Vraagje over aansluiten Jaga Strada convector radiator

Tubefreak

  • #1
Hoi,

Ik ben nieuw op het forum en ik heb wat vraagjes over een radiator ophangen. De situatie is als volgt:

Ik heb enige tijd geleden een radiator weggehaald omdat er een voorzetwandje moest komen voor geluids isolatie. Uiteraard heb ik wel de verwarming buizen met knel koppelings knietjes en koper buis verlengt zodat ik nu weer een nieuwe radiator kan ophangen (de leidingen zijn nu afgesloten met een afdek/eind knelkoppeling zodat alle verwarmingen in huis het nog wel gewoon doen.

Nu heb ik dus een Jaga Strada convector radiator bestelt (type 15 dacht ik). Hij is 1700 watt en ziet er mooi uit voor de prijs/vermogen/kwaliteit/maten/afwerking (kon de bouw markt niet tegenop...).

Hij komt in de woonkamer te hangen waar dus ook de termostaat hangt.

Hoe kan ik dit het beste allemaal aansluiten. Ik wil het graag zelf doen want die verwarming monteur vraagt een hoop geld terwijl ik het denk ik zelf ook wel kan aleen moet ik wat hulp hebben met de matrialen om hem aan te sluiten.

Even enkele korte vraagjes.

- Is een radiator kraantje verplicht? of kan je dit ook weglaten?
- Mag ik bij een Radiator flexibele buizen gebruiken? (wat ze ook wel is in badkamers enzo gebruiken voor wastafels enzo op lastige plekken).

Alles wordt volledig achter de radiator panelen weggewerkt dus het geheel word super strak. Ik zit alleen nog even met wel/geen radiator kraantje. Ik bedoel hij moet gewoon altijd open staan in elk geval, de thermostaat van de CV die regelt de rest toch??

Ik ben echt een noob met verwarmings klussen. ALs er eventueel fotos ofzo bij moeten voor de duidelijkheid dan zet ik ze erop.
 

Tubefreak

  • #2
Eigenlijk dus simpel gezegt is het mogelijk om de 2-pijps verwarming buizen aan te sluiten op de 2 ansluitingne van de radiator dmv van 2 flexibele slangen zonder iets ertusssen?

Eventueel desnoods een H-blok met 1 of 2 flexibele slangen daaraan vast.

En dan nog een vraagje..

Wat is de aanvoer en wat is de afvoer? links of rechts? Of is daar geen standaard voor in verwarmingsland? (Dat zou me niks verbazen aangezien ze ook 30.000 verschillende koppelingen verkopen...).
 

Tubefreak

  • #4
Ja dank u voor de handleiding maar die had ik al gelezen. Maar zoals je in de handleiding ook kan lezen zijn al die aansluitingen/ventielen/radiator-kraantjes optioneel (zitten er niet standaard bij en is ook nog eens heel duur om te kopen).

Mijn vraag is dus of ik een constructie zou kunnen nemen zonder radiator kraan. met andere goedkopere onderdelen.

Als de radiator kraan er perse op moet dan kan ik alsnog zo een jaga setje bestellen maar was aan het kijken naar alternatieven die mogelijk zijn.

De handleiding is natuurlijk slim gemaakt om zoveel mogelijk winst te kunnen maken.
 

Kloek77

  • #5
Wat aan- en afvoer is staat in de handleiding.

De aansluitingen zijn 1/2" dus er kan best iets universeels op aangesloten worden. Een echte kraan hoeft niet maar zorg wel dat de boel afsluitbaar is,
enerzijds voor het inregelen, anderzijds handig als de radiator nog eens van de muur moet.
 

Tubefreak

  • #6
Wellicht dat een ervaren monteur weg wijs kan uit die handleiding maar ik kan er niet wijs uit wat de aan en afvoer is.

En als zou ik het weten wat is dan de aan en afvoer van de CV?

Het hele setje zoals in de handleiding staat inclusief chromen radiator knop is toch al snel 90 euro incl. btw.

Misschien dat ik toch maar de jaga aansluit set ga bestellen al was het maar omdat dat helemaal precies past zoals het hoort en kan er weinig fout gaan.
 

Kloek77

  • #7
De link die ik gaf, op de 1e pagina, het plaatje in het midden, staan pijltjes onder de aansluitingen. De bovenste/rechter aansluiting met de kraan is dus de aanvoer.

Wat bij u aanvoer of retour is gewoon even voelen aan de leidingen elders na het aanzetten van de cv, degene die het eerst warm wordt is de aanvoer.

Liever geen thermostatische radiatorkraan gebruiken in de ruimte waar de cv-thermostaat hangt.
 

Tubefreak

  • #8
Nou lekker is dat dan. Als ik voel op de CV leidingen dan is de linkse de aanvoer en rechtse de afvoer (er staat ook pijltje omhoog op de linker buis bij andere radiator aansluitungn).

Kan dat kwaad dan als het is omgedraaid? Hoe meer ik me erin verdiep hoe meer vragen er onstaan....
 

Kloek77

  • #9
Het kan wel omgedraaid, maar hij zal dan wat minder vermogen afgeven.
Lijkt me dat het wel wat scheelt maar heel dramatisch zal het niet zijn.

Kunt u de leidingen niet omdraaien achter dat voorzetwandje?
 

Tubefreak

  • #10
Alle leidingen hier in huis zijn rubber slangen die in de betonnen vloer zijn gegoten. Het enige wat je ziet zijn overal 2 rubber pijpjes die 10cm uit de grond steken bij de radiator. Ik denk niet dat je hier echt veel aan kan veranderen.

Ik heb even een prijsopgaaf gedaan van een aansluitsetje voor de radiator.
Ik denk dat ik toch maar wat meer uit geef dat ik zeker weet dat alles goed vast zit.

Dit gaat toch wel tegen de 100 euro aanlopen. Echt belachelijk veel geld vind ik het. Maar goed dan is het wel helemaal echt netjes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu