Warm/koud tapwater in de nieuwe vloer, hoe?

Michiel Barendse

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb een deel van een oud schoolgebouw uit de jaren 60 gekocht om om te toveren tot een prachtige woning. Nu heb ik een vraag met betrekking tot het aanleggen van het leidingnet ten behoeven van drinkwater. Goed om te weten is dat we over een volstrekt casco woning praten, de leidingen zijn ingevoerd tot in de nieuw gemaakte meterkast. Verdere aanleg van het leidingnet is aan mij!

Ik lees veel waarschuwingen over legionella, hotspots en kruisende leidingen en zie door de bomen het bos niet meer...

Ik krijg onder andere een keukeneiland met wasbak en vaatwasser en dus moeten er koud en warm tapwater onder de vloer door. Mijn idee is nu om de drinkwaterleidingen rechtstreeks op de huidige betonnen vloer te leggen, daar overheen met uitgefreesde geulen xps isolatieplaten met daarop noppenplaat en vloerverwarming. Daar overheen gaat 6cm zandcement en een PVC vloer. De xps laag wordt best dik, zo'n 12 cm ivm het ophogen van de vloer (in een oud schoolgebouw zitten de ramen erg hoog, anders kun je niet naar buiten kijken als je op de bank zit).

De drinkwaterleiding (alupex) zou zonder koppelingen of bochtstukken op het beton komen zodat de warm waterleiding snel zijn warmte kwijt kan aan het beton en er geen sprake is van legionella risico, en door de tussenliggende isolatielaag kan de vloerverwarming het water niet per ongelijk verwarmen. Zowel de koud als warm water leiding zouden dan zonder isolatiemantel zijn.

Klinkt dit als een strak plan of heeft er iemand een suggestie voor een betere uitvoering?

Michiel
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
De leidingen door de isolatie leggen kan prima
 

Michiel Barendse

  • #3
Kijk, dat is fijn om te horen. Heb jij ook een idee of het afkoel effect van het beton op de warm water leiding gewenst is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu