Vraag over standleiding

Frenkie64

  • #1
Ik ben momenteel bezig om mijn hele riool te vervangen met als doel om de wc achter ook aan te sluiten op het riool (zit nu nog zinkput) en in de toekomst ook een nog nieuw te bouwen badkamer boven.
Vanuit een hoek achter het huis zou ik een aansluiting voor het riool naar boven kunnen doen en dan door de muur heen naar een oude hooizolder vanwaar ik hem kan doorleggen naar ongeveer de vloer van de nieuwe badkamer. Dit zou voor mij het beste zijn, aangezien er dan geen standleiding midden door de keuken hoeft te lopen. Echter heb ik hier wel een korte vraag over. Moet de hele standleiding verticaal recht boven elkaar zitten of moet het simpelweg "hoog genoeg" zijn? Vanuit de hooizolder kan ik makkelijk een punt pakken en die door trekken naar het dak, maar dat zit dan niet recht boven het deel dat naast de hooizolder naar beneden loopt. Vanuit natuurkundig oogpunt zie ik geen problemen, zolang het systeem maar voldoende capaciteit heeft en er dus beluchting is. Of zijn hier ook specifieke regels voor die gevolgd dienen te worden (ik weet dat verticaal -> horizontaal 2 x 45 met 250mm ertussen moet zijn, horizontaal -> horizontaal liefst ook 2 x 45, en ik sluit alles vloeiend aan)?
 

ADDave

  • #2
Nee een standleiding hoeft niet recht boven elkaar te zitten. Probeer wel zoveel mogelijk horizontaal en verticaal te werken. Sprong onder 45 graden mag wel maar deze mag niet groter zijn dan 1,5 meter.

Verticaal > horizontaal inderdaad 2x45 gr. Bochten gebruiken. Stuk van 250 ertussen alleen aan de voet van de standleiding.
Ga je van horizontaal > verticaal dan 90 graden bocht gebruiken.

Diameter beluchting even groot houden als je grootste maat die erop aangesloten zit. (waarschijnlijk 110 van je toilet)
 
Laatst bewerkt:

Frenkie64

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie.
In principe zullen alle leidingen horizontaal liggen (met afschot natuurlijk), behalve de nieuwe standleiding, alles in 110. Gaat goed komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu