Warmptepomp wasdroger defect

Ik heb van iemand een defecte warmtepomp wasdroger overgenomen. De klacht is dat hij niet meer goed droogt. Droger blijft heel lang drogen en naderhand is de was niet goed droog. Meestal is het een kwestie van goed de pluizen te verwijderen in het binnenwerk.

Na uitgebreide demontage (zie foto) bleek de droger weinig last te hebben van pluizen. Ook de condensor en de verdamper waren behoorlijk pluisvrij.

Na testen blijkt de condensor niet koud te worden en de verdamper wordt niet warm. Beide blijven op kamertemperatuur.
De compressor wordt erg heet. Te heet om aan te raken.

Mijn conclusie: er zit een lek in het koelsysteem waardoor er geen koelmiddel meer doorheen loopt. Dus “einde oefening” voor dit apparaat?

Of heb ik het mis?

Wouter



IMG_6869.jpeg
 
als het koudemiddel circuit lek is deze opsporen dmv stikstofdruk op koudemiddel circuit zetten en de leidingen en condensor/verdamper afsoppen, dan reparatie uitvoeren en opnieuw afpersen met stikstof dan vacumeren en afvullen met het juiste type koudemiddel en gewicht LET OP koudemiddel technische handelingen vereisen een f gassen certificaat als u deze niet in bezit hebt moet u de werkzaamheden laten uitvoeren door een persoon met wel f gassen
 
Bedankt voor je antwoord. Ik heb geen gereedschap, ervaring of certificaat om dit zelf te doen.

Maar klopt mijn aanname dat het systeem geen koelmiddel meer heeft door een lek?. Of kan ook de compressor stuk zijn.
 
dat is zo op afstand niet te vertellen, daarvoor zul je echt eea na moeten meten en hiervoor is een f gassen certificering vereist.
U kunt er dus nu niks anders mee dan het op een verantwoorde manier afvoeren naar een milieustraat.
 
Maar wat kan het anders nog zijn? Op basis van mijn metingen stel ik de diagnose dat er een probleem is met het compressor-verdamper-condensor circuit: of een lek of een defecte compressor.

Of kan het nog iets anders zijn? Dat is mijn hoofdvraag.
 
Zonder te weten wat voor merk en type het apparaat heeft, is daar geen zinnig woord over te zeggen.
Het zou bijv. in geval van een BLDC compressormotor niet ondenkbaar zijn, dat de inverterschakeling defect is en daardoor de compressor niet draait en ook nog bloedheet wordt. Een dergelijke motor zit tegenwoordig in heel veel warmtepompdrogers, teneinde zoveel mogelijk energie te besparen.

Veel verschil maakt het eigenlijk niet: als de compressor door wat voor reden dan ook niet wil draaien, is er service nodig van een vakman, waarbij reparatie van het koelcircuit door een gecertificeerde monteur handenvol geld kost en die invertermodules zijn ook vaak peperduur. Niet iets om maar op de gok te bestellen en te vervangen, want elektronica onderdelen kun je, indien al voor leken verkrijgbaar, niet retour zenden.

Dat in tegenstelling tot de servicemonteur van de fabriek: die weet uit vakkennis en ervaring wat hij vervangen moet en heeft dergelijke modules bij zich. Maar reparatie door fabrieks-servicemonteurs is meestal alleen de moeite waard, indien er nog garantie op het apparaat zit. In de meeste andere gevallen is het goedkoper een nieuw apparaat aan te schaffen. Hetgeen degene, van wie je deze wasdroger overgenomen hebt, dan ook gedaan heeft.

Warmtepompdrogers zijn soms wel te repareren indien er bijv. sprake is van een zwaar vervuilde warmtewisselaar (condensor). Of indien de hoofdmotor niet wil draaien. Of andere van dergelijke, voor een gemiddelde elektrotechnicus/elektronicus volgbare oorzaken. Is de condensor niet vervuild en werkt de compressor niet naar behoren, dan is het voor een leek op dergelijk gebied een zware klus om er nog wat van te maken.
 
Ik kan me zomaar voorstellen dat de aanloopcondensator van de compressor kapot is
of evt. de thermische beveiliging (klixon). Dat laatste lijkt me minder logisch omdat de compressor
wel warm wordt. Daarom gok ik op zo'n condensator.

Zonder koelmiddel zou je de compressor wel (een tijdje) moeten horen draaien, behalve als deze
inmiddels vastgelopen is door het gebrek aan koelmiddel.
 
Kees, Ronny, bedankt voor het verder meedenken. Een condensator is wel door mij te vervangen en redelijk betaalbaar.

Ik wil graag weten wat de functie van de condensator is en waarom als deze defect is voorkomt dat het systeem niet goed werkt.

Het gaat trouwens om een Bosch WTW86272NL

En de foto van de condensator is die aangesloten in op de compressor

Ik zie geen klixon op de compressor of in de buurt van de compressor



IMG_1146.jpeg

IMG_7450.jpeg

IMG_7452.jpeg

IMG_7451.jpeg
 
Je stelt wel diagnoses aan de hand van jouw bevindingen, en ja dan is de enige juiste diagnose het ligt ergens aan de droger.

Begin eens met een verbruiksmeter te gebruiken, dan kun je iets meer zeggen en/of uitsluiten.

Voor de rest zijn het metingen die benodigd zijn, die jij als ongecertificeerd gebruiker niet uit mag voeren.
En dus nooit tot een behoorlijke diagnose zouden kunnen leiden.
 
Zonder aanloop condensator gaat de motor van de compressor niet draaien?
Inderdaad. Bij een te lage waarde ook niet en dat komt wel eens voor.
Maar dan kan hij wel heel warm worden?
Geen idee of dat kan of dat de beveiliging dan uitschakelt. Volgens jouw bericht zit er geen klixon op (of zie je hem in elk geval niet), maar er zal altijd een of andere vorm van beveiliging op zitten tegen oververhitting van de compressor!

Je zou op de gok de condensator kunnen vervangen. Die kost namelijk niet enorm veel en dat mag je zonder bzwaar zelf doen, want dat is geen ingreep in het koelcircuit. Je vind de condensator in de explosietekeningen op tekening 5/6 als nummer 0521. Tenminste: ik ga ervan uit dat dat de juiste is, er zit ook een condensator in voor de motor. maar die is kleiner. Die zal nummer 0508 zijn. De condensator vind je bij Bosch met bestelnummer 00637485 (klik voor directe link naar Bosch site). Zoek je met dat nummer afbeeldingen in Google, dan vind je steeds onderdelen met waarde 20µF, net zoals de condensator op jouw foto, dus dat zal dan wel goed zijn. De betreffende condensator kost 12 Euro, verzendkosten 5 Euro. Nog te doen voor een gokje, nietwaar? Goede kans trouwens dat het niet helpt, maar dat had je zelf ook al begrepen, denk ik.

Vervanging ervan is niet moeilijk, aan de onderkant moertje losdraaien en aan de bovenkant twee schuifstekkertjes losmaken. Montage van nieuwe condensator in omgekeerde volgorde.

Helpt dat niet, dan is er denk ik niets meer te repareren aan deze toch al ruim 10 jaar oude droger (FD9401 = fabrieksdatum jan. 2014) en wordt het tijd uit te kijken naar vervanging. Laten repareren heeft m.i. financieel gezien in elk geval geen enkele zin.
 
Geen idee of dat kan of dat de beveiliging dan uitschakelt. Volgens jouw bericht zit er geen klixon op (of zie je hem in elk geval niet), maar er zal altijd een of andere vorm van beveiliging op zitten tegen oververhitting van de compressor!
Er zit in elke niet 3 fase compressor een temperatuurbeveiliging ingebouwd, dus een niet funtionerende bedrijfscondensator zal de compressor niet door zijn dode punt kunnen trekken en bij stilstand zal de extreem hoge aanloopstroom blijven bestaan, waardoor zonder ingrijpen, de motor gegarandeerd verbrandt.
Schema asynchrone motor compressor NL.png
 
De problemen met mij account zijn opgelost. Ik kan weer reageren 👍
Bij deze dus:

Er zit in elke niet 3 fase compressor een temperatuurbeveiliging ingebouwd, dus een niet funtionerende bedrijfscondensator zal de compressor niet door zijn dode punt kunnen trekken en bij stilstand zal de extreem hoge aanloopstroom blijven bestaan, waardoor zonder ingrijpen, de motor gegarandeerd verbrandt.
Lampje, als ik jou goed begrijp dan zit er ergens in de behuizing van deze compressor een beveiliging. Die kun je dan niet testen zonder de compressor open te maken en hem daarmee onbruikbaar te maken lijkt mij?

Zoals hierboven aangegeven lijken, na meten, de wikkelingen in de compressor in orde. Ben je het eens met die aanname?

Dus ondanks het feit dat de compressor erg heet wordt tijdens bedrijf lijken de wikkelingen in orde.

Nog een keertje mijn ondervingen en conclusies op een rijtje:

  • Droger droogt niet meer
  • Er was weinig pluis aanwezig. Ook nauwelijks in de condensor en de verdamper. Alles goed schoongemaakt
  • In bedrijf wordt de condensor niet warm (blijft kamertemperatuur en gaat niet naar 40-50 graden) en de verdamper niet koud (blijft tevens kamertemperatuur) De compressor wordt zeer heet (niet meer aan te raken)
  • De compressor wordt aangestuurd. Hij krijgt stroom anders zou deze niet zo heet worden. Er is dus geen ander element in de droger (een sensor of een programma of iets dergelijks) dat voorkomt dat de compressor van stroom wordt voorzien. (Ik heb geen meting gedaan van de stroom naar de compressor, daar heb geen goede meter voor)
  • Er zit geen beveiliging (klixon of iets dergelijks) op of dicht bij de compressor. Er zit wel een temperatuur sensor bij de condensor maar die zet te ver bij de compressor vandaan om de temperatuur van de compressor te meten.
  • De condensator die parallel staat over de windingen van de compressor lijkt in orde. Ik meet 20 micro fahrad conform de waarde op de condensator
  • De hoofdwikkeling en de hulpwikkeling lijken goed te zijn. Ik meet daar een waarde die overeenkomt met de waarde in het schema in het bericht hierboven.

Mijn conclusie:

Er is een probleem in het compressor-verdamper-condensor systeem. De compressor is waarschijnlijk in orde. Wat nog een mogelijkheid is is dat de zuiger om een of andere reden geblokkeerd is.Dat is niet te verhelpen.

Meer waarschijnlijk is het dat er een lek in het systeem zit. En dat er geen of te weinig koelmiddel in het systeem zit.

Ik hoor graag of als ik dingen over het hoofd zie of verkeerde aannames heb gedaan.

Ik blijf volharden om een aantal redenen.

- Ik wil graag leren hoe deze apparaten werken zodat ik ze vaker kan repareren. Ik ben vrijwilliger bij een repaircafe en hoe beter ik dit soort zaken begrijp des te beter kan ik mensen helpen met stukke apparaten.

- Ik voorkom graag dat apparaten die niet al te moeilijk te repareren zijn op de afvalhoop belanden. Deze droger mag dan wel 10 jaar oud zijn maar hij is naast het probleem dat hij niet droogt (toch wel belangrijk 😉) als nieuw. Hij is weinig gebruikt. De lagers, behuizing, rubbers etc zijn allemaal perfect in orde.

- verder houd ik wel van een uitdaging

Groet, Wouter
 
  • Like
Waarderingen: wgb
Lampje, als ik jou goed begrijp dan zit er ergens in de behuizing van deze compressor een beveiliging. Die kun je dan niet testen zonder de compressor open te maken en hem daarmee onbruikbaar te maken lijkt mij?
Als je het dekseltje er af schroeft dan zitten aan een kant de aansluitingen en aan de ander kant de maximaal beveiliging.

En als jij in een Repaircafe een beetje wilt functioneren dan heb je minimaal een multimeter en een verbruiksmeter nodig, want zonder behoorlijke meetapparatuur is het prutswerk.
Trouwens in al die jaren in het repaircafe ben ik nog nooit het grote witgoed ter reparatie gehad.

Het maar blijven gissen op aannames geeft geen diagnose.
Die moet berusten op feiten.
En ja, er is een grote kans dat er koelmiddel weg is. Maar daar kun je pas wat zinnigs op zeggen als je weet wat de machine trekt aan vermogen.
Want nog steeds meten is weten, als je tenminste weet wat je meet!
 
Laatst bewerkt:
Hij is weinig gebruikt. De lagers, behuizing, rubbers etc zijn allemaal perfect in orde.
Ik denk dat dat juist een reden is dat er koelgas verloren is geraakt.
Want met het koelmiddel wordt ook een nevel van smeerolie met het gas meegenomen.
En die smeerolie houd de afdichtingen vochtig en beschermt de afdichtingen tegen uitdrogen.

Dus weinig gebruiken van dit soort apparaten is gewoon slecht.
 
Als je het dekseltje er af schroeft dan zitten aan een kant de aansluitingen en aan de ander kant de maximaal beveiliging.
Heb je naar de foto gekeken van de compressor? Daar kan je zien dat die geen kapje heeft zoals de versie op jouw foto. Hierbij een foto die wat duidelijker is. Er zit nergens een deel op de compressor dat gedemonteerd kan worden.

IMG_7461.jpeg

En als jij in een Repaircafe een beetje wilt functioneren dan heb je minimaal een multimeter en een verbruiksmeter nodig, want zonder behoorlijke meetapparatuur is het prutswerk.
Dat is een behoorlijk onaardige opmerking en die klopt ook niet. Je kan prima met relatief eenvoudige middelen mensen goed helpen. Bovendien heb je voor veel reparaties geen meter nodig. En ja, ik wil best een betere multimeter en die zal er wel eens komen. Maar met mijn simpele meter die voltage, weerstand en continuïteit meet kan ik enorm veel doen.

En zelfs de vrijwilligers met een electro technisch beroep hebben heb ik bij het repair café nog nooit het verbruik zien meten bij een analyse.
Het maar blijven gissen op aannames geeft geen diagnose.
Die moet berusten op feiten.

Ik heb in mijn eerdere berichten behoorlijk wat feiten gegeven. Maar blijkbaar niet die jij wilt zien. Kun je duidelijker zijn wat je nog zou willen weten voor een goede diagnose. Wil je weten wat het verbruik is van de compressor tussen de neutraal en de hoofdwikkeling en verbruik tussen de neutraal en de hulpwikkeling?
 
En die smeerolie houd de afdichtingen vochtig en beschermt de afdichtingen tegen uitdrogen.
Die begrijp ik niet. Het gaat hier toch om een volledig gesloten systeem met overal afdichtingen die niet kunnen uitdrogen. Alles componenten van het compressor/verdamper/condensor circuit zijn gesoldeerd of op een vergelijkbare manier gasdicht gemaakt? Ik heb nooit zo een circuit zelf gemaakt maar zo ziet het er uit.
Dus weinig gebruiken van dit soort apparaten is gewoon slecht.
Goed om te weten 👍
 
Als een systeem volledig gesloten is, dan verdwijnt er geen koelgas.
Wat ik voor de diagnose mis zijn de vermogensmetingen gedurende het hele proces van de compressor en de metingen van de temperatuur hotgas van de compressor. Dat de NTC aangeeft.

Deze compressor is dan wel heel simpel uitgevoerd, dit type zonder beveiliging, was ik nog niet eerder tegengekomen. Kan het daar ook niet aan liggen.

Natuurlijk kan je wel meten met een multimeter, maar dan moet deze wel een behoorlijk stroombereik hebben. Vandaar dat ik stelde neem een verbruiksmeter, kost haast niets en is zeer handig en veilig bij het stellen van een diagnose, omdat je vaak bij het Repaircafe te maken hebt met apparaten, die toch wel forse vermogens vragen, zoals waterkokers, koffiezetters, stofzuigers en dergelijke.
Met een verbruiksmeter kun je meten zonder ook maar iets te hoeven openmaken en werk je dus veiliger.
 

Ja, dat is een prima uitleg. Ik had deze video (en een paar anderen) al goed bestudeerd voordat ik naar dit forum ben gegaan. Vandaar ook mijn informatie hier in het begin van deze post dat ik al metingen had gedaan aan de compressor-verdamper-condensor (de warmtepomp) net zoals in dit filmpje (met een digitale temperatuur meter.)

Op basis daarvan heb ik dus de conclusie getrokken dat er een probleem met de warmtepomp is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan