Warm water valt weg, ook na vervangen driewegklep.

R-p

  • #1
Na een langere afwezigheid gebruiken we het warm water weer elke dag en wordt dit koud tijdens het douchen. Tevens wordt het huis erg warm (23graden waar thermostaat op 19 staat).
Na wat internet zoekwerk op o.a. deze site, werd de driewegklep als meest waarschijnlijke probleemgever aangewezen. Deze kwam wat langzaam terug bij handmatig bedienen, i.p.v. snel terug te springen. Bij eruithalen was een o-ring wat beschadigd, dus vervangen door een nieuwe.
Het probleem blijft bestaan.

Het betreft een Nefit Ecomline Classic HR (HRC22H). Volgens contact met een verkoper die weer contact had met Nefit, zou dit een VCZZ6105/u klep moeten zijn (specifieke of lineaire karakteristiek), dus deze gekocht. De klep die eruit kwam had geen afschuiningen bij een van de twee doorvoeren, maar volgens mij maakt dat weinig uit.

De motor/actuator (VC8010-12) beweegt goed heen en weer, maar ik zal deze openen om o.a. de eindcontacten te controleren.
Mocht dat het niet zijn, houdt mijn kennis op en ik sta dan ook open voor ideeën.

Bedankt!

EDIT:
wat zou er moeten werken bij verwijderen van de actuator? Volgens mij had ik GEEN heet water zonder actuator, terwijl hier (andere ketel) juist het warme water werkt zonder actuator. Dit weet ik echter niet helemaal zeker, en nu geeft hij wel warm water zonder motor :roll:
 

R-p

  • #2
Na uit elkaar halen motor+schakeling: geen overmatig vuile contacten, alleen een slechte soldering van het condensatortje, maar zo te zien al af fabriek. Heeft hier denk ik niets mee te maken.
Contacten schoongemaakt, alles ingevet (vet was wat oud, maar nog niet echt uitgehard) en weer in elkaar gezet.

Wat me bij de contacten opviel is dat er een gleuf in het plastic deel zit dat deze aanstuurt. Deze gleuf in niet of nauwelijks breed genoeg voor de contacten en heeft volgens mij geen functie. Maar waarom zit deze er dan in?
Daarnaast had ik verwacht dat er een duidelijk aan- en afschakelen van de contacten zou zijn, maar deze verbreken maar gedurende minder dan 10 graden van de 360 graden draai het contact.

Tot slot, voor degenen die ook de motor open willen maken: op de brede kant zitten weerhaakjes die je ziet zitten en die heel moeilijk op een nette manier in de drukken zijn. Daarnaast zitten er op de smalle kant ook 2x2 weerhaakjes, maar die steken niet door de licht grijze behuizing heen, dus dat zie je pas als je 'm open hebt. Eigenlijk moet je dus bij alle 8 weerhaakjes de lichtgrijze behuizing optillen ten opzichte van de onderzijde (danwel de plastic constructie waar de motor in zit en die dan vast blijft zitten in de onderkant).
 

R-p

  • #3
Even afkloppen, maar het lijkt alsof het is opgelost met schoonmaken van de actuator.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu