Waar moet ik de dimmer plaatsen

KlusPrutzer

  • #1
Hallo allen,

Ik zit met een vraag mbt het plaatsen van een dimmer. Ik heb de zoek functie gebruikt maar kon niet echt het antwoord vinden.
Ik heb bij de bouwmarkt een settind inbouwspots gekocht van het merk Massive type Indira. Nu wil ik dit setje in een kooflijst bij de lamellen gaan verwerken.
Het probleem is echter dat ik niet precies weet welke dimmer ik moet hebben een laagspannings dimmer of een gewone voor een electronisch trafo. zie bijgevoegde tekening:



Het liefste will ik de inbouw dimmer op positie A hebben omdat het dan voor mij makkelijker te verwerken is. Als dit mogelijk is, wat voor een type dimmer heb ik dan nodig.

Lukt positie A niet dan is mijn vraag wat voor soort dimmer ik dan nodig heb.

Moet ik in beide gevallen dan ook rekening houden met de maximale lengte van de kabel.

Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

Bvd Marlon.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De dimmer moet altijd (ongeacht of het een set met trafo is of niet) op A geplaatst worden, dus altijd in de 230 V leiding.

Welk type dimmer je nodig hebt is echter afhankelijk van de transformator die bij de set zit, en dat is aan de hand van het typenummer van de set vrij lastig te zien.

Je zou even een foto van het trafo kunnen maken (met het typeplaatje zichtbaar) en hier plaatsen, en/of de gegevens op dat plaatje hier vermelden.

Misschien weet één van de elektraspecialisten daar dan ook nog wat over te zeggen.
 

KlusPrutzer

  • #3
Ik ben blij om te horen dat de dimmer op positie A geplaatst hoort te worden. Rest alleen nog de vragen:
- Welk soort/type dimmer
- Max lengte van de kabel tussen dimmer en trafo en tussen trafo en lampen onderling
- min dikte van de kabel tussen voorgenoemde stukjes.

Momenteel is de onderlinge afstand tussen de spots 30cm. Dit is te kort om over een lengte van ca 5 meter te plaatsen. Het zijn 6 lampjes en ik wil de op een onderlinge afstand van 80cm plaatsen.

Sorry als ik misschien te moeilijk doe over het plaatsen van een eenvoudige dimmer/inbouwset. Ik wil alleen zeker zijn dat ik het goed doe (perfectionist).

Dit is de foto van de trafo:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dit is een elektronische transformator. Ik weet uit ervaring dat deze van massive goed is te dimmen met een dimmer voor elektronische transformatoren, een fase afsnijdimmer.

Wat betreft de lengte van de draad, deze mag niet langer worden dan twee meter bij een elektronische transformator. Verdelen over een meter of vijf zal dan ook niet gaan. U zult of een conventionele transformator met bijpassende dimmer moeten plaatsen, of meerdere elektronische transformatoren zodat de lengte beneden de 2 meter blijft.

Als ik kijk naar het vermogen van de transformator, dan zijn het vijf of tien watt halogeenlampjes. U moet zich dan afvragen of deze op een afstand van 80 cm wel genoeg licht geven. Een andere optie zou zijn om een extra set lampjes bij te plaatsen, zodat je wel aan de lengte komt.
 

Ronald42

  • #5
Indien mogelijk dimmer in het midden plaatsen is dan naar beide zijdes 2,5 m dit zou wel moeten gaan. Kan zijn dat de achterste lampjes iets zwakker branden.
 

KlusPrutzer

  • #6
Hoe ziet een fase-afsnijdimmer er uit? en/of waar kan ik die halen.

de functie van de lampjes is om sfeer te creëren in de woonkamer dus veel licht heb ik niet nodig.
 

Ronald42

  • #7
Bouwmarkt dimmer voor electronische trafo zoeken. Principe van deze is van alle merken hetzelfde.
 

VeroNL

  • #8
Een fatsoenlijke bouwmarktmedewerker weet het verschil tussen een electronische transformator en een gewikkelde transformator. Beide hebben tevens hun eigen symbool! Zoals Ronald al aangeeft even vragen naar een dimmer voor een electronische trafo dus. Helaas staat het niet altijd overduidelijk op de verpakking
 

KlusPrutzer

  • #9
Oke, het is duidelijk. Bedankt jullie info en advies.
 

KlusPrutzer

  • #10
Ik heb intussen de spots geplaats incl. dimmer. De spots zijn zoals eerder opgemerkt op 80 cm van elkaar geplaatst en ik merk haast geen verlies in lichtsterkte. Ben nu ook bezig om een tweede serie inbouwspots in een zelfgemaakte lichtbak te plaatsen.
Allen bedankt voor jullie raad!!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
De beperking van de draadlengte is niet alleen in verband met eventuele lichtsterkte verschillen, maar heeft ook te maken met de eisen voor radio ontstoring. Bij draadlengtes langer dan twee meter voldoet het niet meer aan de eisen op dat gebied. Een en ander heeft te maken met het principe van de elektronische voeding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu