Wasdroger Electrolux Ecocare stopt steeds

B74

 • #1
Goedemiddag,

ik heb een probleem met onze wasdroger, het is een electrolux ecocare van een paar jaar oud.
Het probleem is dat hij steeds stopt na enige tijd te draaien. Je zet hem dan weer opnieuw aan, maar na een paar minuten stopt hij weer, maar hij houdt het ook wel eens een uur vol. Het maakt niet uit of hij op een automatisch programma staat, of op de tijdklok, hij maakt gewoon het programma niet af.
Als je hem weer aanzet, gaat hij eerst pompen en dan gaat hij verder met drogen. Het nadeel is nu dat je hem om een was te drogen meerdere malen moet aanzetten, totdat hij een keer langer blijft doorlopen.

Weet iemand waar dit aan kan liggen?
 

Witgoedproblemen

 • #2
Krijg je foutmeldingen?
Alle filters proper, of 1 stofnest binnenin de machine?
 

B74

 • #3
Nee, alles is schoon. Heb de machine al opengehaald en alle stof weg gezogen.
De condensor is niet makkelijk schoon te krijgen volgens mij.
 

Lampje45

 • #4
Het is ten eerste belangrijk dat je de gegevens van je machineplaatje vermeldt.
En dan graag omschrijven wat er precies gebeurt.
Doet de machine als of hij klaar is?
Zie je dat de signalering even dipt?
Of is de machine tijdelijk "dood"?
Bij sommige machines doen de vocht sensoren wel mee, in een tijdprogramma, als beveiliging tegen oververhitting, dus daar kun je zaken niet op uitsluiten.
Wat heb je voor vochtsensoren?
 

B74

 • #5
Gegevens van het typeplaatje:
model EDH3786GDW
Type TC12H63HP
Ser. no. 34804005
prod nr. 916 097 326 00

De machine draait gewoon en stopt dan alsof hij klaar is, alleen geeft hij normaal bij klaar zijn een piep-signaal dat doet hij nu niet. De lampjes op het schermpje blijven branden, sommigen knipperen. Hij gaat terug in zijjn standaard programma en staat als het ware gewoon stand-by. Na verloop van tijd pliept hij een keer en dan gaat de machine gewoon uit.

De vochtsensoren weet ik niet te zitten, hoe kan ik dat zien?
 

Lampje45

 • #6
Maak eens een fotootje van de knipperende lampjes, want dat is vaak een foutcode. Welke lampjes branden en welke knipperen?
 

B74

 • #7
F475CE5B-1E67-4ABA-9ED7-6E20FA833658.jpeg
F475CE5B-1E67-4ABA-9ED7-6E20FA833658.jpeg
 

B74

 • #8
Sorry, de foto gaat er alleen op de kop in.
Ik had het programma gestart op Tijd, 50 minuten. Hij is nu gestopt en staat dan op "kastdroog", met de 2 uur en drie minuten. De drie lampjes in het schermpje branden contuni, het lampje boven start/pauze knippert.
 

Lampje45

 • #9
Is de tijd 2:03 een normale waarde als je dit programma instelt?
De vocht sensor is een metalen strip in banaanvorm die bij jouw machine onder de deuropening in de binnenkant van de voorzijde gemonteerd is. Deze twee electrodes meten de weerstand van het wasgoed op het moment dat de trommel stilstaat om van draairichting om te keren.
Als de trommel niet vol genoeg is dan wil het ook wel eens voorkomen dat het wasgoed tijdens de meetsessie de sensor niet raakt en de machine ziet dan een hoge weerstand en denkt ik ga in de afrondingsfase.
Maar dat zal hier niet het geval zijn.
Ik denk eerder aan een defect in de schakelende voedingschip. Ik heb dit eerder meegemaakt en heb me er rot naar lopen zoeken.
Heb er uiteindelijk een datalogger op gezet en was er een dip in de voeding te zien, van enkele tienden van seconden. Het verwisselen van de chip heeft daarvoor de oplossing gegeven.
Want de machine gaat dan gewoon in de startklaar positie, alsof alles gereset is, omdat de spanning er af is geweest.
Zet de keuze knop eens in een andere stand dan zal je de daar bij behorende tijd zien verschijnen.

Als ik naar de keuzeknop kijkt staat hij in de stand kastdroog of is dit de schittering van de led?
 
Laatst bewerkt:

B74

 • #10
Ja, dat klopt.
 

Lampje45

 • #11
Wat gebeurt er als je de machine instelt op tijd en je de stekker trekt of de groepenschakelaar uit zet en weer aan zet, doet hij dan het zelfde?
 

B74

 • #12
Hij gaat dus naar de stand kast droog, nadat hij gestopt is. Je verklaring dat hij in de reder geweest is, klinkt logisch. Waar zit die chip en is hij simpel door een leek te vervangen?
 

B74

 • #13
Als ik de stekker trek blijft hij in het tijd-programma op dezelfde tijd.
 

B74

 • #14
Hij doet het nu anders trouwens, hij gaat nu als hij stopt niet meer terug naar "kastdroog", maar blijft gewoon op tijd staan, met de ingestelde tijd op het display, en moet dan opnieuw aangezet worden.
 

B74

 • #15
... dit doet hij nu ook als ik een ander programma geselecteerd heb. Steeds op het tijd prog. van 40 minuten. Mogelijk omdat ik bij dit programma de stekker eruit getrokken heb?
 

Lampje45

 • #16
Blijkbaar blijft dat wel in het geheugen staan, of dat er ergens nog een condensator de lading vasthoudt en het geheugen in stand houdt bij spanningsuitval.
Het vervangen van de zeer klein componenten op een printplaat wordt door de servicemonteurs van de grote merken ook niet gedaan en de printen zijn over het algemeen zeer duur.
Er zijn diverse kleine bedrijfjes die wel printplaten repareren. Google maar eens . Dan is een reparatieprijs zo rond de zestig euro. Je moet om dit zelf te kunnen doen wel de nodige soldeer ervaring aan printen voor hebben. Want de chip zit op 7 plaatsen vast en die moet wel overal tegelijk los gesoldeerd worden. En daar gaat het vaak fout en wordt een spoor los getrokken en is de print total loss.
 

B74

 • #17
Daar moet ik maar niet aan beginnen...
Kan ik de vochtsensor overbruggen?
 

Lampje45

 • #18
Ik denk dat je daar weinig mee op schiet.
Maar als je dan toch wilt overbruggen, om dit zeker te stellen, dan kun dat het beste doen door een weerstand van ca 8K aan de ingang van de sensor op de printkaart ingang te hangen.
Dan ziet hij nat wasgoed.
 

B74

 • #19
Ik ben bang dat ook dat mijn technische vermogens wat te boven gaat. Bedankt voor je hulp!
 

Lampje45

 • #20
Dan maar foto's van de printkaart maken hoe de aansluitingen zitten en de print opsturen naar een reparatiebedrijf. Of als het wat mag kosten de servicedienst bellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu