Warmtepomp krijgt huis niet warm

Goedemorgen,

wij hebben een oud huis recentelijk gerenoveerd, verduurzaamd: vloeren geisoleerd incl vloerverwarming, op 2 verdiepingen nieuwe geisoleerde gevel, 2 nieuwe geisoleerde daken.
De verwarming hebben wij op advies vd installateur volledig met warmtepomp. De bestaande, oudere radiatoren zijn gebleven.
Problemen die maar niet opgelost kunnen worden na inmiddels zeker 10 bezoeken vd installateur:

  • temperatuur in woonkamer, volledig geisoleerd, met vloerverwarming komt niet meer boven de 18 gr. Eerder werd het tijdelijk wel 22 gr, maar na wat aanpassingen dus niet meer dan 18 gr. Afgelopen weekend zelfs 17 gr.
  • de badkamer, met vloerverwarming, wordt niet warm. De vloer blijft koud. Installateur heeft gecheckt en er zou water doorheen lopen.
  • de bestaande radiatoren in andere kamers worden slechts zeer beperkt warm. Sommige alleen licht warm direct na radiatorthermostaatknop, maar veelal alleen een beetje in bovenkant radiator en onderkant blijft koud. De watertemperatuur vd warmtepomp is ca 50 gr. Zou het niet zo moeten zijn dat als dit water naar de radiator loopt, de radiator ook ongeveer dezelfde temperatuur zou moeten kunnen krijgen? Vooropgesteld dat de capaciteit vd warmtepomp voldoende is en niet al bij de eerste radiator is afgekoeld?
  • verder maakt de buitenunit een vervelend brommend geluid, lijkt op resonantie.

Ik denk erover een onafhankelijk bedrijf in te schakelen om de situatie te beoordelen. Tips?

bedankt alvast!
 
Zonder warmte verliesberekening is er geen zinnig woord over te zeggen. Dit is de basis van de keuze van je hele installatie.
 
Aardig van hem dat je installateur heeft bepaald dat je bestaande radiatoren groot genoeg zijn om je huis te verwarmen terwijl er water met een veel lagere temperatuur doorheen stroomt.

Ook de uitvoering van de verbeteringen in isolatie moet goed uitgevoerd zijn. Weet je wat de opgegeven Rc-waarden van vloer, gevel en dak zijn? En hoe is de kierdichting? Is er een blowerdoortest gedaan?
Wat is er gedaan aan de kozijnen en het glas?
 
Ok, die zal ik dan opvragen.
Heb je wel papierwerk en gegevens van je woning (tekeningen, isolatiegegevens, raamoppervlaktes, soort glas, dakisolatie, vloerisolatie, enz.) gegeven aan een partij? Aan de hand hiervan wordt het warmte verliesrapport opgesteld.

Ik ben dagen bezig geweest met het juist intekenen van mijn woning, opzoeken van gegevens, enz.. Het uiteindelijke rapport telt 85 bladzijden, met op de laatste pagina het getal waar alles om draait en waar de installateur mee verder kan.
 
mbt de vragen:
Bert: nee, geen papierwerk en gegevens aangeleverd aan partij. Alleen opname door partij op locatie.
Walker: ik ben niet erg thuis in de eenheden waarin het wordt uitgedrukt, maar volgens mij:
R-waarde HR++-glas > 0,800
Rc dak > 3,0
Rc vloer > 3,5

De aansluitingen, muren, daken, ramen zijn door een zeer vakkundige aannemer uitgevoerd. Het werk vd aannemer heb ik niet de minste twijfel.
 
Zie het als een balans: Verlies en opwekking moeten met elkaar in evenwicht zijn. Een installatie met een WP heeft een lagere opbrengst. Dus moet je verlies lager zijn (bestaande uit isolatie en kierdichting)

Uit het discomfort blijkt dat het evenwicht er niet is. Dan is of de installatie te krap bemeten, of de isolatie + kierdichting is onvoldoende.

Een blowerdoortest samen met infraroodbeelden van gevel en dak geven een goed beeld van je verliezen.
 
Tips voor bedrijf voor 2nd opinion in, buurt, van Zeeland?
Dan vnl de afstelling warmtepomp en hoe warm water distributie door leidingen en radiatoren is.
 
Heb je wat foto's van die oude radiatoren? Grote kans dat die bij een lage temperatuur weinig vermogen opleveren. Er kan meer vermogen uit gehaald worden door ventilatoren onder de radiatoren te plaatsen.

Verder denk ik dat het inderdaad geen kwaad kan een 2nd opinion aan te vragen, aangezien het een nieuwe installatie is die nooit goed gewerkt heeft kan er zoveel mis zijn, dat het moeilijk is er iets zinnigs over te zeggen.
 
Dank je Job. Ik ga vanavond een foto maken.

Vraag over de radiatoren en temperatuur. Ik weet dat een warmtepomp niet dezelfde temperatuur haalt als onze vroegere gasstookte CV-ketel. Is het logisch te denken en te verwachten dat de CV wel wordt gevoed met water van ca 35-50 graden (in ons geval staat watertemperatuur op 50 gr) en dat CV ook ca deze temperatuur zou moeten krijgen?
 
Hoe is de vloerverwarming gelegd? De lussen in slakkenhuispatroon en de lussen hart-op-hart 10 cm?

Bij een warmtepomp is de vloerverwarming de hoofdverwarming. De radiatoren zijn slechts ondersteunend.

Is alles waterzijdig ingeregeld?
 
Ik denk erover een onafhankelijk bedrijf in te schakelen om de situatie te beoordelen. Tips?
Dat moet je zeker doen
Als de installateur al 10* is geweest lijkt het mij wel een bedrijf dat problemen graag oplost,
Misschien in overleg met hun iemand vragen.
Onafhankelijkheid wordt overschat je hebt er veel meer aan als de adviseur jouw kant op denkt.
En advies geeft voor een goede oplossing.

Je beschrijft een flinke verbouwing.
Heb je die laten uitwerken door een bouwkundig adviseur of heb je zelfstandig allerlei mensen ingeschakeld en het nodige zelf gedaan?
 
dank weer voor reacties:

Bert: ja 10 cm hoh in woonkamer. deze wordt heerlijk warm, maar niet voldoende om de woonkamer naar 20-21 gr te brengen

Boertje 125: ja, komen zeker nog elke keer langs, na meer, minder druk. Iets te vaak onnodige discussie.

Was flinke verbouwing, 1 hoofdaannemer voor sloop, bouwwerkzamheden, puien, daken etc. Daarnaast alleen de installateur separaat
 
JackD: nog niet gemeten. Ga dit doen met infrarood meter. Meten ipv gissen is mijn gedachte. Maar belangrijk om te weten wat ik, bij voldoende capaciteit, voor warmte zou moeten weten aan de radiator.
 

@Job_04 Als de radiators niet eens warm worden dan hebben ventilators natuurlijk ook totaal geen zin.​

Verder, ik vind het op zich niet vreemd dat de radiators niet zijn vervangen. Ten eerste is er vloerverwarming bij gekomen, ten tweede is er ook zwaar geisoleerd. Normaal gesproken compenseert dat ruimschoots voor het verlies aan watertemperatuur door de CV ketel te vervangen door een WP. En ja, als de WP water van 50 aflevert aan een radiator dan mag je gewoon verwachten en verlangen dat die radiator in zijn geheel warm wordt, en niet slechts een klein gedeelte. D'r is echt iets mis met de installatie. Niet met het huis.
 
Ga eest maar meten, al het andere over isolatie enzovoorts is voor later.
Als de WP 50 graden water levert en er komt koud water (20 graden) terug uit het huis dan is de flow te laag en kan de WP zijn energie niet kwijt aan het water.
De COP en het vermogen zijn dan lager.

Geluid ook nog niet aan denken. De pomp moet nu te hard werken.

Ik gok dat er een bottleneck is in het water systeem.
Kan zelfs iets doms zijn als een pomp die verkeerd om zit. Een monteur kan dan 10x terugkomen, maar je eigen fouten zien is moeilijk, daar kijk je snel overheen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan