Wasautomaat Miele W3245

diangeloz

  • #1
Hallo!

Onze wasautomaat vertoont wat kuren, ik probeer het zo volledig mogelijk te beschrijving.
In het verleden kon hij al behoorlijk schokken bij het centrifugeren (ooit eens van de sokkel gedonderd waar hij opstond), nochtans perfect waterpas in alle richtingen en rubberen zooltjes onder de voetjes. Sinds deze week maakt hij bij het centrifugeren en het uitlopen daarvan een schurend geluid. Dit duurt tot hij stilvalt, waarna het geluid weg is tot er een volgende ronde centrifugeren plaatsvind.
Wanneer ik de trommel ronddraai met de hand is dit geluid niet te horen, komt dus enkel voor bij hoger toerental. Wat wel opvalt: de trommel beweegt zeer vrij van voor naar achter, geen idee of dit normaal is. Zijdelings (links-rechts) zit er geen beweging op (buiten ronddraaien uiteraard).
De machine is ondertussen bijna 15 jaar oud, en had nog nooit een defect (alles is dus nog origineel). ik vrees dus dat er wel 1 en ander versleten kan zijn (oa schokdempers, koolborstels,..). Ik las ondertussen alle topics over Miele machines op dit forum en op basis daarvan denk ik niet dat het de lagers zijn (geen geluid in rust dus)

Concrete vraag: enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en vooral, is dit tegen een redelijke prijs (zelf) te herstellen of lijkt het beter gezien de leeftijd van de automaat om deze te vervangen?
Alvast bedankt voor alle hulp!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Plaats anders even een filmpje van het geluid. Motorlager, gescheurd trommelkruis, achterlagers, schokdempers. Vanalles mogelijk maar geluiden kan ik niet beoordelen o.b.v tekst meestal. Vrij ruimte voor naar achter hoort zo.
 
  • Like
Waarderingen: diangeloz

diangeloz

  • #3
Thanks! Doe ik van zodra mijn vrouw de volgende machine in gang zet :-)
 

diangeloz

  • #4
Net aan een machine bezig, geluid lijkt van de achterkant te komen, maar kan ook perceptie zijn omdat er meer materiaal aan de voorkant zit wat het geluid dempt. Wat ik in voorgaande ook niet vermeld heb: dit geluid is niet geleidelijk aan gekomen, het was er plots.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Graag even iets langer en ook de voorzijde filmen door het glas zodat ik de trommel kan zien. Aa de tijd te zien was hij aan het spoelen. Hij doet dan tussen centrifugeren. Hij geluid is monotoom en laag. Dit duidt op achterlager maar helemaal zeker weet ik het nog niet. Je kunt hem ook even laten centrifugeren zonder snaar. Dan draait alleen de motor en de trommel niet.
 
  • Like
Waarderingen: diangeloz

diangeloz

  • #6
Alvast bedankt voor je feedback. Voor een langer filmpje ga ik op de volgende wasbeurt moeten wachten. Ik heb wel de trommel nog eens manueel rondgedraaid. Als ik er echt een zwiep aan geef, dan vind ik dat dit eigenlijk ook al behoorlijk wat herrie maakt - zie filmpje, jammer genoeg wel met achtergrond geluid droogkast die er boven staat --> testen zonder snaar wil ik nog even uitstellen want een heel gedoe, droogkast moet er dan van afgehaald worden. Hoe dan ook, als de machine aan vervanging toe is, zal ik de drookast er sowieso af moeten halen...
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Het lijkt wel alsof een van de kogeltjes van het lager vierkant is ofzo dat tokkelende geluid is eiglk niet typisch voor een achterlager. Dat zou meer een laag schoerend geluid moeten maken.

Het zou ook nog kunnen dat je verwarmingselement iets heeft opgevangen op de bodem dat onder tegen de trommel aanloopt. Of dat hij uit de beugel los is en dat die tegen onderzijde wasmachine komt. Dit heb ik 1 of 2 x meegemaakt. Of dat er achter iets tussen is gekomen.

Heeft de trommel axiale speling ? Dit doe je controleren door hem boven en onder vast te makken aan de voorzijde en hem ten opzichte van zn as te bewegen. Daar mag geen of weinig speling zitten.

Eigenlijk komt het erop neer dat ik niet zeker durf te zeggen wat het is maar dat je achterlager wel verdachte nummer 1 is ook al klinkt het niet helemaal zoals normaal.
 
  • Like
Waarderingen: diangeloz

diangeloz

  • #8
Hopelijk brengt deze meer duidelijkheid. Trommel lijkt niet volledig stabiel te draaien, er lijkt wat speling op te zitten (axiale speling)?
 

diangeloz

  • #9
En nog een filmpje tijdens centrifugeren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Met de hand rond draaien is onze Miele wasautomaat bijna muisstil.
Hier het geluid bij het centrifugeren op volle toeren. Al gekeken naar de riem en de poelie dat korte gebonk is opvalland.
 

diangeloz

  • #11
@Wgb: zo was het bij ons tot ongeveer een week terug ook, maar een tweetal dagen terug begon hij plots deze herrie te maken...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Openmaken. Toch.
Heel veel ondersteuning met Youtube.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu