Vragen over elektrische vloerverwarming

JeromeB

  • #1
Ik ben momenteel bezig met het renoveren van mijn badkamer. De wandtegels zitten er inmiddels in en ik ben toegekomen aan het voegen en het leggen van de vloertegels. Ik heb nu nog de laatste mogelijkheid om een elektrische vloerverwarming aan te leggen. Ik zit er aan te denken om simpele matten te bestellen, maar ik heb nog een paar vragen.

Enkele gegevens:
1. In het midden van mijn inloop-douche zitten waterleidingen (aanvoer en afvoer) en een collectorbox in het beton.
2. In de dekvloer (buiten de douche-ruimte) zit een PVC-buis met elektra.
3. Ik gebruik een levelling-systeem om de vloertegels netjes uit te lijnen.
4. In verband met de hoogte van de dekvloer ten opzichte van het putje heb ik geen ruimte over om nog isolatie aan te brengen onder de vloerverwarming (helaas).
5. Om diezelfde reden wil ik de matten slechts in een dunne lijmlaag leggen. De bedrading van de matten is ongeveer 4mm, de lijmlaag zal ongeveer 0.5mm worden.

Mijn vragen:
1. Is het gebruikelijk om de matten ook in de douche-ruimte te leggen en wordt dit toegestaan vanuit de laatste NEN normen?
2. Als ik de matten in de douche-ruimte leg dien ik nog specifiek rekening te houden met de leidingen in het beton?
3. Kan ik de matten gewoon over de dekvloer leggen of dien ik nog specifiek rekening te houden met de PVC-buis?
4. Kan het kwaad als de levelling-clips contact maken met de bedrading van de vloerverwarming of daar dicht bij in de buurt zitten?.. Hoe lossen de profs dit normaal op?
5. De waterhardheid in de gemeente waar ik woon is ongeveer 8.50dH (redelijk hard). Ik zit te twijfelen tussen Eurocol 706 WD of een epoxy-voegmiddel. Wat raden jullie aan ivm kalkaanslag?
 

Sander 1972

  • #2
Je heb voor de vloer verwarming 2 pvc buisjes nodig allebei net onder de dekvloer met iets ruimte er achter.
1 Buisje voor de mat en 1 voor de thermostaat. Gebruik geen flex hier voor!
De bedrading uit het buisje halen.

Heb je wel een doosje in de muur zitten

vergeet niet de dekvloer op afschot te smeren richting de afvoer

Geen mat in het douche gedeelte leggen
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je geen rekening hebt gehouden met de elektrische vloerverwarming, dan ben je te laat als de wanden al betegeld zijn.
Er zal namelijk een inbouw elektra doos aanwezig moeten zijn, met daarin de benodigde elektra draden.
En vanuit die doos moeten dan 2 leidingen naar de vloer lopen, waar de draden van de sensor en de vloerverwarming doorheen lopen.
 

JeromeB

  • #4
Bedankt voor de tips heren. Een paar wandtegels vervangen en een extra gat boren is voor mij geen probleem. Ik heb overigens al een afschot in de dekvloer naar het putje toe. Daarnaast ben ik ook bekend met de installatie-handleiding van de matten.

Het zijn vooral de specifieke vragen die ik hierboven stel waar ik geen duidelijk antwoord op kan vinden. Zo lees ik in de handleiding eigenlijk alleen dat je een douche-mat nooit onder een douche-bak moet plaatsen, maar niets over het plaatsen van douche-matten onder een tegelvloer in de douche. Daarnaast vraag ik mij vooral af wat de warmte-afgifte doet met eventuele kunststof delen in de vloer (bijv die levelling-clips of een stuk PVC-buis).
 

Jan-WillemW

  • #5
Ik weet niet hoe het zit met de NEN normen maar ik heb er ook veel naar gezocht en over gebeld met leveranciers. Uiteindelijk niet in de douche zelf gedaan, water droogt sneller en er schijnt dan sneller kalk achter te blijven, ik betwijfel of dat ook echt zo is. Een andere reden was dat het warm water de tegels wel opwarmt, en de verwarming overbodig is.

Het is niet erg dat de clips contact maken met de bedrading, als je ze er maar een beetje met beleid in legt.
 
  • Like
Waarderingen: JeromeB

ABCDE

  • #6
Water verdampt sneller als het oppervlak waar het op zit warm gestookt wordt ja. De kalk blijft op het oppervlak achter. Daarom krijg je wel kalk op de warme kant van je mengkraan en veel minder aan de koude kant.
 
  • Like
Waarderingen: JeromeB en Jan-WillemW

JeromeB

  • #7
Bedankt, kalk vind ik inderdaad wel een goede reden om geen vloerverwarming in de douche te leggen. Zo kan ik weer verder :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu