Waar buitenunit warmtepomp plaatsen?

JeeDeeGee

  • #1
Ik wil mijn gesgestookte CV vervangen door een elektrische warmtepomp. Voor de binnencomponenten heb genoeg plaats ("CV" in tekening hieronder). Ik tob nog over de plaatsing buitenunit in de context van geluidsoverlast en erfgrens.

Mijn huis heeft een kleine begane grond. Vanaf de 1e t/m 3e verdieping heeft het wel de lengte van een rijtjeshuis. Op de begane grond is ook een openbare parkeerplaats waar ik ~1/120e mandelig eigenaar van ben via een VVE. Ik heb geen voortuin, de stoep begint direct na mijn voordeur. Het lijkt mij dus dat de erfgrens direct begint waar mijn huis ophoudt op de begane grond (rode lijn). Op de 1e verdieping heb ik een terras die uitsteekt over de parkeerplaatsen.

https://tweakers.net/i/Wwq1jmKOHXv1-EufrhfzIAv2M8o=/800x/filters:strip_exif()/f/image/5kACXAyRAVKSahiNNhmdR9c4.png?f=fotoalbum_large

Er zijn volgens mij grofweg 4 opties voor de buitenunit:
1) Aan gevel aan achterzijde. Voordeel: kleinste afstand tot binnenunit.
2) Op kleine uitbouw aan voorzijde. Voordeel: Ligt in de zon (maakt dat de buitenunit efficienter ivm hetere lucht?).
3) Aan achterzijde bij parkeerplaatsen. Voordeel: niemand "woont" in onze rij huizen op de begane grond dus geluidsoverlast is praktisch het kleinst. Huizen in oranje blok hebben alleen een buitenmuur gericht op ons huis.
4) Op terras. Voordeel: ver weg van slaapkamers.

Mijn vragen:
Welke zijn < 1 m van de erfgrens?
Telt het terras als mijn erf?
Waar kan ik opvragen hoe groot mijn erf is?
Ik heb goede relatie met de buren in het blok en ook de overburen. Maar ja, wie weet wie er in de toekomst gaan wonen. 2 overburen hebben een airco buitenunit op plek 2) (maar zijn momenteel op vakantie dus nog niet om advies kunnen vragen). Dus ik weet niet of die dingen er "illegaal" staan.

Historisch gasverbruik: 1100 m³/jaar (winter '20/21?). Ik heb naderhand al wat kleine energiebesparende maatregelen genomen dus verbruik zal denk ik niet meer zo hoog worden. Ik zat te denken aan een systeem van 6 kW (+ wat elektrische kachels voor de koudste dagen). Is het handig om de buitenunit te overdimensioneren zodat hij niet op volle capaciteit draait en dus stiller is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een warmtepomp werk heel anders als een cv ketel, overdemensioneren is beslisteen slecht plan,de unit gaat pendelen en loopt stuk.Een warmtepomp moet zo lang mogelijk achter elkaar draaien.
Dat is ook de reden dat er een buffervat bij geplaatst word,je kan dan een kleinere pomp nemen die de hele dag draait om het vat te laden zodat je voldoende energie hebt om te verwarmen.
Zomaar een pkmpje gokken geeft problemen,laat het goed doorrekenen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Erfgrenzen kun je online opvragen via het kadaster.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu