Vuurtafel - Welke materialen?

Kaastosti

  • #1
Deze kon ik niet goed plaatsen in een categorie... het is verwarming, het is in de tuin, het is een klusproject ;)

Het lijkt me geweldig om een vuurtafel in de tuin te hebben staan voor de zomeravonden. Kennelijk is gas daarbij momenteel helemaal 'in', veel anders vind je niet. Jammer, ik wil nou juist graag zelf met houtblokken in de weer.

Goed, dan maken we er zelf eentje. Hoezee, weer een project om lekker mee aan de slag te gaan.

Ik zie het voor me als een vierkant blad met er onder in het midden een dikke vierkante poot. In die poot een verlaagd gedeelte waar het vuur in moet komen.

De tafel zelf wil ik maken van hout. Vuur is heet, hout brandt, dat gaat natuurlijk een keer mis. Zijn er houtsoorten die beter tegen hitte kunnen?

Het vuur wil je in een aparte bak houden. Metaal wordt dan denk ik snel te heet voor het hout, maar dat is een aanname zonder enige kennis van zaken. Dan lijkt steen me een goed materiaal... zijn er steensoorten die hier beter geschikt voor zijn dan anderen?

Eindig je nog wel met een bak vol as... daar een creatief systeem bij ontwerpen voor het leeghalen ben ik nog mee bezig. Eerst maar zien dat de materialen geschikt zijn voor wat ik er mee wil :) Alvast bedankt voor de hulp!

Verplaatst naar rubriek buiten en tuin - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wordt het gas of houtvuur? Ga je de gasbrander zelf maken?

Dit soort tafels worden meestal van steen gemaakt. Lijkt me ook wel verstandig. De vuurschaal kan je evt. dubbelwandig maken, zodat de warmte niet rechtstreeks doorgegeven wordt. Dan kan een stalen tafel ook wel. Hout zou ik in verband met vonken en de warmte niet doen.
 

Kaastosti

  • #3
Het wordt houtvuur, dat vind ik toch net even iets meer hebben dan een gas unit. Dat geef ik ook aan, gewoon lekker zelf met houtblokken in de weer. Scheelt ook weer een stuk techniek :)

Steen laat zichzelf een stuk minder makkelijk vormen en bewerken dan hout. Lijkt me best een klus om daar een hele tafel van in elkaar te zetten.

Dubbelwandige schaal is wel een goeie, dat scheelt al veel hitte!

Dat hout in combinatie met vuur niet het eerste constructiemateriaal is waar je aan denkt snap ik. Een unit van steen of metaal past echter weer niet bij de tuin. Iets met impregneren misschien?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Even gegoogled. Er worden wel meer van dat soort tafels gemaakt. Deze van steigerhout:



Met een dubbelwandige vuurschaal moet het wel te doen zijn. Wel op vonken letten, of zo'n kap gebruiken. Impregneren kan wellicht ook, maar dat spul is volgens mij erg slecht voor het milieu, en misschien ook je gezondheid.

Bij deze ligt de vuurschaal in grind. Met zulke rechte planken is het dan ook weer makkelijk in steen te maken. Bijvoorbeeld met (gewapende) stoepbandjes.

 

Kaastosti

  • #5
Die laatste komt heel erg in de buurt bij wat ik voor ogen heb! Met ander hout wellicht, maar qua ontwerp in ieder geval.

Waar heb je naar gezocht dat je die tegenkwam? En zeg nou niet 'vuurtafel', dan werkt Google bij mij namelijk heel erg niet mee ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6

Kaastosti

  • #8
Toch even een update, het is gelukt! Voor het frame uiteindelijk gekozen voor gewoon vurenhout en dat beitsen voor buiten. Met schuttinghout de rest bekleden en daarop gebruik gemaakt van een spray die hopelijk het hout iets beter bestand maakt tegen de warmte. Hoe het op de lange termijn uitpakt durf ik niet te zeggen, maar de vuurdoop was een succes!


Een begin, de poot in het midden


Nu met versteviging, het frame is klaar


De tafel en het platform voor de vuurschaal


Hij werkt! En geen brandplekken in het hout :)
 

Poster

  • #9
Proficiat, ziet er leuk uit, alleen nog een bierpomp op het randje, (je zal maar dorst hebben)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Nee ba, dan wordt het bier warm. :?

Maar het ziet er leuk uit zo.
En nu wachten op koeler weer, zodat je ook warmte van het vuur krijgt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu