Warmtewisselaar weglaten?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedenmorgen,
ik heb een 20jaar oude vloerverwarming in mijn pas gekochte huis waarin tyleenslangen gebruikt zijn. De vloerverwarming is gescheiden van mijn, nieuwe remeha avanta, ketel d.m.v. een warmtewisselaar. Ik merk dat als ik de thermostaat, chronotherm 4, hoger zet het heel lang durt voordat er warmte in de vloer komt en ik heb toch het vermoeden dat dit door de warmtewisselaar wordt veroorzaakt.
Ik zit er nu aan te denken om deze er tussen uit te halen. Volgens de gebruiksaanwijzing van remeha zou dit mogelijk zijn mits er gebruik gemaakt wordt van een ´luchtfilter´ in de retourleiding.
Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Is het überhaupt aan te raden om met tyleenslangen zonder warmtewisselaar te werken?
 
Ik zou het niet doen.
Laat die wisselaar zitten of zet er een nieuwe tussen.
Alle rotzooi uit je Vloerverw. gaat straks je systeem en ketel vervuilen.
Nu alleen de wisselaar.
 
Heb toevallig morgen een klus waar ik juist een wisselaar tussen moet gaan bouwen vanwege het feit dat de wisselaar in een Remeha quinta helemaal dicht zit vanwege de rommel, ook de pomp ziet er niet meer uit en de aanvoer in de ketel waar de automatische ontluchter op zit is afgelopen week al vervangen door een lekkage wegens het niet meer werken van die ontluchter wegens drab.
Ook hier was een advies gegeven dat een vuilvanger afdoende was maar niet dus.
Vorig jaar al de hele verdeler met appendages (15 groepen) moeten vervangen omdat deze helemaal dichtzat.
Je wilt echt niet weten wat voor een rommel er uit die slangen komt als je gaat spoelen, dus laat staan wat dit met je ketel doet.
 
Niet doen! Zonder wisselaar krijg je problemen en zul je bij garantie gevallen waarschijnlijk problemen krijgen.

Op pagina 21 van de handleiding staat dat de slangen diffusiedicht moeten zijn. De tyleen slangen voldoen hier niet aan. Wisselaar is echt nodig.

Succes.
 
Reacties lijken me duidelijk!! kan iemand aangeven hoe groot/zwaar de warmtewisselaar zou moeten zijn/worden als ik deze vervang (merk/typenummer zou helemaal geweldig zijn) ? Het gaat om een éénsgezinswoning met zeven groepen. Klopt het dat de ketel nooit echt vol uit staat te branden omdat de uitgaande watertemperatuur van de ketel bijna gelijk is aan de temperatuur van het water wat retour komt? De warmtewisselaar is uiteindelijk het enige toestel wat warmte afneemt van de ketel.
 
Weet niet wanneer de slangen gespoeld zijn maar dit is reeds meerdere malen aan bod geweest op dit forum.
Je zult zien dat als je de slangen spoelt dat er enorm veel drab uitkomt wat de doorstroming door de slangen nou niet echt bevorderd.
Dit kan weleens de oorzaak zijn van het langzame opwarmen.
 
De retour temperatuur van de ketel en dus van de warmtewisselaar zal afhankelijk zijn van de afname van de vloerverwarming.

Is de vloer koud dan zal er een grote afname zijn. Veel koel water door de secundaire kant van de wisselaar. Is de vloer warm dan zal er inderdaad weinig warmte afgenomen worden en de temperatuur van aanvoer en retour dicht bijelkaar liggen. De ketel zal hierdoor terugmoduleren tot de minimale waarde.

Wat voor wisselaar je nodig bent is afhankelijk van het vermogen van de vloerverwarming. Een installateur zal je ermee kunnen helpen.

Je hoeft in ieder geval geen wisselaar die meer vermogen aankan dan het vermogen van de ketel.

Succes.
 
Heb vandaag een platenwisselaar in de installatie gebouwd inclusief expansievat, overstort en regelapparatuur.
De vuilvanger zat helemaal dicht en ben flink aan het spoelen geweest voor wat betreft de ketel, de verdeler en de slangen.
Morgen even terug om te kijken hoe het met de installatie is qua warmte en misschien de boel nog even te finetunen.
 
Leidingen heb ik al flink doorgespoeld. ik heb getracht meer info te achterhalen over de wisselaar maar dat is nog niet gelukt, morgen met e gegevens naar een instalateur. wordt vervolgd.....
 
Ik heb een 24 KW wisselaar gebruikt, dit is ruim voldoende.
Kun je niet een foto plaatsen van de wisselaar?
Nog beter is een foto van het totale plaatje waar de wisselaar zit met appendages.
 
55362_overzicht_1.jpg

55362_WW_1.jpg


foto1 is een overzicht en foto 2 de gegevens van de warmtewisselaar (nog geen tijd om bij een installateur langs te gaan).
De drie groepen aan de rechterzijde waren losgekoppeld (leidingen doorgezaagd) door de vorige bewoner en heb ik op deze manier voorlopig aangesloten.
 
Wisselaar vervangen is in mijn ogen niet nodig, deze kun je ook spoelen.
Kan het op de foto niet beoordelen maar zou de oorzaak niet in de wisselaar zoeken.
Je hebt het erover dat het erg lang duurt voordat de vloer warm wordt.
Vloerverwarming is nu eenmaal een traag medium en het kan inderdaad uren duren voordat de vloer warm wordt.
Wordt de vloer überhaupt wel warm?
Het is ook niet zo dat als je de woonkamer plots een graadje hoger wil hebben dat dit binnen een korte tijd te realiseren is.
Voordat je van alles gaat ondernemen zou ik me eerst maar eens meer gaan verdiepen in de materie en eerst eens inventariseren wat er gebeurd.
Heb je ook gekeken naar de pomp of deze niet dichtzit en zijn alle kranen en ventielen nog open.
Weet ook niet of ik het juist zag maar volgens mij stonden beide thermometers op 30 graden.
 
En dan nog wat.
Je hebt de rechter 3 groepen aangesloten
ZONDER kranen en zonder inregelventielen.
Gaat niet al je warmte naar die 3 groepen, waardoor de rest gewoon geen gelegenheid krijgt om mee te lopen?????
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan