door een nieuw snoer van 3 x 1,5 mm2 van voldoende lengte om bij de schakelaar te komen. Delengte bepaal je het gemakkelijkst door de machine op zijn plaats te zetten en het snoer met een vrijhangende lus naar de schakelaar te brengen. Het snoer mag de vloer niet raken.
 

Co de Witgoedman

  • #3
Afhankelijk van het vermogen, 3 x 1,5 mm² of voor oudere machines met een vermogen van rond de 3000 W 3x 2,5 mm².
Graag niet te kort i.v.m. eventuele reparatiemogelijkheden.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Beste Ksn,

Het is voor mij niet te bepalen welke kennis van elektro u heeft.
Daarom misschien ten overvloede:

- De isolatie van de aders ongeveer 1 cm strippen. Dit voorzichtig doen en geen koper mee verwijderen. Ook opletten dat AL het koper onder de schroefjes of klemmetjes komt. Schroefjes goed aandraaien. Dit alles ter voorkoming van warmte ontwikkeling.

Bij het aansluiten verder opletten dat de geel- groene aarddraad van de wasmachine ook echt op de aard-aansluiting gemonteerd wordt, en niet op een van de andere aansluitingen!

Meestal is de aardaansluiting te herkennen aan een symbooltje met een omgekeerde T met steeds kleiner wordende streepjes, anders kijken op welke schroef of klem de geel- groene draad van de instalatie uit komt.

Vaak de middelste maar ik weet niet welke wasmachine schakelaar u heeft en hoe oud die is. De bruine en blauwe draad op de andere aansluitingen, deze mogen in principe verwisseld worden maar het is netter dit het zelfde te houden als in de installatie.

Succes en twijfel je, laat het dan door iemand uit je kenniskring met enige elektro kennis een keer nakijken voor je de wasmachine gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu