Vraag over schilderwerk kozijn

marijnwi

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben van plan om dit kozijn te gaan schilderen, alleen zie ik een aantal lelijke plekken in het schilderwerk. Ik vraag mij af wat jullie idee is om dit weer netjes te maken. Zie onderstaande foto.

Wat ik zie is:
- Diverse haarscheurtjes in het schilderwerk
- Een aantal diepere scheuren (bijvoorbeeld links op de foto, onder de glaslat)
- Slordig plamuurwerk
- Er is geen gebruik gemaakt van kit. Alles lijkt te zijn geplamuurd en 'gehoutvuld' (ook de houtverbindingen).
- De scheuren en oneffenheden zitten soms op lastig bereikbare plekken. Ik kan er moeilijk bij met mijn schuurmachine en/of verfkrabber.

De timmerman heeft dit vorig jaar zo opgeleverd. Hij heeft houtrot gerepareerd en daarna gegrond. Nu wil ik het gaan aflakken, maar het ziet er niet naar uit dat dat zo gaat lukken. Hebben jullie enig idee hoe ik dit weer mooi kan maken? Bij voorbaat dank voor jullie ideeën!

Groetjes,

Marijn

IMG_6927.JPG
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Kaalhalen en kijken wat je tegenkomt. Dit is volgens mij niet alleen een laag grondverf.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Allereerst het kozijn goed schoonmaken en ontvetten met een ontvetter voor verf. Daarna de lelijke plekken kaal schuren en bekijken wat er onder zit.

Als het hout nog goed is, de kale plekken bijgronden, plamuren met een 2K plamuur voor hout zodat alles vlak is (beste is 2 xhet hele kozijn nog een keer gronden en tot slot 2 x aflakken.

Uiteraard tussen alle handelingen licht opschuren en weer schoonmaken.

Randjes, holletjes en hoekjes met de hand schuren of krabben. Naden dichtzitten met een overschilderbare beglazingskit. Verf in de hoeken gaat barsten doordat het hout in verschillende richtingen werkt. Kit vangt dit op, verf gaat dan barsten.
 

marijnwi

  • #4
Dank beide voor de reacties! Ik heb de lelijke plekken ontdaan van verf. Er was wat houtrot, dat heb ik er uit gefreesd, geïmpregneerd en vervolgens gevuld met een epoxy houtvuller. De plekken die niet rot waren heb ik goed geschuurd. Vervolgens alles twee keer gegrond, gekit en afgelakt. Ziet er keurig uit, en hopelijk gaat het weer lang mee! Dank nogmaals voor de adviezen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en De Bob

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mooi! Als de houtrot goed is weggehaald en goed is behandeld, dan moet het zeker weer jaren mee gaan met een goede laag verf er op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu