Waar zitten de leidingen in een betonnen vloer BJ '93 ?

Klonk

 • #1
Ik wil een aantal kabels en verwarmingsbuizen via een nieuwe route door 2 verdiepingsvloeren heen voeren zodat ze recht in de meterkast uitkomen.
Hiervoor moet ik een aantal gaten gaan boren door de vloeren, maar ik ben bang dat ik daarbij misschien iets van leidingwerk zal raken.
Tot nog toe heb ik altijd in woningen gewoond met houten verdiepingsvloeren, en ik heb geen flauw idee hoe zo'n vloer is opgebouwd.

Het is een woning die is opgeleverd in 1993. De verdiepingsvloeren bestaan uit betonnen platen van zo'n 2,5 meter breed (naden in plafond zichtbaar) die de woningscheidende muren overspannen, ik schat zo'n 22 cm dik en daarbovenop nog zo'n 5 cm zandcement.
Ik heb dat zandcement voorzichtig weggekapt op de plek waar ik wil boren en daar zit in elk geval geen leiding.
Bestaat er de mogelijkheid dat er ook nog leidingen in het beton zitten? Ik maak me vooral zorgen over elektraleidingen.

(ja ik heb bouwtekeningen opgevraagd bij de gemeente en daar is helaas niets te vinden over de opbouw van de vloer of leidingroutes)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Electraleidingen liggen eigenlijk altijd in de dekvloer, omdat deze pas geplaatst worden nadat het casco van de woning is gebouwd.

Enige uitzondering is als de woningscheidende tussenmuren van beton zijn, want dan is er sprake van tunnelbouw en zijn de leidingen voor het betonstorten aangebracht.

Maar omdat jij het duidelijk over platen hebt, is er van tunnelbouw geen sprake.
 

Pvr

 • #3
Waarschijnlijk heb jij een breedplaatvloer dan zit de elektra in de beton die op de plaat is gestort. Alleen je cv leidingen (slangen) zullen waarschijnlijk in de dekvloer liggen tenzij je nog opbouw systeem heb.
Kanaalplaten zijn meestal rond de 1,2m en dan liggen de leidingen in de dekvloer.
 

Klonk

 • #4
De woningscheidende tussenmuren zijn volgens mij niet van beton maar blokken.

Na wat rondneuzen op joostdevree vermoed ik inderdaad dat dit een breedplaatvloer is, ook omdat bijvoorbeeld ventilatiekanalen en rioolbuizen rare 'sprongen' maken van de ene naar de andere verdieping ofwel geen verticale doorvoeren zijn. Dat betekent dan dat er dus vanalles in de vloer onder het zandcement kan zitten...

Ik ben op de betreffende plekken vooral bang dat er misschien elektra zit; andere leidingen zijn vanwege de indeling van de woning onwaarschijnlijk.
Is het mogelijk om elektra van onderaf met een detector op te sporen? Ik kan zo'n Bosch GMS120 lenen die elektra kan detecteren, maar misschein is zo'n vloer te dik op nog iets te kunnen meten....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Leidingen liggen op de schil, die is in het algemeen 50 mm dik.
Met een goede detector kan je zo diep nog leidingen vinden.
 

Pvr

 • #6
De elektra ligt op de breedplaat en deze is 50/60 mm dik met voorgespannen ijzer en trailie ijzer of dat dan lukt durf ik niet te zeggen
 

Klonk

 • #7
Die detector die ik kan lenen gaat uit van max. 50 mm voor het opsporen van elektra maar met een breedplaat van minimaal 50 mm zal de elektra op 60 a 70 mm liggen.

Hmm wat is het alternatief?
Op de gok boren lijkt me niks, als er iets stukgaat is dat een vrijwel niet te herstellen probleem lijkt me.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
@Pvr : Weet je dat zeker? Hier in huis ligt ALLES in de dekvloer, muv de riolering (ivm hoogte van de 75 mm leidingen)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #9
Let ook op het wapeningsijzer bij het boren, dat zit meestal ongeveer 3 cm boven de onderzijde van de plaat (dus boven het plafond).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
aangepast leidingwerk 1.jpg


Zoals je ziet liggen de bij ons electriciteitsleidingen zelfs nog bovenop de vloerverwarming, in de dekvloer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Bij kanaal plaatvloeren liggen de leidingen vaak in de cementdekvloer.
Bij breedplaatvloeren liggen de leidingen in de betonvloer die op de breedplaatvloeren gestort wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu