Waarom 2 aanvoeren koud water voor 1 kraan?

steef_drddr

  • #1
Hoi,

Ik wil de wastafel in onze badkamer vervangen. Ben geen echte doe-het-zelver maar het lijkt me dat ik dit wel kan klaren.
Ik heb alles even uitgezocht naar de huidige situatie en er is iets wat ik niet goed begrijp: er zijn 2 aanvoeren voor koud water, terwijl het een kleine badkamer is met slechts 1 kraan aan de wastafel.
Concreet is de installatie als volgt: onder de wastafel zitten twee buisjes die uit de muur komen. Links is warm water, rechts is koud. Maar op het buisje voor het koude water zit een knel t-stuk. Langs de ene kant verbindt dit de kraan van de wastafel, maar de andere buis komt uit bij de kraan waarop onze wasmachine is aangesloten. De buis is aangesloten het dichtst bij de muur, dus de kraan voor de wasmachine komt hierachter.
Gezien de aansluitingen oud zijn en ik alles wil vernieuwen, vraag ik me af als het wel nodig is het t-stuk te behouden. Kan ik niet die buis die uit de kraan voor de wasmachine komt achterwege laten wanneer ik de nieuwe wastafel en kraan installeer?
Dit gaat om een oud huis in Amsterdam, wij wonen op de 4e verdieping en halen hierdoor net 1,2 bar op de leiding - dus ik vraag me af als het daarmee te maken kan hebben? Heeft iemand een idee waarom deze installatie zo in mekaar zit?

Groeten,
Steef
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Misschien helpt een foto plaatsen, zoals ik je vraag nu lees vraag je je af waarom een leiding opsplitst als je 2 kranen hebt. Dit lijkt mij nogal logisch...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
steef_drddr schreef:
Kan ik niet die buis die uit de kraan voor de wasmachine komt achterwege laten wanneer ik de nieuwe wastafel en kraan installeer?
Indien je geen water voor je wasmachine meer nodig hebt, dan kan dat, ja. ls ik je beschrijving tenminste goed begrepen heb.
 

steef_drddr

  • #4
Ik kan morgen foto’s plaatsen en even testen. Voor wat ik het nu begrijp krijgt de wasmachine gewoon water uit de muur daar waar de kraan bij de wasmachine in de muur geschroefd zit, en loopt er dus een overbodige buis tussen de wasmachine en de wastafel. Maar het kan dus eigenlijk wel zo zijn dat de wasmachine idd langs daar water neemt. Zoals gezegd test ik het even morgen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Google eens op muurplaat, daarmee zit je wasmachinekraan waarschijnlijk op de muur. De wateraansluiting komt niet uit de muur maar vanaf het t-stuk.

Mocht je het echt 100% zeker willen weten stuur nog even die foto, maar ga er maar vanuit dat er geen 2 leidingen naar die kraan lopen.
 

steef_drddr

  • #6
Ok, ik kan bevestigen dat het water voor de wasmachine inderdaad vanuit de wastafel naar de kraan bij de wasmachine aangevoerd wordt, en niet omgekeerd. Dus jullie veronderstelling klopt, en dat betekent dat ik deze leiding dus moet aanhouden.
Bedankt voor de reacties alleszins!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat dacht ik al! :mrgreen:

Bedankt voor de terugmelding.
 

steef_drddr

  • #8
Ja ik moet nog veel leren over sanitair in oude amsterdamse woningen hehe
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu