Waar zit het impulsrelais?

KengenS

 • #1
De plafondverlichting in mijn garage wordt aan/uit geschakeld d.m.v 3 pulsschakelaars bij de 3 ingangen van de garage. Deze hebben alle drie alleen een bruine en een zwarte draad. Er ligt een betonnen plafond in. Sinds kort blijft de verlichting aan. Ik vermoedt dat de 3 pulsschakelaars een impulsrelais (teleruptor) bedienen. Deze is dus waarschijnlijk stuk gegaan en blijft hangen in de AAN-stand.
Nu heb totaal geen idee waar ik dat relais moet zoeken. In de dozen achter de verlichting zitten slechts electradraden. In de dozen achter de pulsschakelaars zit verder ook niets. In de meterkast kan ik ook niets vinden wat op een relais lijkt.
Wie o wie kan mij helpen? Waar zou dat relais kunnen zitten?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  Dat zijn zo ongeveer de plekken waar ik zou zoeken (achter 1 van de schakelaars, in de centraaldoos bij het lichtpunt of in de groepenkast). Maar die heb je dus al gehad...

  Wordt alle verlichting in de woning zo geschakeld? Dan is een centrale oplossing (meterkast) wel voor de hand liggend. Of is dit alleen in de garage toegepast? Dan zou ik het daar ergens zoeken.

  Is de installatie in de garage opbouw of inbouw? Zijn er nog meer lasdozen waar het relais zou kunnen zitten?

  Zijn het meerdere verlichtingsarmaturen of is het slechts 1 armatuur? Zou het relais hier in kunnen zitten?

  Uiteindelijk moet je het tegenkomen als je de zwarte draad uit een verlichtingsarmatuur of uit een pulsdrukker volgt. Maar die draad volgen is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. :wink:
   

  KengenS

  • #3
  Alleen de verlichting in de garage werkt met pulsschakelaars. Alles is inbouw wat het niet makkelijk maakt de draden te volgen. Er zitten 2 lichtpunten, maar beide lasdozen bevatten geen relais. Achter een van de lichtpunten zitten 4 zwarte draden in één lasklem. Ik neem aan dat daar de drie pulsschakelaardraden samenkomen en 1 verder gaat naar het relais. Een losse zwarte draad (vanaf het realis) komt de doos weer binnen en schakelt de lamp aan. Ik ga ervan uit dat zo'n relais op een plaats zit waar je bij kan, maar tot op heden dus niet gevonden.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #4
  Ja, je conclusie klopt waarschijnlijk: Die lasklem met 4 draden zijn 3 draden van de schakelaars en 1 draad naar het relais. Maar als je niet kunt achterhalen waar de leiding waar deze draad in gaat naartoe loopt dan kom je daar natuurlijk niet verder mee.

  Hoeveel leidingen zitten er op deze doos en kun je aan de draden afleiden wat de functie van de leidingen is? Ik neem aan dat de zwarte draad naar het relais en de zwarte draad van het relais in dezelfde buis zitten? Zit daar nog meer draad bij? (bruin, blauw, geel/groen?) Zou dit de voeding kunnen zijn vanuit de meterkast?

  Even outside the box denken: Of je het relais kan vinden of niet, kun je in deze doos niet gewoon een nieuw pulsrelais plaatsen? Gebruik je het oude toch gewoon niet meer...
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #5
  Zijn het wel pulsdrukkers?
  Er zijn ook schakelaars welke steeds terugveren naar de rustpositie(impulsdrukker)

  Gooi van elke schakelaar de zwarte los dooft het licht dan heb je een impulsdrukker, blijft het aan dan kan je op zoek naar een teleruptor.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #6
  Dat zou wel een gekke schakeling zijn, met 3 schakelaars parallel.
   

  KengenS

  • #7
  Inderdaad, één van de zwarte draden verdwijnt in een buis waar ook weer een zwarte draad uitkomt naar de lamp. Verder gaan daar ook een bruine en een blauwe naar binnen; het relais moet immers van stroom worden voorzien en ook de fasedraad voor de lamp leveren.
  Verder zitten er nog veel blauwe en bruine en geel/groene draden in de doos voor de verschillende stopcontacten.
  Het idee van een nieuw relais vind ik eigenlijk zo gek nog niet. Zou moeten kunnen want ik heb immers toegang tot alle draden vanaf de pulsschakelaars .:lol:
   

  KengenS

  • #8
  Het zijn wel pulsdrukkers. Zelf doorgemeten, geven alleen contact bij drukken . En inderdaad als ik de zwarte draad losmaak blijft de lamp branden.
   

  KengenS

  • #9
  Misschien dat ik niet de juiste term gebruik. De schakelaar veert terug en maakt dan geen contact meer.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #10
  Bruin + 2x zwart + blauw in de leiding suggereert haast dat het een leiding alléén naar het impulsrelais is. Er zit geen groen/geel bij dus er kunnen geen contactdozen of lichtpunten van zijn afgetakt en het kan ook niet de voeding zijn.

  Je zou deze bruine en blauwe draad kunnen afkoppelen (natuurlijk wel de groep uitschakelen voordat je er aan gaat werken en de draden even veilig isoleren) en kunnen kijken of er dan iets is wat niet meer werkt? Dan zit er misschien toch meer achter en weet je in welke richting je het moet zoeken.

  Anders zou ik een impulsrelais in deze doos inbouwen als je daar plek voor hebt. Neem dan wel een module bedoeld voor inbouw in een doos, geen DIN-rail exemplaar o.i.d.
   

  KengenS

  • #11
  Beste XanderH, ik ga dat morgen bekijken. Inbouwen van een nieuw relais moet mogelijk zijn. De bestaande is immers toch stuk.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #12
  Het lijkt er dus ook op dat je de oude volledig kunt afkoppelen vanuit deze doos. Dat zou ik dan wel doen.
   

  KengenS

  • #13
  Inderdaad, wil liever niet dat er ergens spanning op blijft staan.
   

  KengenS

  • #14
  Nieuwe impulsschakelaar besteld en aangesloten op de bestaande draden. Alle drie de schakelaars werken weer; nu met een hoorbare klik van de impulsschakelaar. Probleem opgelost. Dank!
  Waar de oude schakelaar zat, zal ik wel nooit achterkomen.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #15
  Mooi dat het weer werkt!

  Heb je alle draden uit die ene buis (dus ook bruin en blauw) af kunnen koppelen zonder dat er iets anders is gestopt met werken?
   

  KengenS

  • #16
  Ja verder niets dat niet werkte. Heb geen stopcontacten getest. Misschien loop ik nog een keer tegen iets aan wat niet werkt?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu