Warm water wordt binnen een minuut twee graden kouder

Drie dagen geleden is een nieuwe cv in mijn huis geïnstalleerd. Een Intergas Xtreme 36. De volgende dag leverde de thermostaatkraan (Grohe, 1,5 jaar oud) van de douche het gewenste warme water van 38 graden zoals ik dat altijd heb staan ingesteld op de thermostaatkraan. De tweede dag merkte ik opeens dat het water wat kouder werd tijdens het douchen. Gisteravond en vanochtend heb ik de temperatuur van het warme water van de thermostaatkranen in de douche en ook in de keuken gemeten: ingesteld op 38 graden komt er eerst water uit van 38 graden of zelfs iets warmer. Na ongeveer 30 seconden wordt dit dan kouder en meet ik na een minuut 36,2 graden. Voorheen was dit altijd behoorlijk netjes met elkaar in overeenstemming (paar maanden geleden heb ik dit nog gemeten).
Als ik de thermostaatkraan warmer zet dan wordt het water ook warmer en blijft warmer, dat werkt op zich dus prima.

Heeft iemand een idee waarom de temperatuur van het warme water na een minuut met twee graden daalt?
 
Meet de temperatuur vanaf de ketel eens, zak die ook in? En meet ook even de aanvoer. Tegelijkertijd.
Als je oude toestel een voorraad toestel was en de nieuwe een met platenwisselaar dan kan je een verschil in aanvoer ook. VErschil geven in de warme zijde.
 
Die 36,2 graden die je in de keuken meet, is dat de mengtemperatuur uit de kraan, of de temperatuur van het warme water direct uit de ketel? Heb je de ECO mode aan- of uitgeschakeld? Als de ECO mode uit is wordt het water in de wisselaar continu warm gehouden. Dit voorraadje water is het eerste water dat je krijgt in de douche of keuken. Dat opgeslagen water kan iets warmer zijn dan de rest. Misschien zie je dit effect.

Een Xtreme 36 heeft geen platenwisselaar. Het water wordt direct door de brander opgewarmd in de warmtewisselaar.
 
Toch is het wel vreemd,
Jij meet 2 graden daling op een thermostatische kraan uitloop.
Als de aanvoer 2 graden daalt zal de kardoes dat moeten kunnen corrigeren.
Dus als de ketel de oorzaak is zal de temperatuur vanuit de ketel veel verder onderuit moeten gaan.
 
De kans dat de ketel de oorzaak is, is mi heel klein. De nieuwe ketel zal waarschijnlijk meer warmwater leveren dan de oude ketel. Daardoor moet de kraan mengen in een andere verhouding. Waarschijnlijk gaat dat in de kraan niet goed door kalk etc.

Dat het water warmer wordt als je de thermostaat hoger zet, wijst er al op dat de ketel gewoon werkt en voldoende warmwater levert.
 
De thermostaatkranen in de douche en in bij de wastafel zijn anderhalf jaar geleden vernieuwd. Zou er dan alweer zoveel kalk in die kranen zitten? Douche kan ik me nog voorstellen, de wastafelkraan wordt niet echt veel gebruikt. De thermostaatkraan in de douche ga ik vervangen, die begon een maand geleden al wat te ratelen en er zit nog garantie op. Kijken of het probleem dan in de douche is opgelost.
 
Zelf heb ik dit verschijnsel ook, de oplossing is een nieuwe cartouch in de kraan.
En er is inmiddels al voor de vierde keer in ruim twee jaar tijd een carthouch vervangen.
Als je niets doet wordt het temperatuur verval steeds iets groter.
Een goede oplossing bij dat dure duitse merk is er volgens mij nog steeds niet, maar sturen we direct de juiste spullen gratis op.
En dan is het weer een poosje zoals het hoort.

De CV ketel kan overigens wel met heter water starten en vervolgens de juist ingestelde temperatuur dan pas gaan handhaven.
De wisselaar kan heter zijn bij de start van ww tappen.

Vr Gr
 
Ik denk het is wat cvolieboy schrijft. Dat de wisselaar bij het starten heter is. De cartouche heb ik eruit gehaald en in de azijn gelegd, maar was niet verkalkt. Hielp ook niet om het probleem op te lossen. Daarna nieuwe thermostaatkraan eraan gezet, daarbij gebeurd hetzelfde. Thetmostastkraan begint met 40 graden en na een minuut is het gezakt naar 38 graden en daar blijft het water dan netjes de hele tijd op.
 
Er is een monteur geweest van het installatiebedrijf en die heeft het volgende gedaan: temperatuur gecontroleerd wat uit de cv gaat, dat was 60,1 of 60,2 graden en daarna de keukenkraan een tijdje op z’n heetst gezet en daar de temperatuur gemeten van het warme water en daar kwam warm water uit van 58,5 graden. Dat verschil is volgens hem te wijten aan het feit dat er wat warmteverlies optreedt van de 2e verdieping waar de cv hangt naar de keuken op de begane grond.
Waaruit hij de conclusie trok dat de cv warm water levert van een constante temperatuur van 60 graden.
 
Dan kan het misschien zijn dat een (oude) thermostaatkraan nu koud water bijmengt vanaf het
koudwater gedeelte naar het warmwater gedeelte. Als dat zo is dan krijg je kouder water uit een
andere kraan. Probeer eens alle thermostaatkranen op b.v. minimaal of maximaal te zetten en
als dat helpt dan een van de thermostaatkranen op normale stand te zetten, dan weer testen
en dan de andere(n). Zo kom je er wel achter welke thermostaatkraan er mogelijk niet goed is.
 
thermostaatkraan Grohe, was vroeger met beter binnenwerk de nieuwe plastic storingsgevoelig.
moet ontkalkt worden ivm garantie 3 jaar retour winkel ontkalken en of rep. doe zelf vervalt je garantie.
binnenwerk 80€ , de montage is belachelijk 90%kans dat de afdichting ribbetjes beschadigd
die winkels geven vaak een leen kraan en of thermostaatkraan dus bel even
de meeste loodgieters zeggen koop geen Grohe thermostaatkraan ze gaan zeer snel stuk

vroeger altijd een Grohe thermostaatkraan gehad maar kwaliteit slecht en heen em weer rijden en er op en af pfff tijd verlies
sander
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu