Vragen over dak (naden tussen spaanplaten)

Ocsurias

 • #1
Ik heb een aantal vragen over mijn zolder:
1) Ik zie een soort naden tussen de spaanplaten die ook een beetje vochtig kunnen zijn. Repareren en overschilderen heeft geen zin want een half jaar later valt het er weer af. Kan iemand inschatten waar dit door zou kunnen komen?

Foto:


2) Er steekt een pijp in mijn plafond, maar het is iets apart, het lijkt wel een soort geisoleerde buitenmantel ofzo. Is er iemand die aan de hand van de foto kan vertellen wat voor soort pijp dit is en waar de buitenmantel voor is. (en komt hier normaal nu gewoon lucht van buiten doorheen ofzo)


3) Hier een foto van mijn buitendak isolatie, ik weet dat het forum bol staat van vragen hier omtrend maar toch vraag ik het nog een keer. Kan ik naast deze bestaande buiten isolatie, binnen gaan isoleren? 4 a 5 cm pur buiten isolatie is erg weinig en de zolder is toch wel erg tochtig, met name in de nok. (en moet ik nu wel of niet een folie gaan gebruiken?)


Alvast bedankt :)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Spaanplaat is een plaat welke van hout-schilvers/splinters en lijm wordt gemaakt. Die lijm begint zijn kleefkracht te verliezen en daardoor komen er schilvers los.
  Waar heb je gelezen dat je geen folie moet gebruiken. Het hoeft geen folie tezijn als het maar een materiaal is wat dampdichter is dan alle volgende materialen naar buiten toe.
  Ik neem aan dat je wel gelezen zal hebben dat het geen ideale methode is. Het hangt of staat met het aanbrengen van de dampremmende laag. Omdat mensen geen idee hebben wat ze aan het doen zijn en daardoor gauw denken het is wel goed zo, het kan veel gepriegel zijn, gaat het toch nog fout.
  Als je wol gaat gebruiken moet je de tocht weren. Neem je schuim waar geen wind door kan is dat minder belangrijk. Het moet wel tochtvrij worden gemaakt.
  Die pijp geen idee lijkt iets wat voor lucht wordt gebruikt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Door de werking van de platen (krimpen / uitzetten) zal de naad altijd scheuren blijven geven in de afwerklaag. Als het nu flink tocht, betekend het dat er overal kieren zitten tussen de aansluitingen. Als je van binnenuit extra gaat isoleren, dan is het goed om aan de kierdichting flink aandacht aan te geven.

  Die pijp is nu de afvoer van de mechanische ventilatie. Maar gezien de opvang voor vuil / stof en het feit dat deze dubbelwandig is, krijg ik het idee dat deze vroeger een andere functie had. Of de installateur had nog een dakdoorvoer over...
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Over de naad in het dak kan je het beste een koplat zetten.
   

  Ocsurias

  • #5
  Bedankt voor alle antwoorden, slim idee die koplatten, dat ga ik zeker uitvoeren want ik moet echt iets met die werkende dakplaten. Wat betreft de isolatie moet ik mij toch maar even goed gaan inlezen over dampdichtheid. Gepriegel vind ik niet erg, maar ik vind het wel belangrijk dat ik weet waarom ik het doe :-)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu