Vraagje ivm lasdoos plaatsen

MichaelR

  • #1
Zat met een vraagje, ben nu in de tuin bezig na de aankoop van een huis de tuin helemaal aan het herdoen en nu kom ik aan de verlichting toe.
Ben nog aan het twijfelen tussen verlichting via bekabeling maar de voorkeur gaat meer uit om de tuinverlichting te gaan plaatsen met Philips Hue.
Voor deze set up zou ik dus buiten een stopcontact moeten plaatsen, momenteel hangt er bij het betreden van de tuin een spot die versleten is maar wel aan een kabel hangt die werkt.
Nu was dus mijn vraag is het mogelijk om de spot dus te verwijderen en aan deze kabel een lasdoos te plaatsen met van hieruit een kabel te trekken naar het terras en dan een buitenstopcontact te plaatsen als eindpunt ook meteen.

Gewoon kort samen gevat bestaande kabel gebruik om hier bovenaan de lasdoos te plaatsen en 1 vertrekpunt hieraan om op een goeie 10meter hier vandaan een stopcontact te plaatsen ?

Alvast bedankt voor de nodige expertise :)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat zal waarschijnlijk wel kunnen ja mits je de goede materialen kiest. Plaats anders eens een foto van de situatie.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

MichaelR

  • #3
Heel eventjes de situatie anders schetsen na een nachtje alles nog is in mijn hoofd te laten bezinken.


Is het mogelijk om onder het stopcontact de draad door te knippen en dan hier een aftakdoos te plaatsen om vervolgens deze verder te laten gaan naar de buitenmuur. Dus gewoon stopcontact en licht verwijderen aftakdoos ertussen en dan gatje boren en de draad hier door te trekken dan met deze een buitenstopcontact te plaatsen?

En indien ja mag deze geplaatst worden onder de lavabo of best waar het stopcontact nu is en indien neen een andere manier om dit klaar te krijgen ?

Het buitenkot dat je hier ziet daar wil ik dus buiten een dubbel stopcontact maar liefst zo eenvoudig mogelijk, geeft me enorm veel voldoening ook om het zelf te doen en kunnen. Ik ben zelf iemand voor ik ergens begin plan ik alles zoveel dat de vrouw er zot van word :). Zou graag heel de tuin voor de zomer af hebben en zonder verlichting is het maar een saaie bedoeling.

Alvast bedankt voor het lezen en de nodige uitleg.

168725214_134769288600194_5842414669848754205_n.jpg 169068751_565697830994479_2772994276785021691_n (1).jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Kabel uit de vloer is de voeding, deze kan je doorhalen en er een lasdoos tussen zetten en vanuit daar naar buiten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Juist. Ik zou de lasdoos plaatsen op de plek waar je ook ongeveer door de muur heen wilt.

Evt. kun je de huidige wcd en lamp vanuit de lasdoos opnieuw aansluiten.

Let er wel op dat je de juiste materialen gebruikt voor buiten.
 

MichaelR

  • #6
Heel hard bedankt ja qua materiaal ga ik een xvb 3G2.5 kabel naar buiten trekken en buitenstopcontact ga ik een IP55 stopcontact plaatsen à la N**o Hydro met een wartel. Misschien best de verdeeldoos een IP 55 waarde nemen voor de zekerheid.

Nu kan ik verder met de madam proberen gelukkig te houden merci :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu