W.P. vw ADG9415 volle sluiting connector verwarmingselement

Juul..

  • #1
Hallo,

Mijn whirlpool ADG 9415 vaatwasser heeft het weer eens begeven, 2e keer in 2 jaar tijd sinds wij er wonen. Het ding is volgens mij tussen de 5 en 8 jaar oud. sinds enige tijd begon de automaat (dus niet de aardlek) uit te vallen als het programma ongeveer 1 á anderhalf uur onderweg was. Meestal zette wij hem aan als we naar bed gaan, dus merkte ik dat smorgens pas. Als ik hem dan weer aanzette liep hij het programma netjes af.

Afgelopen zaterdag heb ik hem overdag eens aangezet om te kijken wat hij nou eigenlijk deed. Na een tijdje hoor ik een plof vanuit de vaatwasser komen, en stond de groep weer uit. Ik heb nog wel eens geprobeerd na enige uren om het programma weer in gang te zetten, maar dat ging niet meer: als ik de automaat in de meterkast weer omschakelde plofte hij weer uit na enkele seconden, voordat ik weer terug in de keuken was.

Gister na demontage heb ik de locatie van de kortsluiting gevonden. Waar deze vandaan komt is mij echter onduidelijk. op de foto's is te zien dat de connector van het verwarmingselement deels gesmolten is en deels zwart is geworden. Ik heb het element gedemonteerd en doorgemeten: volgens mij moet ik bij een vermogen van 2040W een weerstand van 26Ohm meten. Ik meet 25,5Ohm, dus dat lijkt me prima. Hierom lijkt mij het verwarmingselement niet direct de boosdoener, maar wat dan wel?

Heeft iemand een idee waar ik de oorzaak van deze kortsluiting moet zoeken?


Hier de foto's:



 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Meet eens met water in het element en dan met eeñ hoge meet spanning.
Water geleid erg slecht maar met zouten erin en een voldoende hoge spanning doet hem mooi doorslaan.
 

Juul..

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld. is je conclusie nu dat het element hoogstwaarschijnlijk inderdaad kapot is? Ik denk dat de gemiddelde hobyist niet de apparatuur in huis heeft om met hoge spanning te meten. ik in ieder geval helaas niet...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Dit is gewoon een slecht contact geweest , connectoren vervangen en koolstof wegkrabben.
 

Juul..

  • #5
Bedankt voor je reactie. Kan zo een slecht contact ook voor een hoorbare plof zorgen waarbij de groep eruit knalt?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Ja , het zwarte wordt geleidend en maakt sluiting.
 

Juul..

  • #7
Oké ik denk dat ik daar maar eens mee begin dan... een nieuw verwarmingselement kan altijd nog, ik weet nu hoe het zit dus ik heb hem zo weer uitgebouwd indien nodig, al is het niet mijn hobby...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu