Waardoor kan een dragend knieschot vervangen worden?

Kajuiter

  • #1
Wij hebben een puntdak (volgens mij heet het een sporenkap) en aan weerszijden is een dragend knieschot gemonteerd. Is het mogelijk dit dragend knieschot te verwijderen en te vervangen door iets anders? Bv. door een stalen balk die het dak ondersteunt? Dit dan zonder de verticale staanders om ca. 100cm.

De breedte is 5,60. Ik kan me voorstellen dat er in het midden nog een extra steunpunt nodig is voor de stalen balk (als de stalen balk tenminste een optie is).

Of is het mogelijk om de verticale balken (die de grote horizontale balk ondersteunt) te vervangen door balken die verankerd in de vloer vastzitten, maar schuin met het dakmeelopen? Zo zou ik die balken plat tegen het dak kunnen zetten, meer ruimte krijgen en toch het dragend element behouden.

Alvast bedankt voor de hulp!


groeten,
Ronald
 

Fiesiekus

  • #2
Typisch iets voor een bouwkundige/constructeur. Het naar achteren verplaatsen zal niet gaan; die ondersteuning bij een sporenkap moet juist op die punten verticaal overgebracht worden.
 

Kajuiter

  • #3
Bedankt voor je snelle antwoord. De schuine optie kan dus niet, jammer.

Ik "vreesde" al dat ik de gang moet maken naar een expert. Er zal ongetwijfeld een sterkteberekening gemaakt moeten worden. Ik zal deze week bij de gemeente langsgaan voor de bouwtekeningen, dit zal wel nodig zijn voor het rekenwerk.

Het zou mooi zijn als ik met een stalen balk (niet te dik, soort van latei idee) de boel kan opvangen. 3 verticale staanders zijn dan hopelijk voldoende, de balk heeft dan een overspanning van ca. 220cm. (verticale balken aan weerszijden en in het midden).

Je zou zeggen dat metaal veel sterker is dan hout. Het huidige knieschot is gemaakt van niet al te dik hout, als dat hout een overspanning aankan van ca. 100 cm, dan moet 230 cm met metaal toch wel te doen zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Al aan de drukverdeling gedacht?De druk op de ondervloer word nu door de constructie verdeeld.
bij een stalen balk op nog maar 3 puntjes.
 

Kajuiter

  • #5
Ik had nog niet aan de drukverdeling op de ondervloer gedacht. Ik nam eigenlijk aan dat deze er wel bestand tegen zou zijn. De vloerplaat is immers zo'n zware dekplaat met daarbovenop een cement deklaag (vloerdeel is met van die ruimtes erin in de lengte). Die zou het gewicht moeten kunnen hebben zou ik denken (als leek zijnde).

Het is wel zo dat de staanders van het knieschot staan op een lange houten balk, dat zorgt ongetwijfeld voor een verdeling van de druk.

Goed dat je het zegt. Dus eigenlijk moet er ook nog berekent worden of de vloer de druk wel aankan als het op minder punten de druk moet opvangen?

Wat 'n gedoe allemaal, ik had gehoopt om het redelijk eenvoudig op te lossen, maar helaas.... :-( :-)
 

Ralph

  • #6
Ik probeer me in te denken wat u wilt met die ruimte achter die knieschotten.
Normaal is alles onder de 1.20m niet te gebruiken als leefruimte en uw knieschotten zitten denk ik al lager dan dat.

Als het voor opslag bedoeld is zijn er veel minder ingrijpende mogelijkheden namelijk.
 

Kajuiter

  • #7
De ruimte is nu bergruimte en dat is prima, maar deze bergruimte hebben we niet nodig. De gedachte is dat als we de kamer laten doorlopen, het een ruimtelijk effect geeft. Het is inderdaad geen directe leefruimte waar je kunt staan, zitten, maar er valt in interieur opzicht nog voldoende mee te doen wat ons betreft. We zaten ook te denken aan een velux dakraam dat helemaal tot aan de grond doorloopt, daarmee zou je dan bv 'n klein balkon kunnen creeeren.
 

Ralph

  • #8
Dat laatste mag dus niet zo maar. Ramen onder de hoogte van 90 cm dienen buiten een hekwerk te hebben van min. 90 cm.
 

Kajuiter

  • #9
We kennen de regels, sowieso moeten we er een vergunning voor aanvragen. Velux zal die systemen ongetwijfeld niet leveren als 't helemaal niet zo mogen.
 

Ralph

  • #10
Maar dan heb je nog steeds een dikke stalen balk over die hele lengte in zicht.
Jou idee om balken met de kap mee te plaatsen kan niet. Het is kennelijk zo'n cassette dak en das eigenlijk een soort van sporen dak.
Enige wat wel kan is dan daar waar je veluxramen komen het knieschot weghalen en daarnaast gewoon laten staan.
Mogelijk dien je er wel een plank bij naast te slaan bij het gedeelte waar je een raveling moet aanbrengen.
Nederland kennende ken het allemaal maar net en 1 spoor weghalen kan de andere 2 sporen net niet dragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu