Vroeger, in de tijd VOOR de isolatie

Status
Niet open voor verdere reacties.
'vroeger' hadden veel huizen geen isolatie.

Ik bedoel, je had (van binnenuit) schrootjes of zachtboard, dan je rachels, dan dakbeschot en dan de pannen.

Daar zat geen dampfolie...Hoe komt het dat toentertijd daken niet onder het vocht zaten?

Want dat gebeurt toch op koude oppervlakten (en aangezien het binnen wel werd gestookt)
 
Zoals gezegd

Toen hadden ze ook last van vocht maar dat bleef tot een paar momenten beperkt. Zodra je de temperatuur, isoleren, in die zone gaat verlagen kom je in een andere situatie.
Op de woonkamer na hadden de meeste ruimtes een behoorlijk lagere temperatuur. :) Ik denk dat de meeste hier nog nooit ijsbloemen op de ramen van hun slaapkamer hebben gezien. :lol:
 
Huizen tochtten vroeger ook erg goed. Lambriseringen rotten ook weg. Hetzelfde voor vloerbalken die opgelegd zijn in metselwerk (enkelsteens). Dit is wel degelijk het gevolg van een vochtprobleem.

De voornaamste reden waarom ze met spouwmuren zijn gaan bouwen is vocht.

IJsbloemen kunnen op HR++ glas weer voorkomen :)
 
Ja vroeger, toen kom ik vanaf mijn bedje, tussen de dakpannen door de sterren tellen.
En vroor het binnen bijna net zo hard als buiten.
 
Als er beneden een kolenkachel staat te loeien en de warmte trekt via kieren en de schoorsteen naar boven en kan vandaar via de kieren in het dakbeschot ook weer weg, dan hou je het volgens mij redelijk droog.

Even een zijstraat: Ijsbloemen op HR++? Aan de buitenkant dan?
 
Waterdamp kan op koude vlakken condenseren. De voorwaarden voor condensatie zijn een hoog vochtgehalte van de lucht, bv 10gr/kg lucht, een een lage oppervlaktetemp. Bij oude huizen wordt geventileerd met buitenlucht. Buitenlucht heeft een vochtgehalte van ca 1gr/kg lucht, in de winter.
In oude huizen wordt met droge buitenlucht geventileerd en daardoor is de kans op condensatie er klein. De buitenlucht die door de woning gaat is een "transportsyteem". De waterdamp die in de woning wordt geproduceerd wordt met het transportsysteem naar buiten afgevoerd. mvgr Bernhard
 
Even mijn eigen situatie als voorbeeld nemend: arbeiderswoning, wel spouw, maar verder niet geïsoleerd met redelijk veel tochtpunten. Dak vanaf de eerste verdieping zachtboard-rachels-dakbeschot-pannen.
Vroeger een kolenkachel op de begane grond, die aanvoer van lucht trekt via allerlei tochtpunten en warmte via de bovenverdieping via allerlei gaten afvoert. Conform verhaal Bernhard.
Nu heb ik de benedenverdieping onder handen genomen en is het grotendeels voorzien van HR++ en tochtvoorzieningen. Daarmee neemt de luchtcirculatie af en het vochtgehalte in de lucht toe, waardoor er dus een potentieel vochtprobleem boven kan ontstaan.
 
In die tijd hadden kozijnen vaak een gootje aan de binnenkant
om het condens van de ramen via een afvoergaatje naar buiten af te voeren.
Want met enkel glas zijn dit uiteraadt veruit de koudste oppervlakte's in het huis.

Als in de winter de afvoergaatjes dichtvroren had je moeder een paar doeken op de vensterdank leggen.
 
3482_huisjes_1.jpg
 
@Wgb: hoho! Ik had vorige week de ijsafzetting aan de binnenkant van hele dunne, enkele beglazing van onze balkondeuren in de slaapkamer. Uit 1878.

De monumentencommissie van de gemeente geeft geen vergunning om die deuren en/of de beglazing te vervangen. Ik denk dat ik de leden volgend jaar maar eens een gratis weekend in ons huis aanbiedt. Bij min 16. Eens kijken hoe snel ze overstag gaan. :lol:

Tips van ouwe mensen: dikke gordijnen. Meerdere kleden over elkaar op de vloer. Kieren dichtstoppen met papier. Dikke trui aan, bij de kachel.
 
De truc vroeger was juist die lambrizering.

Er zat een kiertje tussen de muur en de betimmering waardoor de betimmering droog bleef. Stucwerk zou zijn gaan schimmelen. Bovenste delen van een muur hadden minder regen door dakoverstekken en minder opspattend regenwater.

Bovendien heeft dat kiertje een beperkt isolerende werking en isoleert hout veel beter dan steen.

Lambrisering is dus eigenlijk een soort isolatieconstructie met de kennis van toen.

En vroeger waren er ook veel problemen met ziekmakende schimmels in huizen, wegrottend hout, kortademige mensen, enorm moeten stoken enzovoorts.
 
BeeTeeWee schreef:
De monumentencommissie van de gemeente geeft geen vergunning om die deuren en/of de beglazing te vervangen.

Je hebt toch speciaal monumentenglas? En een voetballend neefje?
 
Het lijkt me handig even te wachten met reacties tot de vragensteller zin heeft te reageren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan