Siemens vaatwasser met open assist gaat open bij dichtdoen

Jan-vR

  • #1
Hallo

Mijn Siemens vaatwasser SX878D46PE/63 (aangeschaft januari 2020) heeft een merkwaardig verschijnsel aan het open Assist systeem.
Dit systeem zorgt ervoor dat bij een greeploos paneel met 1x (of 2x met kinderslot) drukken tegen het paneel de deur open springt.

Het probleem is dat bij het normaal dichtdoen van de deur deze zeer frequent weer openspringt. De deur valt in het slot en gelijktijdig hoor je het motortje van dit systeem en de deur valt weer open, soms moet je 3x achter elkaar de deur dichtdoen voor deze dicht blijft zitten. De klacht heb ik bij Siemens gemeld.
De monteur van Siemens is 2x langs geweest en hij kon het probleem niet verhelpen. Volgens de monteur werkt het open assist systeem volgens specificatie en ik zou de deur te hard dicht doen. Ik heb gedemonstreerd dat de deur ook bij heel zacht dichtdrukken regelmatig weer open springt. Dat was volgens de Siemens monteur ook normaal en hoort bij dit type, wat de leverancier mij had moeten vertellen of voor had moeten waarschuwen. Het kinderslot dat is geactiveerd, daarmee springt de deur nog steeds open als deze wordt dichtgedrukt.
Na 10 maanden in gebruik is het deurslot kapot gegaan (bovenste zwarte deel in afbeelding). Siemens heeft een externe servicepartij aangestuurd en die hebben deurslot en deuropeningsmodule vervangen. Met deze nieuwe onderdelen is het probleem dat de deur openspringt er nog steeds, maar wel iets minder. Ik zie met de Siemens ervaring geen kans voor nieuwe service.

Het systeem kan bij dit type niet in de instellingen uitgeschakeld worden. Ik heb dit systeem niet nodig want er zit een greep op het paneel.
Ik ben daarom op zoek of iemand weet hoe dit systeem precies werkt en hoe je dit zelf zou kunnen deactiveren. Kan dit door in de besturingsmodule of deurslot in de aansturing van de deuropening iets los te nemen? In het deurslot zit ook een soort sensor, weet iemand hoe dit werkt en of daar het probleem in kan zitten?

Met vriendelijke groet
Jan vR

s-l1600.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij kan dat niet worden uitgeschakeld, dan krijg je hem niet meer open.
De module in het slot detecteert waarschijnlijk de deurpositie en of hij moet openen of sluiten.

Gewoon naar leverancier gaan, je hebt 2 jaar garantie en het product voldoet niet aan de verwachtingen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Kan ook zijn dat de machine iets naar achter is geschoven en dat daardoor de deur niet goed in het slot valt.
De schroeven waar de machine mee vast zit iets los draaien, de machine iets naar voren halen en hopen dat dit het is.
Het is handig een streepje te zetten waar de machine stond.
De schroeven weer vast draaien.
 

RicardovanSnek

  • #4
Wij hebben dit probleem ook, net (22/1) een nieuwe Siemens vaatwasser in gebruik genomen, de SN878D46PE/74. Na dit vanmiddag te hebben gelezen (dank voor dit topic) heb ik het servicenummer van Siemens gebeld. Het blijkt dat de keukenverkoper ons dus een verkeerd model heeft geadviseerd omdat onze keuken wel zonder greepjes is, maar met een greeplijst. We kunnen onze vaatwasser dus gewoon opentrekken. De aardige dame van Siemens zei dat dit niet de bedoeling is. Het motortje gaat dan stuk. Openassist is dus voor keukens zonder de mogelijkheid om de vaatwasser open te trekken. Dan moet je wel op de deur drukken om hem open te krijgen. Het dichtdoen moet prima werken (en de deur dicht blijven) als de vaatwasser netjes is uitgelijnd en niet te ver naar achteren staat.

Het is dus echt een vaatwasser voor een greeploze-en-greeplijstloze keuken.
Helaas, nu nog netjes laten stellen en de deur voortaan openduwen i.p.v. trekken.

Wel irritant dat dit niet aan en uitgeschakeld kan worden en dat onze verkoper dit niet wist. Ga morgen eens bellen om ze voor nieuwe fouten te behoeden en te zien of er voor ons nog iets gedaan kan worden.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Lijkt mij gewoon een mechanisch push-pull deuropening , klink weer erg mooi natuurlijk open assist.
En inderdaad als toestel ook maar iets te ver naar achter is ingebouwd zal dat slecht werken , dan zal er soms meerde pogingen nodig zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu