Wand met achtergebleven cementspecie, overheen tegelen?

Rampage

 • #1
Goedemiddag,

Thuis zit ik met een klein toilethok waar ik de wanden opnieuw wil gaan betegelen. Over de oude tegels heentegelen was geen optie, dus de oude tegels heb ik er afgetikt. Helaas is het een woning uit '81 waarbij geen tegellijm gebruikt is maar echt nog cementspecie, wat grotendeel is achtergebleven tegen de muren. De muren bestaan uit gipsplaten waardoor de cementspecie er vrijwel niet af te krijgen is zonder de muren aanzienlijk te beschadigen.

Is simpelweg over de achtergebleven cementspecie heen tegelen een optie of zal ik dit echt eerst glad moeten gaan maken (en zo ja, hoe)? Zie onderstaande afbeeldingen ter verduidelijking. 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Voor mij ziet dat er niet uit als cementspecie. Dat zijn veel dikkere moppen, die ook veel stijver vastzitten op de ondergrond. Als je dan de tegels wegslaat komen vaak hele stukken van de onderlaag mee. Ik denk dat dit poederlijm is.

  Ik zou het zoveel mogelijk weghalen. Je veroorzaakt een hoop extra werk voor jezelf als je hieroverheen gaat tegelen want overal zitten hoogteverschillen, die je moet zien weg te werken met dikkere/dunnere lijm. Zeker wanneer je weinig tegelervaring hebt is dat niet makkelijk.

  Hoe je het weg moet krijgen weet ik niet, geen ervaring mee. Maar ik denk dat als je het nat maakt (spons of plantenspuit) en dan laat intrekken, dat je het er met een plamuurmes of een klein steenbeiteltje af zou moeten krijgen zonder al teveel van de onderlaag mee te nemen. Een oude houtbeitel zou ook geschikt zijn, kun je wat precieser mee werken dan met een steenbeitel. Koop eventueel zo'n goedkoop beitelsetje uit de graaibak bij een bouwmarkt, dan hoef je je goeie beitels niet te verpesten. :wink:

  Misschien heeft iemand anders nog een suggestie?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Dit is gewone tegellijm.
  Gebruik een hamerboormachine met beitelfunctie met een brede beitel er in, de lijm is er dan zo af.
  Zo'n machine is ook te huur.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Zoals hij al schreef, is het een muur van gipsplaten.
  Als je daar in gaat hakken, hak je de plaat kapot.Zeker met een boorhamer, zullen er flinke gaten in komen.

  Het is inderdaad gewoon een poeder tegellijm die er nu op zit.
  Probeer eerst even met een stug plamuurmes om alle lijm die los zit er af te steken.
  Daarna even voorstrijken met een tegel voorstrijkmiddel, en dan de nieuwe tegels er met een iets grovere lijmkam er op lijmen.

  Dat mag uiteraard ook weer een goede poeder tegellijm zijn, in plaats van pastalijm.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Dat valt best mee met het kapot maken van de gipsplaten, de beitel zo vlak mogelijk houden dan gaat het over het algemeen prima.
  Lukt het niet dan idd. er overheen tegelen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu