Vraagje over aansluiten radiatoren

Robin

 • #1
Hallo,

In mijn nieuwe woning hebben de vorige bewoners in de erker 4 radiatoren geplaatst (type 22). Daarvan ga ik er één verwijderen omdat hij heel onhandig staat. Om toch voldoende warmte te produceren vervang ik één van de resterende radiatoren door een type 33. Dan zit ik prima qua wattage.

Mijn vraag gaat over het doorlussen van de radiatoren. Ze hebben (op zich heel handig) één radiatorknop gebruikt op de eerste radiator. Vanaf daar loopt het warmwater door naar de volgende, en zo door tot en met de laatste. Ook de retourleidingen zitten zo vast. Wat ik wat raar vind is dat er dus twee buizen de radiator in gaan en twee er uit.

Ik snap niet helemaal precies hoe stroming binnenin een radiator werkt, dus wellicht verklaart dat wat. Als ik schematisch even de radiator voorstel met openingen a,b c, en d:
a +--------+ b
c +--------+ d
Dan komt nu het warmwater binnen bij b en zit de retour naar de ketel op d. Op a zit een korte cv-buis die naar punt b van de volgende radiator gaat en op c zit een cv-buis die naar punt d van de volgende radiator gaat.

Dit is een foto van hoe het er in het echt uit ziet. offline

Ik zou echter dit verwachten:
In de eerste radiator zit slechts een aanvoer op b en daarna een doorvoer op a of c, géén retour naar de ketel. Op de tweede radiator komt de doorvoer binnen op b en vervolgens gaat een doorvoer uit a of c naar de derde radiator. Op de derde radiator komt de doorvoer weer binnen op b en op c zit de retour naar de ketel.

Klopt het nou dat ze een rare constructie hebben aangebracht of kan iemand me hem uitleggen?

Dan een tweede vraag die hiermee te maken heeft:

Als een radiator nu op b zijn aanvoer heeft en op c zijn retour. Kan ik dan zonder problemen de leiding omleggen en bijvoorbeeld d als retour gebruiken?

Bedankt voor alle hulp en informatie.
Robin.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Het is minder moeilijk als het lijkt, in deze situatie stroomt het water vanaf de rechter radiator naar binnen via de radiatorkraan. Het water koelt af en zakt naar beneden, een gedeelte van het warme water stroomt direct door naar de volgende radiatoren en zakt ook daar door afkoeling naar beneden. In feite is het één grote radiator, als je de retour op de rechter radiator zou aansluiten in plaats van op de meest linkse dan bestaat de kans dat de 2e en 3e radiator (links) minder doorstroming zouden hebben als de 1e radiator. Ze geven dan minder warmte af, om dit te voorkomen is de retour op de andere radiator aangesloten en wordt het water gedwongen om door alle radiatoren te stromen. Perfect aangesloten dus.

  Je tweede vraag.
  Dat kan zonder problemen bij een enkele radiator
  Pas wel op bij het koppelen van meerdere radiatoren zoals bij je erker, je moet dan goed over het bovenstaande verhaal nadenken.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu