Vragen m.b.t. CV ketel / vloerverwarming

Paul130709

  • #1
Hoi allemaal,

Sinds juni in het bezit van een nieuwbouwwoning met op de volledige begane grond vloerverwarming en in de overige ruimten standaard radiatoren. De woning is opgeleverd met een Intergas HRE 28/24a CV ketel en een RIHO VK verdeler voor de vloerverwarming.

De woning werd opgeleverd met 2 Honeywell Round thermostaten, op de benedenverdieping een modulation en op de bovenverdiepingen een wireless. Deze heb ik afgelopen maand vervangen voor een Honeywell Chronotherm Touch Modulation voor beneden en een Chronotherm Wireless aan/uit voor de bovenverdieping.

De verwarming van het huis loopt dus als het ware op 2 groepen met allebei een eigen thermostaat. De vloerverwarming beneden wordt geregeld door de Chronotherm Touch Modulation en de bovenverdiepingen met radiatoren door de Chronotherm Wireless aan/uit. Dit is ook zo ingeregeld door de aannemer en heb later de nieuwe wireless via RF ook weer gekoppeld aan de ketel.


Afgelopen week heb ik onderstaand blog gevolgd voor het aanpassen van de thermostaten en instellingen CV ketel:

cv-ketel-instellen-en-afregelen


Ik heb een aantal dingen aangepast en ga de komende tijd bijhouden wat voor effect het heeft en of verdere aanpassingen nodig zijn. Tijdens het aanpassen kwam ik op onderstaande vragen uit en hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen:

1. Parameter C 'stappenmodulatie' staat volgens de handleiding volgens de fabrieksinstellingen standaard op code 1 (=AAN). Bij mij stond hij op 0, UIT. Dit betekent dus dat het waarschijnlijk door het CV installatiebedrijf moedwillig is uitgezet. Hebben jullie een idee wat de beweegreden hierachter kan zijn i.c.m. met mijn CV/vloerverwarmingsinstallatie?
Volgens het blog is het beter om deze op 1 te zetten en ben benieuwd of ik dit beter ook kan doen?

2. De maximale aanvoertemperatuur van het CV water is via het bedieningspaneel van de ketel in te stellen, deze heb ik op 50 graden gezet. Ik kan via het bedieningspaneel het water ook op 90 graden zetten. Echter in de service instellingen staat parameter "5." (max. instelwaarde aanvoertemperatuur via bedieningspaneel) ingesteld op 45 graden. Volgens de handleiding staat deze fabrieksmatig ingesteld op 90. Wederom dus door het installatiebedrijf aangepast.

- Waarom kan ik via het bedieningspaneel toch het water hoger dan 45 graden instellen terwijl de instelling bij parameter 5. dit zou moeten verbieden?
- Kan het zijn dat parameter 5. de maximale aanvoertemperatuur van de vloerverwarmings groep weergeeft? En de instelmogelijkheid op het bedieningspaneel de aanvoer van de radiatoren op de bovenverdiepingen?

3. Standaard staat de nadraaitijd van de pomp op 1 minuut ingesteld. Kan ik met mijn CV installatie deze ook beter op 1 minuut laten staan? Ik heb niet aan de instellingen CV vermogen en pompvermogen gezeten. Deze staan nog gewoon op de standaard instellingen.

Alvast bedankt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Een kort advies:

Je bent sinds juni eigenaar van de woning en het is nu nog niet eens half september. We hebben in die periode in hittegolf achter de rug en het echte stookseizoen is nog niet begonnen. Dus de ervaring hoe het systeem hoort te presteren is nog nul. Zet alles terug naar de instellingen waarop het stond en wacht tot het winter wordt. Bepaal dan of de verwarming voldoet en maak stapsgewijze aanpassingen en controleer het effect van wat je doet voordat je met de volgende optimalisatie verder gaat.

Garantie en ondersteuning van aannemer en installateur is nu sowieso al vervallen vermoed ik.
 
  • Like
Waarderingen: hulpzoekende doehetzever

Paul130709

  • #3
Een goed advies. Om die reden heb ik ook niet aan het vermogen en dergelijke gezeten. De grootste aanpassingen die ik gedaan heb zijn de aanvoertemperatuur van 90 naar 50 gezet en andere thermostaten aangesloten.

Bij het verdiepen in de ketel kwamen bovenstaande vragen naar voren. Als ik het antwoord daarop weet kan ik goed voorbereid de winter in.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Uw ketel is ingesteld als een ht /lt systeem oftewel er zit een klep in het systeem om de vvw af te sluiten, bij warmtevraag van de thermostaat boven zal het toestel gaan branden op max 90 graden aanvoer temperatuur hierbij blijft de klep van de vvw dicht.
Als er alleen beneden een warmtevraag is loopt boven inprincipe mee op de lage temperatuur want bij warmtevraag beneden gaat de klep open en stookt het toestel op max 45 graden.
Als er van beide thermostaten warmtevraag is word de cyclus van 8minuten op hoog temp gestookt waarbij de klep dicht blijft en 8 minuten op lage tempearatuur gestookt met de klep open
Zoek maar eens op i tergas HT/LT
 
  • Like
Waarderingen: Paul130709

Paul130709

  • #5
Dankjewel voor de uitleg Marc. Ik heb een heleboel opgezocht en het is me al een stuk duidelijker.
Ik kwam onderstaande afbeelding tegen welke het allemaal uitlegt. Dit stond niet in mijn eigen handleiding.

Parameter C stappenmodulatie moet dus volgens deze instructie ook op uit staan, zoals de installateur heeft gedaan.

89_111427_Screenshot_20191015090558_1_1.jpg
89_111427_Screenshot_20191015090558_1_1.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu