Waar zit op deze foto de vulkraan?

damdam8

 • #1
Ik heb geen wasmachinekraan in de buurt van mijn CV ketel (ook niet op een afstand binnen twee meter). Ik ga er dus van uit dat de vulkraan ergens onder de CV ketel zelf moet zitten? Wellicht het zwarte dopje aan de koudwaterleiding? (Hoe krijg ik deze er op de juiste manier van af?) Bij het expansievat zit ook niets.

Zoals jullie op de foto kunnen zien heb ik de vulslang aan de rechterleiding gedraaid (waar eigenlijk "retour" boven staat. Volgensmij is dit de juiste plek?

Alles borrelt en trilt trouwens (trillen bijna constant), waterdruk is 0.7. Ik denk dat dit hierdoor komt? Het is zo achtergelaten door de vorige huurder.

Dankjewel!

Edit: misschien gebruik ik niet de juiste terminologie; maar ik zoek dus het kraantje waar water uitkomt zodat ik de andere kant van de slang hierop een kan sluiten en de CV ketel kan bijvullen.

20220203_213847.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Zit er in de badkamer of ruimte waar de wasmachine staat geen radiator met een vulpunt er aan.
  Op de foto is tenminste geen vulkraan te zien, en niet aan de zwarte knop draaien, want dan heb je grote kans dat die blijft lekken dat is het overdruk ventiel.
   
  • Like
  Waarderingen: damdam8

  damdam8

  • #3
  In de badkamer zit inderdaad wel een kraantje, maar dan zou ik een vulslang van zeker 10 meter moeten hebben om daar bij te komen. Dat lijkt me niet logisch, toch? Ook zit de dichtstbijzijnde radiator verder weg. Hemelsbreed zit die kraan wel erg dichtbij (de keuken zit tegenover de badkamer), maarja, daar zit een wand tussen. Als ik de leidingen volg gaan deze ook gewoon de muur in, om vervolgens in de badkamer (aan de andere kant) uit te komen. De watermeter zit daar overigens ook. Er zit wel een ander kraantje in de keuken, maar hier zit de leiding aan gesplitst die gas aan de CV ketel levert. Dat lijkt me ook een gaskraantje? (Zie foto)

  Ik weet dat je nooit aan die rode knop moet draaien. Maar dus ook niet aan dat kleinere zwarte dopje links van de groene drop?

  Dank voor de reactie overigens!

  20220203_220055.jpg
   

  damdam8

  • #4
  In de badkamer zit overigens wel als enige een radiator met een meter en een uitstekende leiding (mogelijk inderdaad om iets te vullen); zie foto. Maarja, daar kom ik dus niet, tenzij ik een vulslang van langer dan tien meter heb. Overigens zit de wasmachinekraan daar ook slechts een meter van af.

  (Zie ook mijn reactie hiervoor)

  20220203_220531.jpg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Post #3 is een gaskraan.
  Post #4 is een vulkraan, en als daar de wasmachinekraan daarbij in de buurt zit, deze gebruiken.
   

  damdam8

  • #6
  Oops. Ik begrijp nu dat je met "post" het nummer van de reacties bedoeld (ik dacht de leidingen op de CV ketel van links naar rechts, haha, daar is de gaskraan toevallig ook 3).

  Maar het lijkt me nog steeds erg onlogisch dat ik de CV ketel vanaf daar moet vullen, toch? Dan heb ik een vulslang van zo'n 10 meter nodig. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  Misschien de normale waterkraan (boven de gootsteen) in de keuken?
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
  Waar zit de wasmachinekraan dan 1 meter vanaf?
   

  damdam8

  • #8
  Van de kraan op de radiator die ik stuurde in post #4. En beiden zitten dus ver weg van de CV ketel als ik een vulslang wil gebruiken (die boven de CV ketel lag, dus wat wel de bedoeling is, denk ik). De CV ketel hangt in de keuken. De keuken is geplaatst tegenover de badkamer waar zowel de watermeter zit als de wasmachinekraan dus. Inmiddels snap ik door dit gedoe wel de hele kringloop van leidingen in mijn appartement met de CV ketel als middelpunt, maar een vulkraan lijkt er verder niet te zitten (alleen in de badkamer dus). Ik weet niet of het loont als ik voor jullie een plattegrond teken van hoe alle leidingen precies lopen?

  Wat ik me wel nog kan bedenken is dus het gebruiken van de gewone koudwaterkraan boven de gootsteen. Weet niet of dat de bedoeling is?
   

  damdam8

  • #9
  Dit is een plattegrond van al mijn leidingen. Het blauwe rondje is waar de watermeter zit. De blauwe leiding dus het koude water, de rode leiding het warme water. De groene blokken zijn radiators. De groene en lichtblauwe lijnen zijn de radiatorleidingen. Er zit ook een expansievat bij de CV ketel, daar zit de lichtblauwe lijn ook op aangesloten (afvoer van de verwarming dus). Nu snappen jullie ook waarom het zo raar lijkt om een vulslang helemaal naar de badkamer te laten gaan (dan moet 'ie dus door de hal heen, etc. etc.)

  leidingen.png
   

  ADDave

  • #10
  Vanaf de wasmachinekraan vullen bij de radiator met het metertje erboven. Bij de CV ketel hoef je niet te zijn. Dit deden ze vroeger zo, waarom weet ik niet precies.
  Misschien omdat het niet erg is als het een waterballet wordt in de badkamer, mocht de slang lekken of zoiets.

  Vullen totdat de meter tussen de 1,5 tot 1,8 bar staat.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Op de foto uit de eerste post is rechtsonder een blauwe slang te zien. Volgens mij is dat een vulpunt met vulslang. De cv aanvoer en retour lopen achter de ketel door omhoog.
   

  damdam8

  • #12
  De vulslang heb ik er zelf opgezet in de eerste foto. Er staat retour bij, maar ik ging er ook vanuit dat daar de vulslang op moest. Die stangen lopen inderdaad omhoog achter de ketel. Als de oplossing van ADDave werkt ben ik heel blij, dan is het probleem opeens heel simpel geworden! :)

  Bedankt voor al jullie hulp!
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
  Nee de cv installatie moet je in jou geval bijvullen in de badkamer zoals al aangegeven is.
  Dus slang op de wasmachinekraan en op de aansluiting op de radiator met meter.
   
  • Like
  Waarderingen: DSR9500

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #14
  Daar waar je de blauwe slang hebt aangesloten, dat is ook een vulpunt. Dat deze in de retour zit maakt niets uit. Deze vulkraan kun je openen met de bijbehorende afsluitdop of een tang.
   

  damdam8

  • #15
  Dank voor de hulp allen!

  Toch nog een domme vraag...

  Hoe open ik deze kraan? Ik heb een waterpomptang, maar niets komt los.

  20220204_181118.jpg
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
  Bij de rode pijl draaien, zodat het streepje op dat punt in het verlengde van de slang staat zoals het blauwe streepje.
  Dan is de vulnippel open.

  20220204_181118.jpg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
  De vierkante stift aan de bovenzijde een kwartslag draaien.
  Gebruik een bahco of passende steeksleutel.
  Zaagsnede in de kop staat nu dwars op de leiding, dus zo staat deze dicht.
   

  Lampje45

  • #18
  Ik zou dit brakke ding maar vervangen, want dit is niet plezierig werken. Even de installatie aftappen en vervangen
  Vulkraan.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu