Walnoot fineer van nieuwe vernislaag voorzien

Ouderijn

  • #1
Ik heb een bed bestaande uit planken welke bedekt zijn met wat ik vermoed walnoot fineer is; art deco stijl. Het voeteneind heeft blijkbaar een tijdje in de zon gestaan, want daar brokkelt het vernis al aardig van af. Mijn vragen zijn daarom:
  • Kan ik het voeteneind apart ontdoen van de vernislaag en daar zonder al te veel kleurverschil een nieuwe laag opzetten, of is het veiligheidshalve beter het bed in zijn geheel van een nieuwe laag te voorzien?
  • Wat voor bescherming heeft fineer eigenlijk nodig en hoe breng ik dit het beste aan? sommigen zeggen vernis, anderen weer alleen boenwas.
Bij voorbaat dank

Oude Rijn
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Alkydvernis heeft de eigenschap flink te vergelen en te verdonkeren met de tijd.
Dat betekent dat als je enkel het voeteinde opnieuw gaat vernissen, na inderdaad er alle oude vernis eraf gehaald te hebben, je hoogstwaarschijnlijk met een matig tot aanzienlijk kleurverschil gaat geconfronteerd worden.

Je kan dit opvangen door eerst een aangekleurde beits (bvb licht-eiken kleur) op het voeteinde te zetten en dan vernissen. Ik zou het hele bed nog eens volledig overdoen, na ontvet en geschuurd te hebben.
Je zal zien, met die kleurbeits ga je nog weinig of niks meer zien van de "reparatie"

Boenwas vs vernis : mijn voorkeur gaat naar boenwas...maar de ervaring vertelt ons dat intensief gebruikte meubelen/parketten etc... beter vernist worden dan geboend. Een kast of een bed mag van mij geboend worden. Die worden niet intensief gebruikt of belast.

Toch MIJN bed niet :mrgreen:
 

Ouderijn

  • #3
Erg bedankt voor je antwoord. Ik zal er rekening mee houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu