Waar zit de thermostaat van deze koelkast?

DJM72

  • #1
Ik ben in het bezit van een Liebherr Comfort koelkast.
De koelkast koelt niet meer. Veel opties nagegaan en kom nu uit op de thermostaat. Maar waar zit deze in dit type koelkast? Zie foto's. De binnenkant bevat alleen de lamp en de snoertjes. En als het aan de voorkant zit: hoe krijg ik dat deksel los; ik zie nergens (onder)langs schroeven.
Alvast dank!

16933359477561631265286251493340.jpg 16933360682125637020009517991997.jpg 16933361335885996090692926375177.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt beter even de gegevens van het typeplaatje vermelden. Dan maak je een beduidend grotere kans dat iemand je kan helpen.
Typeplaatje zit bij koelkasten vrijwel altijd achter of naast een van de groentenlades.
 

DJM72

  • #3
Dank voor de tip!

Screenshot_20230830_201752_Gallery.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
DJM72 schreef:
De koelkast koelt niet meer.
Draait de compressor daarbij?
Zo ja, wanneer bijv. de compressor (vrijwel) continue draait of bromt, is er niets meer aan te doen, koelmiddel verlies of compressor vast.

Maar wanneer de compressor helemaal niet aanslaat, zou er een bepaalde condensator op het besturingsprintje defect kunnen zijn. Dat besturingsprintje vormt namelijk de 'elektronische thermostaat', samen met een voeler binnenin de koelkast, op de achterwand.

Je kunt dat printje eruit halen door twee lipjes in te drukken:

Bedieningsgedeelte.jpg


Dat naar buiten schuiven moet dan het volgende resultaat geven (foto is vaag, maar de essentie is te zien):

Uitgenomen.jpg


Bovenin zit het printplaatje. Maak daarvan een foto met aan alle kabeltjes een nummer, zodat je weet hoe je de stekkertjes terug moet zetten. Neem vervolgens alle stekkertjes los van de printplaat en haal de printplaat eruit, zit waarschijnlijk vastgeklikt.

Plaats dan die foto hier ook, dan kan ik nog kijken of de kabeltjes verder te identificeren zijn. Ik heb namelijk een servicedocumentatie van een iets ouder model gevonden, dat sprekend hierop lijkt, maar mag die wegens copyrights (en beloftes die ik moest doen aan de eigenaar van die servicedocumentatie) de documenten niet afgeven of publiceren. Ik zou je dan op jouw foto kunnen aanwijzen wat de kabel naar de voeler is. Ik kan het wel enigszins beschrijven: het plugje van de voeler zit, als je de prinplaat van boven bekijkt, rechts op de bovenste aansluiting en zou een rode en een blauwe draad moeten bevatten. De waardes weet ik ook:
25°C 4,7 kOhm
20°C 5,9 kOhm
15°C 7,3 kOhm
10°C 9,3 kOhm
5°C 11,9 kOhm
Je zou die waardes kunnen meten door een multimeter aan de twee aansluitingen van dat plugje te hangen.

In het midden van het printplaatje zit dwars een condensator, waarschijnlijk staat er een X2 kenmerk op. Die condensator is een grote kanshebber voor een eventuele oorzaak dat de compressor niet aanslaat. Dan zou de condensator namelijk een deel van zijn capaciteit verloren hebben en daardoor de triac links op de printplaat niet meer kunnen aansturen. De condensator is verantwoordelijk voor het verzorgen van de laagspanning op de printplaat. De waarde van de condensator weet ik niet, maar die staat vrijwel zeker op de zijkant ervan, een waarde in µF en een spanningswaarde. Zoiets als 0,33µF 275VAC (is een willekeurige gok van me).

Zou die condensator inderdaad defect zijn (is eventueel te meten met een universeelmeter met capaciteitsbereik), dan is het een weinig kostende operatie om hem te vervangen, want zo'n condensator kost nog geen Euro bij een elektronica-onderdelenzaak. Tenminste, als je enige ervaring hebt met (de)solderen aan printplaatjes. Meestal zijn de verzendkosten hoger dan het onderdeel zelf. Het is wel zaak op te letten op de bouwvorm, met name de afstand tussen de twee soldeerpootjes en de buitenmaten van de condensator zijn belangrijk. Eventueel kun je die maten (en de waarde van de condensator) hier vermelden, dan zoek ik een vervanging voor je op.

Dat alles in de veronderstelling, dat de printplaat niet in staat is de triac open te sturen en daardoor de compressor geen spanning krijgt. Vanzelfsprekend kunnen er ook andere, minder voor de hand liggende oorzaken zijn, maar dat is lastig van afstand vast te stellen.

Succes tot zover!

PS. Vanzelfsprekend moet je alle werkzaamheden aan het apparaat doen met stekker uit het stopcontact!
Op de printplaat staat de netspanning 230 Volt, daar valt niet mee te spotten.
 
Laatst bewerkt:

DJM72

  • #5
Dank! Die stekker is er al uit. Ik had geprobeerd die lipjes in te drukken. Een daarvan zit nu zogezegd klem. Daarna gevoeld of er enige beweging in die rand zou komen. Het leek echter of het nog ergens zat vastgeplakt. Goed, die andere lip ga ik morgen proberen goed in te drukken en dan hoop ik het los hebben.

Alhoewel ik in de rest van de uitleg tegen 2 uitdagingen aanloop: ik heb (nog) geen spanningsmeter en geen soldeerspullen.
Hmm, ik dacht simpelweg een thermostaat-apparaatje te vervangen. Dit zit iets anders in elkaar. Dus ga ik eerst kijken of ik de benodigde spullen ergens kan lenen.
Dank in elk nogmaals voor de uitleg!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu