Warm water van combiketel vs. close-in boiler

Hadrianus

  • #1
Beste klussers,

Ik twijfel een beetje of ik warm water in de keuken van mijn combi-ketel ga betrekken of van een close-in boiler. Mijn ketel zit boven en tussen ketel en warmwaterkraan zit zeker 10 m. leiding. Voordat je warm water hebt zal er dus enige tijd verstrijken. Een close-in boiler is wat dat betreft comfortabeler, maar is minder energiezuinig, denk ik.

Vraag: Is een close-in boiler (2 kw) echt duur qua energieverbruik of valt dat wel mee? Misschien dat water warm houden helemaal niet zoveel energie verbruikt als ik denk... Kan het daarbij nog nuttig zijn bv. 's nachts de boiler via een tijdklok uit te schakelen?

Wie kan hier iets over zeggen?
Groet,
Adriaan
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als u een vaatwas machine heeft zal een boiler voldoende zijn.

Een Hotfill boiler word ook wel veel geplaatst,die zit aangesloten op u ww van u cv ketel waardoor u enigszins bespaart.


Gebruik de zoekfunctie eens voor meer info.
 

Red

  • #3
Als de keuze of het een of het ander is, dan een close-in of plint boiler nemen. Wat je eventeel meer aan energie verstookt, bespaar je aan water. Iedere keer wachten tot het water warm is kost ook water en gas.

Ikzelf heb een plint bolier van 10 l (2kw, ook in 400W te krijgen) geplaatst in de plint (15cm hoog) van het keukenblok en deze op de combiketel aangesloten. Dat bespaard enigsinds energie, maar leuker is dat je onbeperkt heet water hebt.

Een hotfil zou ik niet nemen, deze boilers zijn slechts 400W werken alleen goed als ze met warm water worden gevuld of als je heel veel tijd hebt. Deze hotfils worden vaak op boten gebruikt of wanneer je geen 16A groep ter beschikking hebt voor een 2kw variant. Voor het verbruik hoef je geeen 400W te nemen, dat bijft gelijk, het verschil zit in de aansluitwaarde. Een 16A moet op een eigen groep.

Sluit overigens de vaatwasser niet aan op warmwater,bv Siemens geeft aan dat de vaatwasser dan niet goed meer zal drogen, ik heb het maar niet gedaan.
 

Wim Lenderink

  • #4
Ik heb een zelfde systeem.
Ik heb een ketel met 80 ltr. boiler en ca 12 mtr. van de keuken.
Inderdaad duurt het lang voordat het warme water er is en het is bij stilstand vrijsnel afgekoeld onderweg.
Ik overweeg ook een plintboiler van D.. te gaan installeren.
Dan ook alleen voor warmwater gebruik in de keuken en niet als hotfill.
Wel zou je kunnen overwegen om een schakelklok te instaleren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Wij hebben al jaren een close in boiler in de keuken. werkt prima en je hebt gelijk warmwater. Gezien de beperkte hoeveelheid warmwater die je in de keuken gebruikt zou ik me niet te druk maken om het energieverbruik. Zeker niet als je ook een vaatwasser hebt. Je hebt dan immers geen warmwater nodig voor afwassen.

Een stukje comfort is ook wat waard. Zeker als je ketel geen boiler heeft en daarom een lange wachttijd kent.

Hotfill aansluiten van een close in boiler zie ik niet zo zitten. Voordeel is wel dat de boiler nooit leeg is, nadeel is wel dat de ketel ook bij kleine tappingen telkens aanslaat, terwijl veel warmte dan verloren gaat in de leiding tussen ketel en boiler. Je gaat water dan twee keer opwarmen.

Onlangs hebben we nog een nieuwe ketel met boiler op zolder geplaatst. Daarbij is een nieuwe warmwater leiding gelegd naar de garage om een oude keukengeiser te vervangen. Deze leiding is 20 meter lang en uitgevoerd in 12mm koper. Ik moet zeggen dat de wachttijd mij erg meevalt. je spoelt ongeveer 2,5 liter water weg voordat je warmwater hebt. Dat valt dus erg mee. Gezien het incidentele gebruik van warmwater in de garage is dit de beste oplossing. Voordeel is ook dat het warmwater in de garage nooit opraakt, kan ik ook nog eens de auto met een warme tuinslang wassen.

Welke oplossing je kiest is dus erg afhankelijk van de hoeveelheid warmwater die je nodig hebt en het vereiste comfort. Kwa kosten voor het warmwater zal het allemaal niet zoveel uitmaken.
 

Red

  • #6
Wat ik er niet bijgezegd heb is dat de CV ketel waar het water vandaankomt voor mijn plintboiler, een combiketel is met voorraadboiler. Om te voorkomen dat bij kleine tappingen de ketel inderdaad telkens aanspringt, een stopkraantje in de keukenkraan gezet zodat niet meer dan 6-7 liter/min aan heetwater kan worden getapt, zodat de ketel net niet aanspringt, anders heeft het inderdaad geen zin.

Er zijn overigens 2 mij bekende merken plint boilers, te weten D**** en I****** en je moet eens even goed naar de specs kijken die zijn niet gelijk...


Merken verwijderd, mod.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
@red,

Probleem is vooral bij kleinere tappingen dat je de kraan in de keuken al weer hebt dichtgedraaid voordat het warme water van de ketel de boiler bereikt. Je warme water vanaf de ketel koelt dan af in de leiding in plaats van dat het de close in boiler bereikt.

Hier helpt geen enkel stopkraantje tegen. Al komt de ketel niet direct in bedrijf, je verliest wel warm water uit je ketel. De warmte gaat vervolgens verloren in de leiding.

Hoe kleiner de tappingen dus, des te minder zin een hotfill aansluiting heeft.
 

Red

  • #8
Ik inderdaad dat het nut van de hotfill voor energie besparing in de praktijk erg klein is, vooral wanneer het water in de leidingen tussen de tappingen in, de tijd heeft om af te koelen.
 

Fiesiekus

  • #9
Bovendien blijft er niet alleen in de leidingen, maar ook in de ketel en het CV-systeem naar de voorraadboiler een hoeveelheid warm water staan. Dat is puur verlies.
Alleen als je vaak veel heet water tapt, is zo'n oplossing gunstig.

Mijn ervaring is dat je aan een close-inn meer dan voldoende heet water kunt ontrekken voor achter elkaar ramen zemen, dweilen, handen wassen etc. etc.
 

Hadrianus

  • #10
Bedank voor jullie reacties! :prima:
Het wordt een close-in boiler.
Groet,
Adriaan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu