VW: waterintake sist en na twee weken lekkage

Tellyj

  • #1
Sinds twee weken sist onze VW (ATAG VA 253C5U) bij het innemen van water. Niet dat de inname van water geheel stopt, maar het (b)lijkt zeer langzaam te gaan. Het geluid lijkt van het waterslot afkomstig te zijn. De programmaduur is hierdoor van ongeveer een uur opgelopen naar ongeveer drie uur.
Maar gisteravond (21.00u) weer aangezet en die was vanmorgen (07.00u) nog (net) niet gereed. Erger: het apparaat had gelekt (niet erg veel, maar toch). Actie genoodzaakt dus.

Inmiddels ben ik bezig om het apparaat onder het aanrecht uit te halen en dat valt nog niet mee (maar dat gaat zeker lukken). Met de juiste handleiding kan ik alles zelf, maar de gewone handleiding kent geen reparatierichtlijnen.

Is er een diagnose/reparatiehandleiding voorhanden, of wie wil me door het dat proces heen loodsen?

Alvast bedankt.
 

Tellyj

  • #2
Het apparaat staat inmiddels los in de keuken. Het blijkt dat de bodemplaat plaatselijk een beetje vochtig is; er staat geen plas water (meer?).

Maar wat nu?
- Kan ik het waterslot doormeten?
- moet ik andere platen demonteren?

Bijgaand een foto van de voorkant, waarbij de natte plek op de bodemplaat enigszins zichtbaar is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Controleer het zeefje in de aansluiting op de waterkraan op rommel.
 

Tellyj

  • #4
Dank Jan. Heb de inlaatzeef van het waterslot bekeken en kon er voor 80% doorheen kijken. Goed schoonspoelen geeft weer 100%. Ik heb het idee dat het zeefje het niet kan zijn geweest.
Heb inmiddels de zijkanten erafgeschroefd en foto's gemaakt. Enkele overzichtsfoto's:
Linker zijkant


Rechter zijkant


Wat nu?
 

Piet48

  • #5
Google:Atag aquastop vervangingsset.
Laagste prijs 35 Euro


Het kan ook aan de besturing van aquastop liggen.

Gr. Piet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Haal de aquastop van de kraan en laat het water eruit lopen, gooi er vervolgens azijn in en laat dit een dag er in, probeer of de machine het nu wel doet, er kan kalk in de aquastop zitten.
 

Tellyj

  • #7
Heb aquastop open en schoongemaakt. Ziet er niet verkalkt uit en enkele delen kunnen soepel heen en weer bewogen worden (op bovenstaande foto het binnenste van het gele deel). Lijkt me normaal.
Ik kan alleen niet 'dichter bij de spoel (oid - waar de elektra aan vast zit - op bovenstaande foto het donkergrijze deel) komen; (ik neem aan dat die spoel de waterinlaat bepaalt). Hoe kan ik de juiste werking van deze spoel/klep testen? (overigens: verkalking is hier (Gouda) over het algemeen niet een probleem).

Machine weer getest, maar probleem bestaat nog. Dus ga ik er vooralsnog van uit dat het probleem in de besturing van de aquastop zit.

Kan het zijn dat een flinke condensator (die ik beneden voor zie) en die opengebarsten is, er iets mee te maken heeft? Deze condensator (0,15microF + 2x 27000picoF +1,5MOhm) is gezwollen, opengebarsten en een puntje is eraf gebroken. Deze condensator is direct aan het 220V aansluitpunt verbonden (1x zwart aan fase , 1x zwart aan nul en 1x transparant aan massa - dus afgaand op kleurcode is ie eerder gerepareerd).

Of is (toch) het advies om de aquastop eerst te vervangen?

Tijdens het testen (alleen voorspoelen met een lege machine) viel mij op dat zich behoorlijk wat schuimontwikkelt in de machine. Dit schuim kruipt in alle hoekjes en zorgt voor druppelsgewijze lekken links en rechtsonder bij de deur. Op zich vind ik dat niet vreemd.
Maar ik krijg de indruk dat het schuim veroorzaakt wordt door glansspoelmiddel dat lekt. Als ik op het zeepbakje (in de deur) duw, dan stroomt glansspoelmiddel tussen de rubbers door de machine is (en het was me afgelopen maanden al opgevallen dat glansspoelreservoir snel leeg is).
 

Piet48

  • #8
Als de besturing goed is dan moet er bij watervraag 230 V op de spoel staan

Los gekoppeld van de besturing moet de weerstand van de spoel ongeveer 2Kohm zijn.

Als de besturing stuk is dan zit er niets anders op dan een nieuwe te kopen.

Gr. Piet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De condensator moet sowieso vervangen worden, dat zou ik eerst doen voor u de aquastop gaat vervangen, mogelijk is het probleem dan opgelost.
 

Tellyj

  • #10
Hmm, mijn beide multimeters blijken kaduuk te zijn. Daarna kom ik er weer op terug. Dank voor jullie hulp so far.
Overigens verwacht ik niet dat de condensator het probleem is; die zit er om netvervuiling tegen te gaan. Ga ik wel vervangen als het ding gerepareerd is.
 

Tellyj

  • #11
Heb slang met waterslot/inlaatventiel eraf gekregen (en bijna mijn handen ook door de messcherpe randen van het apparaat...).
Slang met ventiel op kraan geschroefd, kraan open: niets :)
220V op het ventiel gezet: (bijna) niet en het bekende sissende geluid. :(

Toch ben ik al een beetje happy, want het lijkt nu idd het waterslot/ventiel zelf te zijn. :?

Dus heb ik gezocht op Atag aquastop vervangingsset, maar vind vooral webwinkels die 2-3 weken levertijd hebben (als ze het al kunnen leveren).

Op het ventiel zelf staat het volgende in het plastic geschreven: 0,2 + 10bar en type 801. Kan ik met deze gegevens een nieuwe bestellen? Maar welke moet ik dan hebben? Het ventiel kent uiteraard een ingangzijde (punt ad kraan) en een uitgangszijde (waar het ventiel/klep tussen zit, maar ook nog een aansluiting voor een klein slangetje (zie foto)
Op sites staan verschillende afmetingen, maar voor zover ik kan zien geen enkele met de juiste maten.

Of is er een ander merk dat een goede vervanging is voor deze?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Bij bijna elke Onderdelen shop is een 230v waterslot verkrijgbaar, merkloos is vaak ook nog goedkoper.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Gooi een beetje azijn in het waterslot en laat dat een nacht intrekken, als het kalkaanslag is moet hij het weer doen, zo niet, dan vervangen.
 

Tellyj

  • #14
Had al azijn erin gedaan, maar helaas was het resultaat niet goed (genoeg). Dus voor een paar tientjes heb ik bij de lokale onderdelenzaak een nieuw waterslot op de kop getikt.
En het beestje doet het weer als vanouds. Dus mannen: bedankt dat jullie me op het goede spoor gezet hebben!
:D :D :D

Nu zorgen dat ie het blijft doen door eerst een sloot schoonmaak/oplosmiddel (soda?) er door te jassen. Ik zal jullie sticky topic er weer eens op naslaan.
 

Piet48

  • #15
Bedankt voor het afmelden, en fijn dat het gelukt is.

Gr. Piet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu